Næstved Whisky Laug & Danske Ølentusiaster

Aftenens møde startede med to minutters ekstraordinært årsmøde hvor Finn Peter præsenterede sig selv som den nye formand, Jan som kasserer og Poul Erik som næstformand.

Martin Bo overtog ledelsen og bød velkommen til aftenens 26 deltagere som var nogenlunde lige fordelt mellem øl- og whisky-entusiaster.

Martin havde selv udvalgt aftenens meget spændende øl og fortalte entusiastisk og med mange historier om disse gode øl, suppleret af Herman.

Herefter var det whiskyens tur. Christoffer, kassemester for Næstved Whisky Laug, havde medbragt 3 gode whisky og fortalte om disse og om whisky generelt.

Han måtte også svare på mange spørgsmål fra os ølnørder.

Det var en meget spændende aften og snakken gik lystigt mellem øl- og whiskyfolk.

Som en sidste smagning udenfor programmet havde Herman medbragt en 3-liters Christoffel Blond, da han ikke mente at man kunne gå hjem uden ølsmag i munden.

/Jørgen 8-11-2010

 

Sættene

Thy økologisk Pilsner 4,6% Danmark

Thisted Bryghus var indtil Skagen Bryghus åbnede Danmarks nordligst beliggende bryggeri.

De lancerede i 1995 denne øl, som den første økologiske øl i  Danmark. Senere begyndte flere af de store bryggerier også at lave økologisk øl. De måtte dog stoppe, da kvaliteten ikke kunne måle sig med den ”Nordjyske” Øllen er udviklet af Thisted Bryghus tidligere brygmester, Peter Klemmensen, som er kendt som en kompromisløs men eksperimenterende brygmester.

Goose Island Bourbon County Imperial stout 13% USA

Goose Island Brewery åbnede, som et af de tidlige  microbryggerier i USA, som Brewpub i 1988 i Chicago. I dag findes øllet heldigvis også på flaske. Bryggeiets øl er højt premieret i gennem tiderne. Den navnkundige whisky & ølentusiat  Michael Jackson har bl.a. rost dette bryggeri højt.

Denne øl er brygget i anledning af bryg nr. 1.000, og lagret 150 dage på Bourbon fade. Bourbon County stout rangerer i top 20 på Ratebeer over Amerikanske øl.

Ola Dubh Harviestoun 40 Special Reserve 8%, Scotland

Denne øl er blevet skabt, som et samarbejde mellem  Harviestoun Brewery og Highland Park Distilleriet. Den er basseret på bryggeriets prisvindende øl: ”Old engine Oil”. Det var den første øl i verden som blev lagret på  whisky fade fra et navngivet distilleri.

Den er lagret I fade, der anvendes til modning af Highland Park 40 år Single Malt Whisky, og hver enkelt flaske er nummereret.

 

--------------------------------------------------------------

Edradour, Single Malt, 10 års, Highland (Skotland)

Edradour er det mindste whisky distilleri i Highland distriktet med kun tre ansatte, og en produktion på kun 12 fade om ugen. Destilleriet ligger i den sydlige del af Highlands tæt på lavlandet, hvis ofte blødere og mere florale stil også tit går igen i flaskerne fra Edradour.

Whiskyen udmærker sig ved sin bløde, maltede stil, sine delikate aromaer af mandler og et enkelt lille touch af oloroso-sherry. Whiskyen er aftappet ved 40% vol.

Old Charter Proprietor´s Reserve, Bourbon, 13 år, USA

Dette er toppen af Old Charter serien, som bliver lavet hos et af USA's førende distillerier: ”Bufalo Trace Distillery”.

For at citere Jim Murray: „En næse af appelsin skræl, som marmelade på let ristet toast. Smagen er frugtet med det samme, og så en bølge af majs og meget blød rug. En finish af blød vanillie. Hvilken enorm delikat bourbon af høj alder. Graciøs og charmerende!“

Whiskyen er aftappet ved 45 % vol.

Bowmore, Single Malt, 24 år, Islay (Skotland)

Denne Bowmore er tappet af firmaet Duncan Taylor Co., i deres ”Peerless Collection” serie. Hver eneste aftapning i "Peerless Collection" er enkeltfadsaftappet og etiketterne er individualiseret med information om destilleri, region, dato for destillering, fadnummer, fadstyrke, dato for tapning og individuelt flaskenummer. De få fade der udvælges til tapning under navnet "Peerless Collection" er alle individuelt udvalgt af Euan Shand, som ejer Duncan Taylor Co., blandt de absolut bedste fade. Aftapningen foretages altid ved fuld fadstyrke (cask strength) uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art.

[51,5%]

 

(Klik evt. på billederne)