Medlemsmødet på Føniks

Afsløringen af Carstens Berthelsens sidste bryg; Hildegard – en tribut til konen som var den første der nedskrev hvorledes en god øl skulle være og at humle havde mange fine fordele til ølbrygget, bla. bitterhed og konservering.

Hildegard var sød, blød og rund og  kunne sikkert slå som en hammer med sine 9,2 % og en ibu på 25. Carsten anbefalede brygget til stegt flæsk og kål. Øllen fik en fin anerkendende modtagelse.

Den første skål i Hildegard, blev dog til anerkendelse af Alexander Fritz og hans indsats for øllet i lokalområdet. Alexander har fået anerkendelsen med ordene:

"Hvert år har Danske Ølentusiasters regioner mulighed for at uddele en pris til en person eller virksomhed i regionen, der har gjort en ekstraordinær indsats for at vise mangfoldigheden i øllets verden. Kriterierne for at modtage prisen bygger på de værdier som Danske Ølentusiaster kæmper og arbejde for.

Når der tages stilling til hvem der kan komme i betragtning til Den Regionale Ølpris, vil der blive lagt stor vægt på, at prismodtageren:

  • er gået forrest i lokalområdet for at vise nye sider af øllets verden
  • har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til det gode øl
  • har udvidet og flyttet den gængse opfattelse af, hvad øl er og kan anvendes til

Region Storstrøm har i år valgt at uddele den Regionale Ølpris til brygmester

Alexander Fritz

fra Slotsbryggeriet Fønix."

Med den regionale pris følger en check på kr. 2.500 og et diplom.

 

"Alexander Fritz har fra dag et har været inspirator og hjælper til at få lokale ”hjemmebryggere” til at brygge deres øl i stor skala. Her kan blandt mange nævnes Appenæs Bryglaug med ”Tranqebar” (IPA), ex. borgmester Henning Jensen med  ”NÆSTVED 875” (porter), Brdr..Olsen med ”Jul i det gamle bryggeri” og nu den blandt danske ølelskere ”verdensberømte” ølskribent Carsten Berthelsen.

Alexander er med sit åbne sind, lydhør og frisk på at eksperimentere med nye smagsstoffer, korn, gær og humle typer, for at skabe endnu en kvalitets øl til de ølhungrende Ølentusiaster og andet godt folk. Bare for at nævne nogle, kunne det være Barlywine og Risøl !"

 

Efter disse to afsløringer gik aftenens program i gang og ølturen gik omkring amerikansk øl. Alt i alt en god aften ud over det sædvanlige.

 

Aftenens (ordinære) sæt
Præsenteret af Jørgen Pedersen - bistået af Herman Olsen.

Lidt faktuelle info om personen Hildegard af Bingen:

Hildegard blev født i 1098, og som 8-årig blev hun givet som tiende til det tyske munkekloster Disibodenberg, hvor er var et lille nonnekloster.

Som 38-årig blev Hildegard valgt som abbedisse samme sted. Senere oprettede hun 2 selvstændige nonneklostre, hvoraf man i dag kan besøge det stadig fungerende kloster Abeti St. Hildegard, Eibingen Tyskland.

Hildegard var en af middelalderens store mystikere. Hun modtog livet igennem syn, som vi i dag kalder kanaliseringer.

Hun havde et stort forfatterskab bl.a. bogen Psysica.

I 1147 blev Hildegard udnævnt som profet, noget der på denne tid var uhørt for en kvinde.

Hildegard foretog flere langvarige prædikerejser. Hun førte en omfattende korrespondance med konger, kejsere, biskopper og paver, helbredte syge, skrev musik og maget andet.

Hun var en af middelalderens mest begavede tænkere. Hun troede på blomsters og planters helbredende egenskaber, og i sine skrifter anbefalede hun: "..at man bør koge øllet med humle, thi det giver øllet en god bitter smag, solid holbarhed og en smuk skumkappe. Og det har en god virkning på sjæl og legeme".

Hun døde 17. september 1179, 81 år gammel.

Dejlig dame!

 

 

/28-8-2011

 

(Alle billeder på denne side kan forstørres ved klik på billedet).

4-9-2011