Spiontur til det nye Slotsbryggeri Føniks

Anonym Bryggeriåbning

Slotsbryggeriet på Gavnø er åbnet d. 1 Maj kl. 13.00.

Hermed er projektet, som startede under navnet: Næstved bryggeriet Føniks, endelig blevet en realitet.


Ideen blev søsat at John Serritslev fra Slagelse bryghus i 2006. Der var stor mediedækning, da det hele startede. Senere har der været meget stille omkring projektet.


Den første tid gik med at få financieret bryggeriet via såkaldte "folkeanparter"(b-anparter) a. 1.000 kr. Undervejs i fasen har forskellige personer med særlige kompetencer og/eller kapital koplet sig på (a-anparter), bl.a. baron Otto Retz-Tott fra Gavnø slot. Dermed opstod ideen med at placere bryggeriet ved Gavnø. Beslutningen om at åbne nu blev, ifølge flere kilder, endeligt truffet dagen før. Derfor har åbningen ikke været omtalt i aviser eller andre medier, så hjemmesiden her skulle være først med nyheden.


Der vil senere blive afholdt officiel åbning, men først en priemiere for a- og b-anpartshavere. John Serritslev vil senest tirsdag d.6 maj informere anpartshaverne om udviklingen.

I projektets opstartsfase var danske ølentusiasters lokalafdeling i Næstved meget involveret. Der blev brygget øl på Slagelse bryghus for at reklamere for anpartstegningen, og den første øl blev navngivet: Føniks nr.1, under et medlemsmøde hos lokalafdelingen. 

En positiv overraskelse

Åbningen blev opdaget af Danske ølentusiaster i Næstved`s kultudvalg ved et tilfælde. Kultudvalgets 2 medlemmer: Martin og Herman skulle mødes for at få de sidste detaljer klar til kultsmagningen d. 31 maj.

I den forbindelse besluttede de at køre en tur til Gavnø for at se om der var gang i brygningen. Der havde gået rygter om prøvebryg på stedet; men det var to noget overraskede ølentusiaster der kørte derfra fra senere.

Gennem indgangsdøren kunne de se et pænt lokale og en bar med prisskilte  og fadølshaner. Døren var åben, og indenfor mødte de den ansatte tyske brygger. Han var venlig, og kunne fortælle at bryggeriet ville åbne 2 timer senere, men de spændte "gutter" fik lov som de første kunder at købe øl på stedet.


Deres anmeldelse af øllet og stedet kommer her - Der er pt. 2 typer øl:

  • Brown ale. lys brun uklar farve. Syrlig duft. Malted smag med tydelig syrlighed og estere fra gæren. Den var skuffende og måske på vej til at blive sur.(ca.6%alk.)
  • Double klosterbryg:mørk brun uklar farve. Kraftigt skum. Duft: chokolade og let blomster. Tydelig smag af ristet malt og chokolade. let bitterhed. En fantastisk god øl. (ca.7%alk.)

Rummet var langt, med buede nøgne vægge, dommineret af en stor bar for enden, med en glasrude med udsigt til bryggeriet. I den halvdel af lokalet med med baren, var møbleret med dels høje borde med høje barlignende stole, dels med lavere borde og stole. Den anden halvdel af lokalet var tomt. I modsatte ende af baren var toilettet bag en dør, med  en gang, hvor der hang indrammede etiketter fra det gamle Føniksbryggeri i Næstved.

Etiketterne stammer fra en samling, som baronen og baronessen på Gavnø har  skænket til bryggeriet.


Bryggeren besvarede venligt vores spørgsmål på dels dansk, tysk og engelsk. Han udviste en stor interesse for danske ølentusiaster, og inden vi gik fik han lidt materialer fra  foreningen. Vores subjektive vurdering af stedet. En dårlig øl, en meget god øl. Et pænt lokale, som kan blive mere hyggeligt med lidt på væggene, og bedre møbleret.

En fantastisk flink brygger, som fortalte at der var en pilsner på vej snart.

Senere på dagen besøgte Herman stedet med sin broder Jørgen. Der var overraskende pænt med mennesker i bryggeriet, og den flinke brygger havde travlt med at skænke og sælge øl. Materialerne fra Danske ølentusiaster lå fremme på disken. Men hvis åbningen havde været annonceret, var der givetvis kommet mange flere, og det havde krævet mere personale.

Nu glæder vi os til at se hvad der sker med bryggeriet i fremtiden. Vi har store forventningen, da der bliver brygget på bryganlægget som tidligere lavede godt og højt premieret øl for bryggeriet ølfabrikken!

                                

   Herman Olsen