100 nye danske bryggerier på 10 år - Danske Ølentusiaster

100 nye danske bryggerier på 10 år

23.01.2020 11:41

De danske ølforbrugere er på 10 år blevet blevet forkælet med 100 nye bryggerier, og tallet stiger stadig.

Forbrugerne har kunnet glæde sig over et langt større udbud af nye danske bryggerier de senere år. Faktisk er antallet af danske bryggerier steget fra 116 til i 2009 til 216 i 2019, og bare inden for det sidste år er der kommet 10 nye bryggerier på det danske landkort.

Dermed er Danmark et af de europæiske lande med flest bryggerier pr. indbygger.

”Danskerne er nysgerrige på øl. De vil gerne smage nye øl, og de kaster sig gerne over bryg fra nye bryggerier. Samtidig er der fortsat mange bryggere landet over, som har lysten, viljen og modet til at tage skridtet fra at være hjemmebryggere til at sælge deres øl kommercielt”, siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.

Blandt de nye bryggerier er det medarbejderejede Slowburn Brewing Co-op i Hvidovre, Science Brew, der er udsprunget fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og den københavnske brewpub Broaden & Build, som er åbnet af amerikaneren Matt Orlando – manden bag Amass Restaurant og med Noma-fortid. Blandt de mindste nye bryggerier er Mandø Kro, der er begyndt at brygge øl.

Definitionen på bryggerier og kontraktbryggerier er, at de både skal have en aktiv cvr-registrering samt en fødevaregodkendelse. De anses for åbne fra første dag, deres øl er frit kommercielt tilgængeligt. Opgørelsen gælder bryggerivirksomheder – selvom f.eks. Royal Unibrew brygger mere end ét sted, tæller det kun som ét bryggeri. Hovedvirksomheden i kontraktbryggerier skal være øl-relateret.

Du kan gå i dybden med statistikken her.

Kilde: Beerticker for Bryggeriforeningen