2017 blev ølrekordernes år - Danske Ølentusiaster

2017 blev ølrekordernes år

13.03.2018 08:44

De danske ølkunder fik over 1.600 nye øl at vælge mellem i 2017.

1.622 nye, danske øl og hele 30 nye bryggerier på ét år. Danske Ølentusiaster glæder sig over udviklingen, der betyder, at de danske ølkunder har fået endnu flere valgmuligheder

De danske ølkunder elsker at prøve nye, spændende øl. Og de danske bryggerier elsker i ligeså høj grad at eksperimentere med den ældgamle bryggekunst. Kombinationen af eventyrlystne ølkunder og innovative bryggerier har skabt et regulært boom i antallet af nye, danske øl og bryggerier.

- Danskerne fik i 2017 virkelig mulighed for at smage på nye øl fra innovative, danske bryggerier. Det er virkelig glædeligt at se, at bryggerierne arbejder stenhårdt for at glæde de danske ølkunder med nye øl, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Tallene betyder, at der i 2017 i gennemsnit kom næsten 4,5 nye øl hver dag. Det fremgår af en oversigt lavet af Beerticker.dk, der samlet antallet af nye, danske øl siden 2007.

De 1.622 nye øl dækker alle kommercielle, danske øl. Lige fra øl, der nu er fast del af sortimentet, til små engangsbryg, der kun har været tilgængelig en kortere periode.

Sammenlagt har de seneste ti år budt på ikke mindre end 9.592 nye danske øl. I 2016 kom der 1.424 nye øl på det danske marked, for bare ti år siden var antallet af ølnyheder 556, og tilbage i 2000 kom der kun 15 nye øl på markedet.

- Det er mange øl at holde styr på. Og jeg tvivler på, at der er nogen, der har smagt dem alle. Men tallet viser, at ølmarkedet bestemt ikke er mættet, eller at danskerne ikke har lyst til at prøve nyt, siger Hans Peter Jepsen.

Samtidig har Danmark fået 30 nye bryggerier, der ligger spredt over det meste af landet. Nogle af dem er kontraktbryggerier, som får lavet deres øl på andre bryghuse, men lang størstedelen er egentlige bryggerier med eget brygudstyr.

De nye bryggerier betyder, at 2018 måske kan blive et ligeså godt øl-år. Foreløbig har Beerticker.dk noteret to nye bryggerier i 2018; Crates Brewing og Lammefjordens Bryghus.

Danske Ølentusiaster har over ti nye, danske bryggerier, der åbner i 2018, på listen. Blandt andre Borgs Bryghus, Herning, Gurre Bryghus, Fredensborg, Bunker Beer Brewery, Hvidovre, Christiania Bryghus, Frederikshavn Bryghus, Hadsund Bryghus, Himmelev Bryghus, Roskilde, Vestereng Bryghus, Århus, og Huset Blom i Sønderborg. Derudover er Ilse Made Hotel på Samsø og D'Øl i Lejre begyndt at brygge øl.

Tre små ø-bryggerier har desuden set dagens lys. Orø og Sejerø Bryghuse samt Tunø Bryggeri (2016). Orø og Sejerø Bryghuse er kommet godt i gang og er ved at flytte til større lokaler.