Alkoholfri specialøl skal smage bedre - Danske Ølentusiaster

Alkoholfri specialøl skal smage bedre

10.07.2019 12:05

Alkoholen er smagsbærer i øl. Et nyt projekt skal finde nye metoder til at brygge øl med en gæringsproces, hvor der ikke dannes alkohol.

Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt samarbejde, hvor der skal udvikles tre prototyper på nye og velsmagende, alkoholfri øl.

Mikrobryggerierne skal have bedre muligheder for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter alkoholfri øl – uden at det går ud over den karakteristiske smag fra deres specialøl. 

- Det er stadig smagen, som er det vigtigste parameter for forbrugerne, men i takt med at forbrugerne bliver mere og mere bevidste omkring ansvarligt forbrug, er det også et væsentligt konkurrenceparameter for mikrobryggerierne, siger Karin Loft Eybye, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut.

Ud over at forbedre smagen skal processen også blive billigere og mere bæredygtig. Det forventes at ske ved at reducere maltforbruget med 47 procent sammenlignet med almindelige øl. Desuden spares energi og CO2 sammenlignet med processen til at fjerne alkohol fra traditionelt brygget øl.

- Alkoholfri øl fremstilles ofte i dag ved at fjerne alkoholen efter brygningen. Men det har den konsekvens, at der forsvinder smagsstoffer under processen. Samtidig har mikrobryggerierne en særlig udfordring, fordi procesudstyret er dyrt, og forbrugerne har en høj forventning til smagen. Vores mål er at komme med nye ingrediensløsninger og gærkulturer samt udvikle nye metoder til at styre gæringsprocessen, så der ikke dannes alkohol – eller meget lidt, siger Karin Loft Eybye.

Instituttet står i spidsen for det nye samarbejde. Fire bryggerier deltager i projektet; Coisbo, Bryggeriet Flakhaven, Kunstbryggeriet Far & Søn og Bryggeriet Vestfyen. Derudver er dagligvarekoncernen Dagrofa og gærproducenten White Labs Copenhagen med. 

Projektet er støttet af Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklingsprogram, GUDP. Teknologisk Institut er projektleder og bidrager med Instituttets viden om mikroorganismer inden for gæring.

I 2018 blev der solgt 18 millioner alkoholfrie øl i Danmark, og der forventes en markedsandel indenfor kategorien på 20 procent i 2025.  Projektet har fået tilsagn om 1,7 millioner kroner til udviklingsarbejdet.