Bryggerierne satser på lav alkohol - Danske Ølentusiaster

Bryggerierne satser på lav alkohol

20.04.2018 14:22

De danske bryggerier brygger i højere grad øl med lav alkoholprocent. Det viser en opgørelse, som bryggeriforeningen har lavet sammen med Beerticker.

Den gennemsnitlige alkoholprocent på nye øl fra danske bryggerier er faldet markant de seneste fire år. Det viser en analyse, som Beerticker har lavet for Bryggeriforeningen.
Halvdelen af alle de nye øl i 2017 havde et indhold af alkohol på mindre end 6 procent. I 2013 var andelen blot 43 procent. I 2017 satte bryggerierne rekord med 1.622 nye øl. De mange nye øl havde en gennemsnitlig alkoholprocent på 6,33 procent.

”Danske bryggerier satser på mere drikkevenlige øl, som man kan nyde uden at blive beruset. Desuden er der mere fokus på at tilbyde danskerne velsmagende alkoholfri øl, så man eksempelvis kan nyde et par gode glas øl og køre bil bagefter”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

De 6,33 procent er lavere end de 6,94 procent i 2013, da der var et rekordhøjt gennemsnit. Siden er alkoholprocenten faldet til det laveste niveau i de ti år, der er tal for.

Tal fra Bryggeriforeningen viser, at salget af alkoholfri øl er mere end tredoblet på tre år fra 938.700 liter i 2014 til 3.209.000 liter i 2017. Således udgør de alkoholfrie øl nu 1,1 procent af det samlede ølsalg. Bryggeriforeningen forventer, at salget kan nå helt op imod fem procent.

I 2017 kom der fire nye alkoholfrie øl; to fra Svaneke Bryghus, der satsede på alkoholfri øl med Don’t Worry-serien. Okkara fra Færøerne lancerede også en alkoholfri julebryg, Nissuøl. Og med Weird Weather Hazy IPA Non Alc lavede Mikkeller nok verdens eneste alkoholfrie udgave af tidens meget hypede nye ølstil, New England IPA.

Næsten hver tredje nye øl på markedet i 2017 har et indhold af alkohol på 5-5,9 procent, og denne alkoholstyrke er dermed den mest populære.

Øl på 8 procent og mere udgjorde 16,5 procent af de mange nye øl i 2017. De seks stærkeste nye øl i 2017 var alle på 15 procent - Imperial Stouts fra To Øl, WarPigs og Mikkeller. Fem af dem har endda optaget smag fra lagring på brugte egefade, som der tidligere har været spiritus i.

Opgørelsen er lavet på baggrund af Beertickers årlige liste over nye danske øl.

Alkohol-gennemsnit i nye danske øl