Carlsberg åbner nanobryggeri i Aalborg - Danske Ølentusiaster

Carlsberg åbner nanobryggeri i Aalborg

17.03.2021 10:44

De Danske Spritfabrikker i Aalborg bliver til en helt ny bydel, der vil være præget af kunst, kultur, arkitektur og gastronomi. Carlsberg vil sikre lokalt brygget øl med et nyt, innovativt nanobryggeri, der åbner i silobygningen på anlægget sammen med en helt unik ny brewpub i 2024.

Ringen sluttes, når Carlsberg åbner et innovativt nanobryggeri for at brygge lokal øl i Aalborgs ikoniske spritfabrikker

I de kommende år omdannes De Danske Spritfabrikkers anlæg i Aalborg til en helt ny bydel, der i særklasse vil være præget af kunst, kultur, arkitektur og gastronomi. Stedet vil ikke bare være en åben demokratisk bydel med leben og kultur, men Carlsberg vil også sikre lokalt brygget øl med et nyt, innovativt nanobryggeri, der åbner i silobygningen på anlægget sammen med en helt unik ny brewpub. Sprittens grundlægger C.F. Tietgen og Carlsbergfamiliens Jacobsen er inspirationen til det nye partnerskab mellem Carlsberg og Spritten.


– Vi har i lang tid haft lyst til at brygge en øl til aalborgenserne. Vi ønsker at være mere til stede i Nordjylland, og hele området omkring Aalborg mangler en lokal øl, og det får vi mulighed for med dette partnerskab, der genetablerer forbindelsen mellem Spritfabrikken i Aalborg og Carlsberg i Valby, siger Henrik Friis Fredvig, direktør for on-trade i Carlsberg Danmark.

Planen er, at nanobryggeriet skal udvikle nye ølvarianter sammen med lokale partnere og forskere fra Carlsberg Laboratorium i Valby. Nanobryggeriet er stadig ikke navngivet, men Carlsberg lover, at aalborgenserne skal tages med på råd, både i forhold til navn, og når bryggeriet har brygget de første øl.

– Det er en drøm for mig at byde Carlsberg velkommen, da Carlsberg er bygget på de samme værdier, som vi kender fra C.F. Tietgen, og de visioner vi har for Spritfabrikken. Hele samarbejdet og processen for at nå til en så banebrydende aftale har været inspirerende. Vi har dog langt igen, for alt skal gøres ordentligt, så vi sikrer, at vi opnår den højeste mulige kvalitet på stedet, og gæsterne samtidigt kan få verdens mest autentiske øl oplevelse. Carlsberg har viljen og de nødvendige muskler til at gøre vores drøm til virkelighed, siger erhvervsmanden Martin Nielsen fra Spritten A/S, der udvikler den samlede vision for anlægget sammen med sine partnere Jan og Rikke Gaardboe Jensen.

Martin Nielsen oplyser, at der senere i år vil komme yderligere information om nanobryggeriet og silobygningen, ligesom der bl.a. vil blive introduceret folkeaktier.

De Danske Spritfabrikker blev grundlagt af C.F. Tietgen, Isidor Henius og C.A. Olesen. I 1931 byggede De Danske Spritfabrikker et stort fabriksanlæg i den vestlige del af Aalborg ned til Limfjorden. Området har stået ubenyttet hen siden sommeren 2015, og er i dag Danmarkshistoriens største industrifredning.

C.F. Tietgen og J.C. Jacobsen var velkendte i samtiden. De kendte hinanden og diskuterede ved lejlighed bryggerirelaterede spørgsmål, men der skulle gå 100 år før Tietgen og brygger Jacobsens bryggerier blev sammenlagt. Både Philip W. Heyman fra Tuborg og brygger J.C. Jacobsen fra Carlsberg havde hver især tidligere forsøgt at danne en bryggeriforening, men først ved udsigten til indførslen af ølskatten i 1891, fik Tietgen samlet de små bryggerier i De Forenede Bryggerier. Tuborg tilsluttede sig senere til De Forenede Bryggerier for at sikre større styrke i forhold til J.C. Jacobsens Gamle Carlsberg og sønnen Carl Jacobsens Ny Carlsberg Bryggeri. I 1970 fusionerede De forenede Bryggerier med Carlsberg.

Det forventes, at nanobryggeriet åbnes sommer 2024.