De lyse tiders øl - Danske Ølentusiaster

De lyse tiders øl

12.03.2018 14:36

Paulaner-ordenen Salvator er den oprindelige påskeøl. I 1905 lancerede Carlsberg den første Salvator-agtige påskeøl i 1905.

Foråret og fridagene i påsken er en fejring af de lyse tider og de lyse øl. Påskeøl passer perfekt til den traditionelle, danske påskefrokost.

Foråret og påsken fejres med øl. Sådan har det været i mere end 100 år, hvor de danske bryggerier har brygget specielle påskeøl.

I dag er der flere forskellige påskeøl at vælge imellem end nogensinde før, fordi det stadigt stigende antal danske bryggerier udvikler nye, innovative påskeøl, du kan sætte på bordet ved påskefrokosten.

Påskebryg er, ligesom julens mest populære øltype, ofte bock øl, men bare lysere og mildere i smagen, er lavere i alkohol og har færre smagsgivere.

Traditionen med påskeøl kom nærmest til Danmark ad omveje.

Munke fra Paulaner-ordenen i München har i næsten 400 år brygget deres legendariske Salvator, som var og er en dobbelt bock. Den stærke og fyldige øl blev betegnet som “flydende brød” og fungerede som sådan for munkene i de 40 dages faste op til påsken.

Da øllen blev frigivet til offentligheden i slutningen af 1800-tallet blev den så populær, at de danske bryggerier tænkte; ”so ein Ding muss ich auch haben”.

Carlsberg lancerede hermed den første Salvator-agtige påskeøl i 1905, året efter sendte Tuborg en påskebryg på markedet og resten er P-dag og historie.

Bock-øllet er således stadig påskebordets mest populære øl. Flere og flere nye typer øl sniger sig dog ind, men alle er lyse i farven.

De nye typer øl, som supplerer bock-øllet og er en berigelse for parringen af øl og mad til påskefrokosterne, er især pale ale, india pale ale, lys engelsk ale, saison øl og hvedeøl.

Prøv for eksempel en hvedeøl til den marinerede sild og en india pale ale til karry silden. Til æggeretterne er hvedeøl og saison-øl ofte et godt valg. Til de fleste af de kødbaserede retter, især svinekød og lammekød, må de andre øltyper dog bøje sig for bock-øllet, som er den mest velegnede øltype.