De Regionale Ølpriser 2018 er uddelt - Danske Ølentusiaster

De Regionale Ølpriser 2018 er uddelt

03.09.2018 14:36

Øverst: Wildebeest Gastropub (Nordjylland). Herunder Wordenskjolds Ølklub ved Claus Jacob Wordenskjold (Midtvestsjælland), Bryg Selv, Odense (Fyn) og Kristian Andersen, Event Solutions (Midtjylland).

Hvert år uddeler Danske Ølentusiaster regionale ølpriser til modtager, der er gået forrest i lokalområdet for at vise nye sider af øllets verden, har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til det gode øl og har udvidet og flyttet den gængse opfattelse af, hvad øl er og kan anvendes til.

Fyn: Bryg Selv, Odense
Bryg Selv har nu i snart 10 år gjort et stort stykke arbejde for at vise fynboerne nye sider af øllets verden. Mange fynboer har været på besøg på Energivej i Odense og har prøvet at brygge øl; og de fortæller med glæde og stolthed om deres oplevelser med smagen, oplevelsen og det fornyede kendskab til de mange øltyper.

Bryg Selv har også en forretning i Kastrup, København, hvorfra man også kan prøve at brygge sit eget øl. Bryg Selv har endvidere i 2018 udvidet forretningen med “Eventyrbryg”, hvorved deres øl nu kan købes i kommerciel handel. Hermed er de igen med til at udvide kendskabet til det gode øl. På den måde, har Bryg Selv i høj grad været med til at udvide og flytte den gængse opfattelse af, hvad godt øl er. Og for deres indsats i snart 10 år giver Region Fyn Bryg Selv Den Regionale Ølpris 2018.

Midtjylland: Kristian Andersen, Event Solutions
Kristian Andersen fra Event Solutions stod bag Holstebro Ølfestival 2018. Dette er regionens første større ølfestival. Kristian formåede - i samarbejde med 25 bryggerier og 20 andre samarbejdspartnere - at samle cirka 1.500 glade gæster fra nær og fjern. Med stor flid, dygtighed og kompetente lykkedes det at afvikle festivalen første gang. Aldrig har der været så meget spændende øl på én gang i Holstebro.

Med denne flyvende start er det vores håb i regionen, at dette arrangement vil blive en tradition, som kan samle ølglade mennesker og være med til at bane vejen for udbredelsen af det gode øl herude mod vest. På dette grundlag gives Den Regionale Ølpris 2018 til Kristian Andersen for hans store bidrag på den lokale ølscene.

Midtvestsjælland: Wordenskjolds Ølklub ved Claus Jacob Wordenskjold
I 2008 oprettede Claus Jacob Wordenskjold  Wordenskjolds Ølklub. Han skriver selv på hjemmesiden, at ølklubben er oprettet med følgende baggrund: ”Wordenskjolds ølklub er en mulighed for at få lov til at smage og bedømme øl fra hele verden”.

I Wordenskjolds Ølklub arrangeres 6-10 smagninger henover året. Det er smagninger af stor variation, lige fra årstidssmagninger såsom påske- og juleøl smagninger til de mere ”nørdede” smagninger såsom, at smage umiddelbart ens øl lavet på den samme humle type, hvor humlen er forskellige steder fra i verden. Ved alle smagninger kombineres disse med saglige og spændende indslag om de enkelte øl og bryggerier, personerne omkring disse samt selvfølgelig, personlige erfaringer – alt sammen opsat på professionel vis og fremsat med stor entusiasme.

Claus Jacob Wordenskjold er en lokal- og regional ildsjæl som gennem Wordenskjolds Ølklub gør meget for at udbrede kendskabet til det gode øl. Det fortjener han anerkendelse for igennem Den Regionale Ølpris 2018.

Nordjylland: Wildebeest Gastropub
Wildebeests fokus er på øl i særklasse. Hér er øllet i den grad i centrum, og det er en lyst at se på og opleve. Det er Aalborgs første rendyrkede gastropub. Pubben er tænkt som et spisested, der kæler for gæsternes smagsløg og er et ambitiøst vandingshul på en og samme tid. Og det virker i praksis. I Wildebeests rå og umådelig charmerende lokaler får man en særlig kulinarisk oplevelse – deres mad og øl spiller virkelig godt sammen.

Her kan man i den grad få sig en særlig øloplevelse. Et sjovt indslag er at det er muligt at købe ”en ølrejse”, hvor man får serveret en række specielt udvalgte øl. Der laves tillige arrangementer, hvor øl og mad parres. Desuden er det er muligt hele tiden via nettet at følge med i, hvad der er på hanen og i køleskabet, det sker via Untappd.

Det seneste år har de udbygget forretningen med en webshop, hvor man løbende kan finde spændende flaske- og dåseøl i nørd-spektret. Deres webshop skal fungere som en symbiotisk forlængelse af gastropubben. En anden forholdsvis ny ting er Den Mobile Gastropub, som har vist sig at være ideel at drage ud med ved større fester og arrangementer.

Ved at vælge Wildebeest Gastropub som modtager af Den Regionale Ølpris 2018 i Nordjylland hædrer vi et spisested, som virkelig har noget specielt at byde på ølmæssigt.

Storstrøm: Bryghuset Riis v/Jan Riis
På trods af den hårde konkurrence fra de mange etablerede mikro bryggerier, besluttede Jan Riis at starte som selvstændig brygger i sin kun 35 kvadratmeter tidligere garage tilbage i 2014. Allerede i 2017 måtte han dog flytte i større lokaler, da kapaciteten ikke kunne følge med efterspørgslen. Han åbnede derfor i 2017 i Østergågade i Nykøbing Falster. Her residerer bryghuset og baren i dag. Her kan man sidde og nyde en dejlig øl, spille brætspil eller bare tage en pause fra den daglige stress.

Jan Riis står som regel selv i baren, men man møder også tit hans kone Tine. Der arrangeres også ølsmagninger, og og udbuddet af øl varierer efter årstider og Jan Riis’ luner. I baren findes også en hane, hvor gæstebryggere ofte optræder.

Bryghuset Riis brygger kvalitetsøl i en meget hård branche. Bryghuset Riis fortjener absolut vores anerkendelse.

Vadehavet: Ølværket, Esbjerg
Ølværket er et lille bryggeri, der drives at tre glade ølentusiaster i Esbjerg. De tre har formået at komme på landkortet - ikke mindst med deres White Label-serie, der er serie, hvor der eksperimenter med forskellige øltyper og ingredienser. Derigennem får bryggerne folks bedømmelse af, hvilke øl der fremadrettet skal brygges.

Det er et forholdsvis nyt bryggeri, som blev etableret i 2013. Deres design af etiketter er noget, som de går meget op i, således at etiketter afspejler det produkt, som de sælger i de lokale butikker. Bryggeriet har blandt andet lavet en serie af jubilæumsøl i forbindelse med Esbjerg Havn og Bys 150-års jubilæum, og de er derfor kun tilgængelige i år. Bryggerne holder desuden foredrag om det gode øl, laver ølsmagninger på bryggeriet og deltager ved diverse messer og udstillinger for at repræsentere det gode øl. Ølværket har desuden vundet ”Årets Emil”, som er en konkurrence, som afholdes en gang om året i Ribe. Her konkurrerer lokale bryggerier om, hvem der har lavet den bedste juleøl.

De tre bryggere overtog bryggeriet fra det tidligere Esebryg og har efter en masse hårdt arbejde sørget for at Esbjerg atter har ”eget” bryggeri. Derfor skal de belønnes for med Den Regionale Ølpris 2018. 

Artiklen opdateres senere med regionerne Østjylland og Sydøstjylland.