De Regionale Ølpriser uddeles - Danske Ølentusiaster

De Regionale Ølpriser uddeles

10.09.2019 12:36

Ole Ploug (tv) og Niels Vad fik i weekenden den Regionale Ølpris 2019 af Halsnæs' lokalformand, Charlotte Vibeke Petersen. Foto: Lokalafdeling Halsnæs.

De første modtagere har fået overrakt årets priser. De Regionale Ølpriser gives til personer eller virksomheder, der har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til det gode øl (opdateret mandag d. 28. oktober).

NORDSJÆLLAND: Niels Vad, Spar Liseleje, og Ole Ploug, Le Papillon

Ole Ploug og Niels Vad satte for ti år siden sig sammen og tænkte at Liseleje og hele Halsnæs skulle have en lokal ølfestival. Resultatet blev en udendørs ølfestival juni i Liseleje. Hvert år besøger mellem 250 og 300 nysgerrige gæster ølfestivalen. Mange forskellige bryggerier har i løbet af årene deltaget på festivalen. Blandt andre Hornbeer,  Bryghuset No5, Det Våde Får, Halsnæs Bryghus. Niels og Ole får Ølprisen for deres utrættelige arbejde for det gode øl og energi til at køre festivalen år efter år. 

FYN: Bryggeriet Vestfyen

Bryggeriet Vestfyen gennem mange år har gjort stærk en indsats for at få specialøl ud til danskerne, og brygmester Christoph Behnke har velvilligt stillet op til ølsmagninger landet over. Med Frejdahl-serien har Christoph Behnke og Bryggeriet Vestfyen i samarbejde med Jim Lyngvild skabt en spændende og velsmagende specialøl. I 2018 købte Bryggeriet Vestfyen det konkursramte Indslev Bryggeri og sikrede den fortsatte eksistens af Indslevs serie af hvedeøl og varemærket Ugly Duck.

STORSTRØM: Juels Bryg

Ambitionerne hos Juel’s Bryg er store, og målet er at skabe flere arbejdspladser i lokalområdet. Brygmester Jesper Juel Saxfjed har formået at finjustere de faste øl og samtidig udvikle flere spændende øl. Bryghuset drives af familien Juel, og familien deltager arrangementer i lokalområdet. Det er dejligt at se hvordan man i Familien Juel virkelig vil have succes og efterspørgslen på deres øl stiger heldigvis støt. Bryggeriet modtog i 2017 den lokale turismepris.

VADEHAVET: Jacobi Craft Brew

Jacobi Craft Brew er, efter en stilfærdig start i grovkøkkenet hos kaffebaren “Under Bøgen", nu rykket ind egne lokaler i Vardes svar på Kødbyen. Jacobi Craft Brew bor nu i en gammel slagterbutik. Her er Vestegnens først brygværtshus med egne øl på fad og flaske plus udpluk af øl fra Ribe Bryghus og Ølværket i Esbjerg. Jacobi Craft Brew bestyres af to bryggere og en direktør, samt deres respektive fruer. De skiftes til at bemande baren i bryggeriets åbningstid, fredage 15-19 og lørdage 11-16.

MIDTVESTSJÆLLAND: Thomas Schøn, Bad Luck Brewing Co. og Stevns Andelsbryggeri

Thomas Schøn er en regional ildsjæl, som gennem sit store engagement gør meget for at udbrede kendskabet til det gode øl. Schøns karriere begyndte for ti år siden på Mikkellers bryggeranlæg, hvor nye sjove og skæve idéer blev afprøvet og leveret videre til københavnske ølbarer. Fem år senere var han med til at lancere Rocket Brewing Company med humle og den ”funky” gær brettanomyces i centrum. Øllene høstede stor anerkendelse. Senere kom Bad Luck Brewing Co. og Stevns Andelsbryggeri til. 

ØSTJYLLAND: One Pint

Henrik Kirkegaard og Nick Sharpe, One Pints grundlæggere, har siden 2005 gået forrest for at skaffe godt øl til hele Danmark. Henrik Kirkegaard stiller gerne op til ølsmagninger og deler ud af sin viden for derigennem at være med til at åbne danskernes øjne for øllets vidunderlige verden. One Pint har et stort og varieret udvalg af øl. Der er både øl til hr. og fru Danmark og til den kræsne ølentusiast, og via deres tætte distributionsnet er One Pints øl lette at få fat i hele landet. I 2016 overdrog Nick Sharpe sin ejerandel til Henrik Kirkegaard. 

MIDTJYLLAND: Allan Jonassen, Meny Bjerringbro

Allan Jonassen fra Meny i Bjerringbro fortjener anerkendelsen. Han viser, at det kan lade sig - gøre med hjælp fra en ildsjæl - at få ekstraordinært godt øl på hylderne i et supermarked. Det er godt gået, og supermarkedet har desuden nok det bedste og mest varierede øludvalg i regionen overhovedet.

SYDØSTJYLLAND: Lars Amby

Lars Amby er en af de oversete perler på den danske ølscene. Hans utrættelige arbejde er med til at sikre og levere godt øl til danskerne.

I 1999 startede Lars, sammen med sin far Robert Amby, Amby Import. Frem til 2002 blev det drevet som en hobbyvirksomhed og blev derefter en fuldtidsbeskæftigelse for far og søn.

Lars var med til at overbevise Trappist-bryggeriet Westmalle om, at det skulle eksporter Westmalle-øl på fad til Danmark og at forsikre den ledende brygger om, at øllet ville blive behandlet ordentligt og serveret korrekt i Danmark. Lars var desuden en del af den velkomstkomite, der tog imod den ledende brygger i Danmark, da han var på visit for at sikre sig at det øllet også blev behandlet korrekt.

Amby Import var også først til at hjemtage det sure og frugtige øl til Danmark, da de begyndte et samarbejde, som stadig består, med bryggeriet De Troch.

På den måde var far og søn både gode rejsekammerater og en bærende del af det belgiske øls indtog i Danmark.

Lars Amby har ud over sit utrættelige arbejde for det belgiske øl også været en af de helt store arbejdsheste i bestyrelsesarbejdet i Danske Ølentusiaster. I 2002 var han en af de bærende kræfter bag afdeling Skanderborg, hvor han af flere omgange også har siddet i bestyrelsen. Senest har Lars indtaget en meget aktiv rolle i lokalafdeling Horsens, hvor han med sine mange kontakter og idéer er arrangør af mange gode og kreative ølsmagninger. 

Det er derfor passende, at Lars Amby på sit tyvende års utrættelige arbejde for den danske ølscene hædres og takkes for sin store indsats.

NORDJYLLAND: Nordic Brew Festival 

Nordic Brew Festival har siden opstart været i stadig fremgang, både med besøgende og stande. Festivalen har været medvirkende til, at stadig flere får kendskab til og ikke mindst interesse i øllets forunderlige univers.