Det Lille Bryggeri er Årets Danske Bryggeri - Danske Ølentusiaster

Det Lille Bryggeri er Årets Danske Bryggeri

08.12.2020 15:21

Det Lille Bryggeri – lige uden for Ringsted – er kåret af Danske Ølentusiaster til Årets Danske Bryggeri.

2020 blev året, hvor Det Lille Bryggeri blev kåret som Årets Danske Bryggeri. De er tidligere flere gange kommet på andenpladsen. I år har de så fået førstepladsen med 28,7% af stemmerne, og de er blevet nomineret af ikke mindre end otte lokalafdelinger under Danske Ølentusiaster: Aarhus, Frederikssund, Halsnæs, Næstved, Randers, Ringsted, Roskilde og Slagelse.

Bryggeriet ligger i René Hansens lade i Bringstrup lige uden for Ringsted. Her har han igennem de sidste mange år eksperimenteret med forskellige øltyper, siden han lavede sin første øl tilbage i 2005. Det hele startede egentlig med en vinbutik, som han havde sammen med sin far og sin bror. Siden begyndte René Hansen selv at brygge, og står nu som ejer af Det Lille Bryggeri sammen med sin hustru. Sammen driver de også Den Lille Gårdbutik, hvorfra man blandt andet kan købe de mange forskellige øl. Og det er især passionen for øllet og dets muligheder, der nu har givet bryggeriet den fine titel.

Lokalafdeling Slagelse indstillede Det Lille Bryggeri, fordi ”de med René Hansen i spidsen altid har et stort udvalg af nye øl med et bredt spektrum af stilarter af høj kvalitet og formår at have et bredt udvalg uden at det går ud over kvaliteten.” Og lokalafdeling Ringsteds indstilling supplerer: ”Det Lille Bryggeri har rundet de 10, men er stadigvæk et af de mest innovative og nytænkende på den danske ølscene."

Indstillingerne kommer så langt som fra Randers og Aarhus, hvilket nok er, at brygger René Hansen siden coronakrisen startede har taget ”ølbilen” og kørt rundt i landet med det øl, som folk bestiller, hvilket ifølge René kan have givet et større kendskab til bryggeriet.

Især Renés indsats under coronakrisen er ikke gået lokalafdelingernes smagsløg forbi: ”COVID-19 har også ramt bryggeriet, men kampånden er der,” skriver lokalafdeling Halsnæs i deres indstilling. ”Man laver online smagninger, der arbejdes med andre bryggere og bryggerier, og man opstiller telte, så der fortsat kan komme mange besøgende.” Og lokalafdeling Næstved skriver, ”vi indstiller Det Lille Brygger for det fantastiske benarbejde René gjorde for at overleve krisen. Initiativ og virkelyst – og fantastisk øl som altid. En mand, der ser løsninger frem for stopklodser.”

Også prisuddelingen er corona-ramt, hvilket gør det umuligt på nuværende tidspunkt at samles til en egentlig prisoverrækkelse. Men en smule corona skal ikke afholde os fra at give ham muligheden for at sige et par ord:

”Der er ingen tvivl om, at uden min familie, ville det her aldrig have kunne have ladet sig gøre. Det er en rejse, vi startede på helt tilbage i 2002. Familie betyder alt, og hvis du ikke har opbakning på hjemmefronten, så lad være med at kaste dig ud i at blive selvstændig brygger.”

”Også en stor tak til dem, der har stemt på mig. Det betyder meget at blive værdsat for det, man brænder for. Det giver lyst og energi til at fortsætte. Bare det, at jeg var nomineret af otte lokalafdelinger, gav et ordentligt boost. Og målet er, at jeg næste år skal nomineres igen, og så må jeg ud for at vise, at jeg holder min standard.”

”Men jeg vil også gerne takke mine kollegaer for den åbenhed, der er i branchen. Vi kalder os internt ’kon-kollegaer’; vi er konkurrenter, men vi er også kollegaer, for vi har kun hinanden. Man kan ikke sidestille vores branchen med f.eks. modebranchen, for vi er kun os, og vi er nødt til at hjælpe hinanden.”

Årets Danske Bryggeri kåres hvert efterår af Danske Ølentusiaster. Hver af de 50 lokalafdelinger kan indstille deres nominering. Efterfølgende får alle medlemmer mulighed for at stemme på den, som de synes er det bedste bryggeri. I alt har 593 medlemmer stemt. Det Lille Bryggeri har fået 28,7% af stemmerne, og på andenpladsen ligger Penyllan med 10,1% af stemmerne.

Kriterierne for at blive Årets Danske Bryggeri er:
•    Fokus på produktudvikling
•    Fokus på valget af råvarer til ølproduktionen
•    Fokus på udbredelsen af kvalitetsøl
•    Fokus på bryggeriets kontakt med sine forbrugere
•    Fokus på bryggeriets bidrag til samfundet - det kunne for eksempel være miljøindsats eller indsats omkring svage grupper

Du kan læse de otte lokalafdelingers indstillinger her.

Her kan du se listen over de ti bryggerier, der har fået flest stemmer:
Det Lille Bryggeri: 28,67 %
Penyllan: 10,12 %
Thisted Bryghus: 5,90 %
Ebeltoft Gårdbryggeri: 5,56 %
People Like Us: 5,56 %
Alefarm Brewing: 4,72 %
Krenkerup Bryggeri: 4,55 %
Frederikshavn Bryghus: 4,05 %
Svendborgsund Bryghus: 3,71 %
To Øl: 3,54 %