Feltet til Årets Danske Ølnyhed 2017 - Danske Ølentusiaster

Feltet til Årets Danske Ølnyhed 2017

22.01.2018 12:27

Finalisterne i kategorien 4,0-7,0 procent. De tre øl blev valgt mellem 19 kandidater ved en blindsmagning i Fredericia.

Smagspanelerne har smags sig gennem 35 øl i tre kategorier, og ni finalistøl er klar. De ni øl kan smages ved finalistsmagninger i din lokalafdeling i løbet af februar. Ved smagningningerne kan du også stemme på din favorit.   Foreningen har i år ændret kåringen af Årets Danske Ølnyhed, så smagspaneler med medlemmer og øldommere, -sommelierer og -bloggere har blindsmagt de mange kandidater, inden det endelige finalistfelt er udvalgt.

Du kan, som medlem af Danske Ølentusiaster, smage alle ni øl og stemme på Årets Danske Ølnyhed 2017. Afstemning til prisen kan kun ske ved finalistsmagninger i lokalafdelingen, så hold øje med din lokalafdelings arrangementskalender.

Vinderne offentliggøres ved Danske Ølentusiasters generalforsamling lørdag den 24. marts i Odense.

Kategorierne er "0,0-4,0 procent", "4,1–7,0 procent" og "over 7,1 procent".

De ni kandidater

0,0-4,0 procent

Don’t Worry Pale Ale, Svaneke Bryghus (Pale ale – max 0,5% (alkoholfri)

Don’t Worry er en forfriskende, amerikanskinspireret økologisk Pale Ale, der forkæler ganen med masser af frugt og humle. En sagte struktur af malt og sødme sørger for balancen og giver lyst til én mere. Kom på markedet i april 2017, hvor den afløste Svaneke Bryghus’ Greenlight, som er alkoholfri.

Fur Påskefrokost, Fur Bryghus (Pale Ale – 2,7%)

En rolig og klar øl med en ravgylden farve. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset, og med humlenuancer og noter af citrus. Fur Påskefrokost er specielt velegnet til det danske frokostbord og udmærker sig med sin lave alkoholprocent på 2,7%.

Økologisk Julefrokost, Hornbeer (Northern English Brown Ale – 2,5%)

Hornbeer Økologisk Julefrokost er på kun 2,5% – men alligevel med masser af smag. Øllet er ravfarvet, noter af karamel og risten malt og der er smag fra karamelmalt, chokolademalt og humle. Går godt til Det store kolde bord, julemad og seriøse samtaler. IBU (bitterhed): 25 EBC (farve): 41.

4,1-7,0 procent

Kinky Cowboy IPA, Ugly Duck Brewing Co. (IPA – 6,5%)

Kinky Cowboy er en fusion af amerikansk West Coast IPA og New England IPA. Lys og kantet som en West Coast IPA og masser af frugtig bitterhed og uklar/hazy som en New England IPA. Kinky Cowboy tager sit navn fra den texanske sanger, politiker, forfatter Richard ”Kinky” Friedman. Den er humlet med Amarillo og El Dorado. Begge humletyper deler navn med byer i Texas, og ud af det sprang idéen om at opkalde den efter Richard “Kinky” Friedmann.

Mandarina Man, Amager Bryghus (Tropical IPA – 7,0%)

Et samarbejdsbryg med amerikanske Wicked Weed fra North Carolina, og er en fremragende fortolkning af de hyperpopulære hazy IPA’er i New England-stilen. Øllen har et flot, helt uigennemsigtigt gult/orange udseende, og en meget markant frugtighed i både duft og smag. Den er brygget med mango- og mandarinpuré, og humlet med Columbus, Centennial, Amarillo, Mosaic og Citra.

Pommière Calme Houblonée, Svaneke Bryghus (øl/cider – 4,8%)

Pommière er en fælles fermentering af ølurt og æblemost med efterfølgende malolaktisk eftergæring. Navnet stammer fra franske ord pomme (æble) og bière (øl). Pommière Calme Houblonée er en lys udgave med en grundig gang koldhumle efter afsluttet 1. og 2. gæring. Urten giver struktur og skum til et festfyrværkeri af æbler, humleharpiks og frisk syrlighed. La Calme Houblonée er på basis af Ingrid Marie æbler og koldhumlet med Nelson Sauvin-humle.

7,1-> procent 

Raw Power, Ebeltoft Gårdbryggeri (Dobbelt IPA 8,4%)

En single hop-tour de force ud i Citra-humlen og dennes eksplosive tropiske karakter, hvad angår både aroma og smag. Med sine 8,5% er det en stærk sag, men de meget massive mængder Citra-humle kamouflerer procenterne overvældende godt, og tilbage står man med ren humlejuice, der er faretruende dunkbart. Måske den til dato mest juicy dobbelt-IPA, der nogensinde er produceret i Danmark.

Trumputkim, Hornbeer (Russian Imperial Stout – 10,0%)

Brygget som en hyldest til verdens største ledere. Øltypen ”Russian Imperial Stout” blev oprindeligt brygget til Kejserinde Catherine den Store i Rusland tilbage i 1700-tallet. Hun var en meget streng kvinde. Lunefuld og uberegnelig. Men hvis hun bare fik sin daglige ration af Russian Imperial Stout – så blev hun til at holde ud. Ville verden blive et sikrere sted, hvis verdens allerstørste ledere fik adgang til Hornbeers Trumputkim? Kodeord er ristede og brændte noter fra malt, rom og kaffe. IBU (bitterhed): 75, EBC (farve): 75.

WILDERflower Batch 500, Ebeltoft Gårdbryggeri (American IPA – 7,1%)

Bryg nr. 500 og Ebeltoft Hårdbryggeri har lavet en specialudgave af deres Wildflower. Mere styrke, mere humle, mere juleglæde – mere af alting. ‘Wildflower’ er blevet en decideret kult-øl blandt øl-elskere, og er en perfekt eksekvering af New England-stilen. Meget frugtig, næsten juicy, karakter, med et sløret udssende og en blød mundfylde.