Halsnæs indstiller Det Våde Får - Danske Ølentusiaster

Halsnæs indstiller Det Våde Får

22.10.2019 12:13

Årets danske Bryggeri 2019 skal findes. Danske Ølentusiasters lokalafdelinger indstiller hver ét bryggeri til prisen, der uddeles i december

Familiebryggeriet Det Våde Får lokalafdeling Halsnæs kandidat til prisen Årets danske Bryggeri 2019. Det Våde Får er et lille, lokalt bryggeri beliggende på Tolykkegård ved Helsinge. Bryggeriet drives af Henrik Koch og familien, der lægger stor vægt på det lokale. 

Lokalafdeling Halsnæs’ indstilling lyder:

Det Våde Fårs øl bliver, så vidt det er muligt, brygget af gode, lokale råvarer, og familien stiller gerne op til lokale arrangementer. I lokalområdet kendes bryggeriet som et festligt og velsmagende indslag.


Bryggeriet malter deres eget korn på et anlæg lavet af den lokale smed. Humlen dyrkes på forsøgsbasis på deres landbrug. Honning er fra egne bier. Bryggeren, der også er økologisk landmand, gør et stort arbejde med at opdyrke gamle kornsorter på markerne omkring bryggeriet. Masken fra bryggene bliver givet til hængebugsvinene på gården. 


Det Våde Får er medlem af flere fødevarefællesskaber som “Smag på Nordsjælland” og “Gribskov Spisekammer”. Derudover samarbejder det tæt med “Spisekammer Halsnæs”, blandt andet med deltagelse i Torup Marked. Dermed er der fokus på det gode øl og den gode, lokale mad. 


Det Våde Får brygger mange forskellige øltyper, også typer som man ikke ser alle steder, for eksempel en Kvass, der bliver mæsket med ristet franskbrød. Bryggeren følger med i ølverdenen og har brygget øl til både danske og internationale konkurrencer. De samarbejder med flere bryggerier i Nordsjælland.


Bag de særlige navne til øllene gemmer der sig en særlig og sjov historie, som bryggeren og hans medhjælper gerne fortæller. En af dem er Bolette, en belgisk ale, der opkaldt efter Bolette fra radioprogrammet gramsespektrum. 


Udover øl laver Det Våde Får også mjød, øleddike, honning og sodavand. Bryggeriet er i øjeblikket i gang med at udvide lokalerne med ølhave til næste sommer 


Med fokus på bredden i øltyper, øl og mad samt miljø og det lokale samarbejde indstiller lokalafdeling Halsnæs Det Våde Får til prisen som Årets danske Bryggeri 2019.

Årets danske Bryggeri 2019 findes ved afstemning blandt Danske Ølentusiasters medlemmer. I november stemmer medlemmerne på ét af de indstillede bryggerier. Prisen overrækkes på det vindende bryggeri i december. 

Det er kun bryggerier, der er indstillet af en af Danske Ølentusiasters 51 lokalafdelinger, der er i opløbet til prisen.