Humlens sejrsgang - Danske Ølentusiaster

Humlens sejrsgang

06.04.2018 15:53

Ølrevolutionen begyndte for cirka 40 år siden i USA og bredte sig, som det første land udenfor staterne, i 1998 til Danmark og siden til resten af verden.

Humle er en fascinerende og omnipotent plante, som i dag er den mest centrale komponent i den moderne ølverden.

Humle er nærmest synonymt med øl. Alligevel er planten stadig ukendt for de fleste almindelige øldrikkere. Det er synd og skam. Humle (Humulus lupulus) er den mest fantastiske plante.

Verden over er humle afgørende vigtig for øllets succes som drik. Humlen er den centrale ingrediens i ølrevolutionen, som for omkring 40 år siden tog fart i USA, kom til Danmark, som det første land i Europa med Danske Ølentusiaster i 1998, og siden har spredt sig til resten af verden.

Malt, gær, vand og humle er øllets fire byggesten, men det er humleblomsten, der de seneste årtier er brugt til at udvikle den raffinerede drik øl.

Humle skaber sensorisk balance i øl. Blomstens bitterstoffer giver balance til maltens sødme. Uden humle var øl ikke andet end en uinteressant sødsuppe. Humlekoglerne indeholder olier med 300 aromaer og er et utømmeligt skatkammer af smag for bryggerne. Det er især de aromatiske olier, som de mange, nye innovative bryggere har fokus på.

Kan du lide stabilt skum? Øllets skum giver ikke kun en god oplevelse for øldrikkeren, men fungerer også som et slags låg, der bevarer aromaer og friskhed i øllet. Og fra en ølpolitisk vinkel er skum væsentligt, fordi ingen konkurrerende drik frister forbrugerne med et forførende blikfang som skum.

Øl er det perfekte match til mad, både det salte og det søde køkken. Udover sødmen og syren fra malten og gæringsprocessen, leverer øl bitterhed. Der er hermed rigelige muligheder for at skabe både medspil og modspil til mad.

Humle måles i IBU (International Bitter Units). En almindelig industripilsner holder mellem 18 og 25 IBU. Prøv en India Pale Ale (IPA), eller stilens nye lillesøster, New England IPA (NEIPA), hvis du vil have ekstra bitterhed. Begge har en IBU på mellem 35 og 70.

20 år med Danske Ølentusiaster 

Danske Ølentusiaster har i år 20 år jubilæum. Siden stiftelsen i 1998 har foreningen arbejdet for et alsidigt ølmarked og udbredelsen af og kendskabet til kvalitetsøl og ølkultur. Danske Ølentusiaster er landet andenstørste, uafhængige forbrugerorganisation med omkring 8.700 medlemmer fordelt på 51 lokalafdelinger.