Humlepriserne falder efter år med stigninger - Danske Ølentusiaster

Humlepriserne falder efter år med stigninger

22.02.2018 11:39

Humlepriserne falder som konsekvens af, at produktionen er steget, mens salget af specialøl på det amerikanske marked stagnerer.

I årevis har kundernes efterspørgsel på humlebitre øl som IPA’en og dens forskellige fortolkninger presset priserne på humlen i vejret. Den tendens ser nu ud til at vende. 

Ifølge Financial Times skyldes faldet i humlepriserne, at at væksten i salget af amerikanske specialøl er aftagende. 

I 2017 var væksten i salget af specialøl på det amerikanske marked på cirka fem procent. Det er stadig en stigning, men den står i stærk kontrast til væksten i 2014. Her steg salget af specialøl med 18 procent på det amerikanske marked, skriver FødevareWatch.   

Både i 2015 og 2016 steg humlepriserne til rekordhøje satser, og det har fået humleproducenterne til at udvide produktionen. Kombinationen af en større produktion og lavere efterspørgsel betyder, at der for første gang i flere år er mere humle, end der efterspørges.

Prisen på Citra-humlen er for eksempel halveret siden slutningen af 2015. I dag sælges Citra for cirka 23 dollars pr. pund, hvilket svarer til lige lidt over 300 kroner kiloet. 

De seneste år har blandt andre mikrobryggerierne været presset af, at priserne på grundingrediensen humle er steget. Det har tvunget flere flere bryggerier ud i årelange kontrakter, der binder dem til producenterne. Konktrakterne sikrede, at bryggerierne kunne få fingre i humlen lige efter høsten.