Hver fjerde nye, danske øl er en IPA - Danske Ølentusiaster

Hver fjerde nye, danske øl er en IPA

03.07.2019 12:27

Den humlede IPA stormer stadig frem. I 2018 var hver fjerde nye, danske øl en IPA. I 2013 var det kun 11 procent af de nye øl.

Er du til humlebomber? Glæd dig. Den ekstrahumlede ølstil rumler videre. I 2018 var én ud af fire nye øl på det danske ølmarked en India Pale Ale.

Den humlebitre, friske India Pale Ale (IPA) fortsætter sin sejrsgang blandt danske bryggere og øl-nydere. På fem år har IPA’en mere end fordoblet sin andel af de nye danske øl.

Det viser en en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen. Analysen er baseret på Beertickers årslister over nye, danske øl, der satte rekord med 1825 nye øl i 2018.

Hele 26 procent af de mange nye øl fra de danske bryggerier i 2018 var en IPA. Det er på fem år mere end en fordobling af andelen, der i 2013 lød 11 procent.

De mest populære ølstile er, udover IPA’en, Pale Ale, Porter/Stout og Belgisk Ale, som hver udgør omkring ti procent af de nye øl. IPA’en er nært beslægtet til Pale Ale, men er populært sagt en mere humlet Pale Ale.

Tilbage i 2013 lancerede bryggerierne mest Porter og Stout, fulgt af Pale Ale og med IPA på tredjepladsen. Med en andel på ni procent mod 18 i 2013 må de sorte og fyldige øl i Porter/Stout-stilen nu nøjes med en tredjeplads.

I IPA-familien er den stilen New England IPA (NEIPA’en) stormet ind på øl-scenen i løbet af de seneste tre år. Tilbage i 2015 eksisterede New England IPA ikke i Danmark, men i 2018 lancerede danske bryggerier 121 af slagsen. Dermed udgjorde de en fjerdedel af alle IPA’er og syv procent af alle nye øl.

New England IPA blev opfundet i begyndelsen af dette årti i Vermont, USA. Det er en saftig øl med blomster- og citrusduft samt smag fra humlen, men med langt mindre af den humlebitterhed, som ellers karakteriserer IPA. Grundet et tåget og uklart udseende bliver den også kaldt Hazy IPA.

En ny IPA-ølstil kom på markedet sidste år: Nemlig Brut IPA. Stilen blev opfundet i november 2017 i San Francisco. I maj sidste år kom den første danske Brut IPA fra Ebeltoft Gårdbryggeri, og 11 danske Brut IPA’er nåede ud i forbrugernes ølglas i 2018.

Til Brut IPA bruger bryggerne et amalyse-enzym under brygningen, så der stort set ikke er noget restsukker i den færdige øl. Resultatet er en tør, meget aromatisk, sprudlende IPA, med stor fokus på humlen men med lav bitterhed. Altså en champagneagtig øl – deraf Brut navnet.

Selv om IPA’en stormer frem, er det dig stadig pilsnere, danskerne drikker flest af. To ud af tre af de øl, der sælges i Danmark er pilsnere, som tilhører ølstilen Lager. Blandt de nye øl i 2018 var kun 14 procent en Lager.