Insider-oplevelse fra smagspanelet - Danske Ølentusiaster

Insider-oplevelse fra smagspanelet

01.02.2018 12:41

Christian Scheffel sad i smagspanelet, der udvalgte de tre finalistøl i kategorien 4-7 procent til Årets Danske Ølnyhed 2017. Læs Christians oplevelse fra udvælgelsen herLørdag formiddag mødtes en masse mennesker i Det Bruunske Pakhus i Fredericia. Der skulle smages øl, og der udvælges tre finalister til Årets Danske Ølnyhed 2017 i kategorien 4-7 procent alkohol.

Vi var ni paneldeltagere, der skulle smage, plus en masse uundværlige frivillige til at skænke og servere øllet og holde styr på, hvad der var hvad i blindsmagningen. Desuden var landsforman Hans Peter Jepsen foreningen kortvarigt forbi og byde os velkommen.

Smagepanelet var sammensat af ølskribenter og uddannede øldommere, der alle var medlemmer af Danske Ølentusiaster, foruden medlemmer fra Fredericia-afdelingen.

Anders Edelvold Ousen fra bloggen “Ousen om øl” havde heldigvis lagt en god slagplan. Det havde været håbløst at skulle sidde samlet ni mennesker og diskutere alle øl på én gang. Også selv om vi desværre kun havde et felt på 19 øl.

Løsningen var, at vi lagde ud med at dele os i tre grupper, der så smagte 6-7 øl hver og valgte de tre bedste til at gå videre. Efter en god pause, hvor der blev vasket glas til den store guldmedalje, kunne vi så sidde samlet og udvælge de tre endelige finalister blandt de ni, der var gået videre.

Jeg havde dobbelt funktion, både som som øldommer og som skribent, og lagde ud i en gruppe med René Henriksen fra bloggen Malt og Humle, og Pernille Schou fra Fredericia. Vi lagde ud med at smage vores seks øl i stilhed og tage vores personlige noter på et medfølgende bedømmelsesskema.

Da vi var færdig og kiggede op kunne vi uden videre diskussion sende de første to øl videre. Det viste sig til sidst, at det var Kinky Cowboy Ugly fra Duck Brewing Co. og Mandarina Man fra Amager Bryghus, som vi allerede på det tidspunkt enstemmigt udpegede som fremragende.

Vi snakkede lidt frem og tilbage om den tredje øl, vi skulle sende videre, da der var to kandidater. Men vi fik valgt den ene i fred og fordragelighed.

Efter pausen sad vi så ni mennesker med ni øl. Vi lagde igen ud med at smage dem allesammen i stilhed. Denne gang var metoden, at vi først tog de øl fra, som vi var enige om ikke skulle med til finalistsmagningerne i lokalafdelingerne. Det kom vi nu ikke langt med, da vi kun fik fjernet tre øl og så stort set måtte tale os til rette om de sidste seks.

Resultatet af endelige stemmeseddel blev, at "Kinky Cowboy IPA” fra Ugly Duck Brewing Co.,

“Mandarina Man” fra Amager Bryghus og “Pommière Calme Houblonée” fra Svaneke Bryghus gik videre til finalistsmagningen.

Jeg vil gerne takke for at have været med til denne vigtige opgave, og takke Fredericia lokalafdeling for den praktiske afvikling, der forløb helt perfekt. Og selvfølgelig især tak til det udvalg, der det seneste år har udtænkt den nye fremgangsmåde, somhar givet os et fremragende finalefelt, vi sagtens kan være stolte af.

Christian Scheffel er ølskribent i Ølentusiasten og beertalk.dk, håndbrygger og er uddannet øldommer.

Årets Danske Ølnyhed 2017 er Danske Ølentusiasters fejring af det innovative, danske øl. Prisen gives til tre øl i tre kategorier; “under 4 procent”, “mellem 4 og 7 procent” og “over 7 procent”.

Smagspaneler bestående af medlemmer, øldommere, -sommelierer og -bloggere har blindsmagt de indstillede kandidater og har udvalgt et felt bestående af ni øl - tre fra hver kategori.

I februar er det medlemmernes tur til at vælge deres favoritter. Det sker ved finalistsmagninger i lokalafdelinger. Kun medlemmer, der deltager i smagningerne, kan stemme.

Vinderne af Årets Danske Ølnyhed afsløres ved Danske Ølentusiasters generalforsamling lørdag den 24. marts på Dalum Landbrugsskole.

Du kan læse mere om de ni finalistøl her.