Jacobsen flytter til Fredericia - Danske Ølentusiaster

Jacobsen flytter til Fredericia

28.02.2019 10:14

Et nyt bryggeri i Fredericia skal i fremtiden brygget Husbryggeret Jacobsens øl. I Valby vil fokus være på mindre batches og udviklingen af nye øl.

Husbryggeriet i Valby skal også i fremtiden brygge øl, men i mindre batches, og i højere grad arbejde sammen med Carlsberg Laboratorium. De storsælgende øl fra Carlsbergs husbryggeri skal brygges på et nyt bryggeri i det jyske.

I 2008 samlede Carlsberg produktionen af øl i Fredericia, og i  2016 flyttede produktionen af den storsælgende Jacobsen Brown Ale samme vej. I 2020 vil de fleste af Husbryggeriet Jacobsens øl følge efter.

- Det er selvfølgelig både en svær, men samtidig spændende beslutning. Vi bliver ved med at brygge øl i Valby, men vi rykker en del volumen til Fredericia for at få frigivet mere kapacitet til at blive mere nysgerrige og innovative, siger Morten Ibsen, der i dag er brygmester på Husbryggeriet Jacobsen i Valby.

Planen er, at Carlsberg bygger et helt nyt, selvstændigt bryghus til husbryggeriet i Fredericia. I 2016 investerede man et to-cifret millionbeløb i kapacitetsudvidelse på cirka 15 procent. Udflytningen af brown ale-produktionen til Fredericia frigjorde cirka 40 procent i Jacobsen-bryggeriet i Valby, men på grund af byggeriet af Carlsberg Byen er det ikke muligt at udvide mere.

I fremtiden vil man i stedet udvikle nye øl i mindres batches til for eksempel “Bryggerens Hane”, der findes caféer og barer, der har Carlsbergs nye fustagesystem. “Bryggerens Hane” serverer udelukkende specialvarianter fra Husbryggeriet Jacobsen.

Jacobsen Yakima IPA var i første omgang en del af “Bryggerens Hane”, men sælger nu så godt, at brygkapaciteten i Valby er for lille. Den vil formentlig blive en af de øl, der rykker til det nye bryghus i Fredericia i 2020.

- Vi kan se, at kunderne og danskerne generelt efterspørger flere og mere innovative varianter. Succesen med Jacobsen Yakima IPA bekræfter tendensen, men for at brygge flere nye øl i mindre batch-størrelser, bliver vi nødt til at flytte volumen væk, da der simpelthen ikke er plads til flere udvidelser her i Valby på grund af den nye by, der skyder op herude, forklarer Morten Ibsen.

Det nye bryggeri til Jacobsen i Fredericia frigiver i Valby ressourcer og plads til at udvide samarbejdet med Carlsberg Laboratorium.

- Selv om det naturligvis også er med stor vemod, at vi skal flytte en stor del af den øl, som vi sammen har skabt her på Husbryggeriet siden 2005, glæder jeg mig også til at brygge mere med laboratoriet, og forhåbentlig også andre samarbejdspartnere. Målet er at blive mere nysgerrige, mere innovative og mere lidenskabelige, og det tror og håber jeg, at vi får plads og kapacitet til i fremtiden med denne løsning. Men det har ikke være en let beslutning, siger Morten Ibsen.

Carlsberg forventer, at det nye bryggeri til Husbryggeriet Jacobsen i Fredericia står klar i begyndelsen af 2020. Husbryggeriet Jacobsen i Valby kommer derefter til at udvikle nye øl, producere mindre batches og måske også mere komplekse øl som Golden Naked Christmas Ale.