Mens vi venter – porterklejner - Danske Ølentusiaster

Mens vi venter – porterklejner

24.12.2020 10:26

Farmors klassiske opskrift på klejner får fremover kamp til stregen af opskriften på porterklejner.

Tiden kan være lang for mange den 24. december, men så kan man bruge tiden til at bage porterklejner med citron.

I ØLentusiasteN nr. 119, præsenterede bladets huskok Charlotte Jacobsen en meget alternativ opskrift på juleklejner. Charlotte fortæller:

– Jeg har efterhånden kogt klejner i en del år. Altid efter min salige farmors opskrift og altid til stor begejstring for familien. I opskriften her, er fløde og mælk skiftet ud med porter og appelsinen skiftet ud med citron. Det får klejnen til at fremstå både frisk og let på grund af citronen, men samtidig får den en ”maltet” karakter af porteren. Det klæder virkelig denne julekage og jeg må indrømme, at den fremover kommer til at give min farmors klassiske opskrift kamp til stregen.

Opskrift

  • 150 gram blødt smør
  • 125 gram sukker
  • 2 æg
  • Skal af 1 økologisk citron
  • Saft af 1⁄2 citron
  • 100 gram kartoffelmel
  • 450 gram mel
  • 1 dl porter
  • 1 tsk. hjortetakssalt


Til kogning

  • 750 gram svinefedt


Rør smørret godt sammen med sukkeret og rør derefter æggene i. Tilsæt citronskal, saft og porter. Rør kartoffelmelet i.

Opløs hjortetakssalt i 1 spsk vand og rør det i blandingen. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør dejen godt igennem. Jeg plejer at røre den i hånden, men den kan også røres på røremaskine. Dejen skal ikke æltes igennem med hænderne, kun til sidst skal du samle dejen i en kugle med hænderne. Dejen skal stadig være ret fedtet/klæbrig, og den er ret blød, men den bliver nem at arbejde med når den har været på køl.

Lad dejen hvile i køleskabet 30 minutter til en time. Del evt. dejen i to inden de lægges på køl, så bliver de hurtigere faste.


Udrulning og vridning af klejnerne
Rul den kolde dej ud i mel til ca. 1⁄2 cm tykkelse. Skær derefter dejen i 3-4 cm brede baner med en klejnespore.

Skær dejbanerne over med et skråt snit, så du får store harlekintern (ca. 5 cm i længden). Skær et snit i midten af klejnen på langs (ca. 1 cm) og vrid forsigtigt den ene spids af klejnen igennem hullet.
Når alle klejnerne er vredet, kan de med fordel sættes i køleskabet, indtil de skal koges.
 
Kogning af klejnerne
Smelt svinefedtet ved svag varme i en gryde. Når fedtet er smeltet, skrues der op for varmen. Fedtet skal være 150-160 grader varmt. Når fedtet er klart lægges 3-4 klejner i gryden ad gangen. Når de er gyldne på den ene side, vendes de og der skal holdes godt øje med at de ikke bliver for mørke. Tag klejnerne op af fedtet med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
 
Klejnerne kan opbevares i en kagedåse efter afkøling, men jeg foretrækker at opbevare dem i fryseren. Klejnerne lunes nemt et par minutter i en varm ovn inden de serveres.