Mytologisk navnekonflikt under opsejling - Danske Ølentusiaster

Mytologisk navnekonflikt under opsejling

21.06.2018 11:59

Det tyske bryggeri Wacken Brauerei har varemærkebeskyttet en lang række navne, som danske bryggerier bruger. Beskyttelsen gælder i alle 28 lande, der er en del af unionen.

- Jeg har ikke noget imod det tyske bryggeri. Det er princippet, det handler om. Det er ren børnehave. Vi har brugt nogle af navnene siden 2013 og dermed længe før det tyske bryggeri. Det er vores identitet, siger Claus Christensen, der er direktør hos Munkebo Brewery.

Wacken Brauerei har siden 2016 varemærkebeskyttet navne som Ragnarok (Ragnarök), Balder (Baldur), Loke (Loki), Surt (Surtr), Heimdal (Hejmdal), Hugin, Munin, og Yggdrasil. Beskyttelsen gælder alle 28 lande i den Europæiske Union.

Det er ikke kun Munkebo Brewery, der rammes af det tyske bryggeris varemærkebeskyttelse af navne fra den nordiske mytologi. I Danmark rammes blandt andre Ørbæk Bryggeri med deres øl “Tyr”, der blev lanceret i 2015, Nørrebro Bryghus’ hvedeøl “Freja” fra 2013 og Herslev Bryghus’ “Mjølner Barleywine”, der går tilbage til 2007. I Sverige rammes bryghuse som Walhöll Brygghus og ProAliaAB også.

Vær først i tid
Hos Patent og Varemærkestyrelsen kan Hanne Sigridur Flensmark, juridisk specialkonsulent, ikke gå ind i de konkrete sager. Hun kan dog forklare, hvordan varemærkebeskyttelse overordnet fungerer.

- Varemærkerettigheder handler om at være først i tid. Man kan stifte en ret til et varemærke gennem registrering, men også gennem brug, forklarer hun.

I Danmark kan en person eller virksomhed opnå varemærkerettighederne, hvis man er den første til at bruge navnet og bruger det kontinuerligt. Dermed kan varemærket potentielt hindre en senere varemærkeregistrering i EU, hvis det ender som en sag hos EU’s varemærkemyndighed, EUIPO.

Varemærker forhindrer andre i at bruge navnet for lignende varer. Det kan være navnet “Ragnarok" til en øl. Det er dog ikke muligt at varemærkebeskytte et beskrivende ord som for eksempel “specialøl”.

Navnekonflikten mellem det tyske bryggeri og de skandinaviske ditto er helt klassisk.

- Vi oplever tit, at mindre og større virksomheder ikke tænker over at beskytte deres varemærker, siger hun og forklarer, at der er brugspligt på varemærker, siger Hanne Sigridur Flensmark.

Ifølge hende viser konflikten, hvor vigtigt det er at sikre sig rettighederne til sine varemærker. Derudover skal man være opmærksom på, at man skal opfylde brugspligten. Det betyder, at man kan risikere at miste retten til et registreret varemærke, hvis man ikke kan bevise, at man bruger det.

Har gjort sit hjemmearbejde 
Wacken Brauereis varemærkebeskyttelse på navnene fra den nordiske mytelogi gælder kun indenfor specifikke varegrupper som for eksempel øl og andre alkoholiske drikke. Bryggeriet blev grundlagt i 2016 af Helge Pahl, hans bror Hendrik og Jörg Stotz. I dag har bryggeriet 12 øl på markedet - alle ufiltrerede og pasteuriserede.

Helge Pahl, der er direktør for Wacken Brauerei, forklarer, at han udelukkende beskytter bryggeriets rettigheder til varemærkerne.

- Kort sagt; da vi begyndte, var vi nødt til at registrere disse varemærker, da vi ønskede at bruge dem til vores øl. Andre bryggerier bruger navne, de ikke havde registrerede. Vi gjorde kun vores hjemmearbejde, inden vi grundlagde vores bryggeri. Vi har ikke lavet reglerne. Men reglerne er der, og de påvirker alle virksomheder i EU. Og nu skal vi så retfærdiggøre og forklare os, fordi vi spiller efter reglerne, siger han.

Helge Pahl mener ikke, at han gør noget forkert, når han beskytter de varemærker, bryggeriet har. Han mener derimod, at det er hans pligt at stope andre, der bruger dem. Helge Pahl har blandt andet bedt det svenske bryggeri Walhöll Brygghus om at ændre navnene inden september.

- Vi kender ikke dansk lov, men vi mener, at vi kender de europæiske varemærkeregler. Her skal varemærker registreres, og så vidt vi forstår det, så står EU-lovgivning over national lovgivning. Jeg kan heller ikke lide det, men det er sådan, det er, siger han.

Hos Munkebo Brewery har Claus Christensen bestemt ikke tænkt sig at lægge sig ned uden kamp.

- Jeg er ved at vende det med de svenske bryghuse. Munkebo er jo et lille bryggeri, så det er en hård kamp, men vi er stærke, hvis vi alle går sammen. Svenskerne er klar. Vi har ikke tænkt os at rette os efter tyskerne. Mange af mine venner er asatro. Det er deres religion, og Yggdrasil skal ikke ejers af et tysk firma, men være fri for alle, siger han.

På Untappd er der 254 øl, der bærer navnet Ragnarok eller Ragnarök, 229 øl med navnet Heimdall og 75 øl, der er opkaldt efter livets træ Yggdrasil.