Ny landsformand hos Danske Ølentusiaster - Danske Ølentusiaster

Ny landsformand hos Danske Ølentusiaster

23.03.2019 13:21

Klaus Rehkopff er ny landsformand hos Danske Ølentusiaster. Hans Peter Jepsen er, efter to år som formand, trådt tilbage.

Klaus Rehkopff, Odense, står de kommende år i front for Danmarks største forening for øl. Læs her hans personlige præsentation af, hvem han er, og hvordan han vil arbejde for det gode øl. Se den nye landsbestyrelse her.

Jeg har været ølentusiast det meste af mit liv. Jeg har dog i en periode forsøgte at smage lidt vin. Lad os være enige om, at det sure stads ikke hører hjemme på spisebordet. 

I 80’erne var bestillingen ”half’n’half”, halv porter, halv pilsner, den foretrukne, men det var småt med alternativer i mange år. Til en messe, for snart 13 år siden, blev jeg præsenteret for Sort Hvede fra Indslev Bryghus. Fra da vidste jeg, at jeg ikke behøvede nyde andet end øl. 

Det medførte en naturlig indmeldelse i Danske Ølentusiaster, hvor jeg efter nogle år kom i bestyrelsen i Odense og siden blev lokalafdelingsformand i 2016. 

De seneste par år, har jeg derudover arbejdet for en fornyelse af vores kåringer af Årets danske Bryggeri og Årets danske Ølnyhed. Og ja, jeg synes vi nu har fundet den rigtige model for disse kåringer.

Navnet er Klaus Rehkopff. Jeg er 48 år, og bosat i Hjallese, Odense, hvor jeg bor med min hustru, Tina Rehkopff. Vores to store børn, Line og Rikke, er flyttet hjemmefra. 

Søværnet har siden min studentereksamen fra Mulernes Legatskole i Odense været min arbejdsplads. I dag er jeg orlogskaptajn og sektionschef ved staben i Marinehjemmeværnet i Ringsted. 

Jeg har sejlet store dele af min karriere og har blandt andet været skibschef på Havkatten og Ravnen; to af søværnets missilfartøjer. Jeg har også været med i Adenbugten og bidraget i kampen mod ægte pirater.

Til et smagearrangement for en del år siden blev der sluttet af med lidt håndbryg – og jeg blev positivt overrasket. 

Hvis værten kunne lave så godt øl selv, så ville jeg også prøve at lave øl. Det er nu blevet til en omfattende hobby, hvor mange timer går i kælderen på mit 50 liters anlæg. Hobbyen har givet mig en god forståelse for brygprocesser og en endnu større lyst på øllets mange smagsoplevelser. 

Burde vores forening i øvrigt definere, hvad der er et ”mikrobryggeri”, og hvad der er ”håndbryggeri”? En drøftelse vi tit møder, og som der er mange holdninger til. 

På Royal Unibrew mener man, at deres satsning i hjørnet af Albani i Odense er et mikrobryggeri – selv om det er mange gange større end mit anlæg i kælderen. Og man mener også, at de store er Heineken, Carlsberg og Budweiser. 

Omvendt er jeg sikker på, at mange mindre, fynske bryggerier tænker på Albani som én af de store. Er det i øvrigt bryganlæggets kapacitet, der afgør det? Eller er det antallet af liter, som bryggeriet producerer om året? 

Jeg er ikke sikker på, at vi kan og skal sætte retningslinjer op for dette.

Personligt har jeg været politisk aktiv siden gymnasietiden og har levet i og med foreningenslivet siden. Det er bestemt blevet sværere at få folk til at yde en frivillig indsats. 

Det mærker vi også i Danske Ølentusiaster, og Landsbestyrelsens primære opgave må derfor være, at gøre det lettere at være frivillig de mange lokale afdelinger, der er rygraden i foreningen. 

Uden det lokale engagement og initiativ ville vi ikke have en forening. Landsbestyrelsen skal i mine øjne støtte og motivere vores mange tillidsfolk. 

Indledningsvist bør en del af medlemskontingentet gå direkte tilbage til lokalafdelingen. Det vil dels tilskynde til yderligere medlemshvervning og fastholdelse, dels give lokalafdelingen mulighed for nye og spændende tiltag for vores mange trofaste medlemmer. 

Ja, vores forening har efter 20 år fortsat sin berettigelse. 

Vi skal fortsat kæmpe for at sikre kvalitet, variation og tilgængelighed af det gode øl til danskerne. Vi er forbrugernes forening, og der er stadig behov for os.

Danske Ølentusiasters forbrugerpolitiske program er ved at være færdigredigeret og er snart klar i en ny, opdateret version. 

Lad mig fremhæve ønsket om tydeligere og mere fyldestgørende deklarationer på øllet. Vi skal fastholde ønsket om, at deklaration af øl er omfattet af de regler, der gælder for andre fødevarer. Forbrugeren burde kunne læse, hvor øllet er brygget, hvornår det er brygget, næringsindhold og ingredienser. 

Hvorfor skal der være forskel på, om du køber en pakke leverpostej eller om du køber en øl?

LANDSBESTYRELSEN 2019 

Landsformand: Klaus Rehkopff, Odense (nyvalg)

Økonomiansvarlig: Kim Hyttel, Horsens (genvalg)

Landsbestyrelsesmedlemmer: Jens Bekke, København (genvalg), Steen Christiansen, Rødovre (genvalg), Mette Radza Jensen, Rødovre (nyvalg), Astrid Olufsen, Vejle (genvalg), John Aabille, Århus C (genvalg).

Revisor: Preben Bensen, Rødovre (genvalg)

Revisorsuppleant: Flemming Madsen, Odense (genvalg)