Ny øl giver smagen af verdens første pilsner - Danske Ølentusiaster

Ny øl giver smagen af verdens første pilsner

25.05.2020 17:37

Sammen med forfatterne bag pilsnerbogen ‘Den nøgne øl’ har Krenkerup Bryggeri genskabt verdens første pilsner.

Verdens mest populære øltype – pilsneren – har i de seneste år fået en hel del opmærksomhed. Kun en dygtig brygger kan brygge en god pilsner med den rette kvalitet, elegance og balance, for i den ’nøgne’ grundøl smages det tydeligt om råvarer og bryggeproces har fået den rette omhyggelighed.

Sammen med forfatterne bag pilsnerbogen ‘Den nøgne øl’ – skrevet af Christian Andersen og Jens Eiken – har Krenkerup Bryggeri genskabt verdens første pilsner som i 1842 blev brygget i Plzen i Tjekkiet. Dengang revolutionerede den lyse lagerøl ølverdenen, og i dag har pilsneren fortsat en central plads.

Krenkerup Ur-Pilsner er en klassisk pilsner brygget med råvarer af høj kvalitet. Den autentiske, rene og rige smag stammer fra byg der er gulvmaltet efter traditionelle forskrifter.

“Ur-Pilsner fra Krenkerup er det bedste bevis på, at pilsneren fortjener en plads i hjertet af ølrevolutionen. Det er smagen af grundøl. Malt og humle i perfekt balance i en både kompakt og sprød krop. Enkel og ren velsmag. Kun den gode brygmester kan brygge den nøgne øl - pilsneren - perfekt.”, siger Christian Andersen, der er ølekspert og én af forfatterne bag ‘Den nøgne øl’.

På Krenkerup Bryggeri brygges traditionel øl af høj kvalitet og for bryggeriet har det været spændende at dykke ned i historien om verdens første pilsner og forfine og perfektionere den originale opskrift: “Pilsneren har altid været en central øl i Krenkerups sortiment, fordi vi tilstræber at brygge traditionelle øl med en høj drinkability og råvarerne i fokus. Med denne øl har vi kunnet nørde opskrift og brygmetode, og resultatet, mener vi, matcher de øvrige øl i vores sortiment rigtig godt,” siger Thomas Glæsner Henriksen, der er COO på Krenkerup Bryggeri.

En af tingene der er blevet nørdet i brygprocessen er en såkaldt dekoktion. For at højne mundfylden er øllet brygget efter en tjekkisk tradition, hvor man udtager noget af mæsken og “koger” den let ind, hvorefter den tilsættes hoved-mæsken igen. Det giver - når det er gjort rigtigt - en kompleks øl med en flot skumkrone uden at det nødvendigvis tilfører sødme til øllen.

Humlen i øllen er den klassiske Saaz humle, der bidrager med en vedholdende behagelig bitterhed, og da friskhed og bitterhed ofte kommer hånd i hånd, vil Krenkerup Ur-Pilsner være den perfekte
tørstslukker henover sommeren.

Nu glæder både bryggeri og forfattere sig til, at resten af landet kan smage den. Den nye øl fra Krenkerup vil blive lanceret den 30. maj og vil umiddelbart efter være til salg hos udvalgte forhandlere og hos Krenkerup Bryggeri.

Om ‘Den nøgne øl’
Pilsnerbogen ’Den nøgne øl’ udkom sidste år og er skrevet af ølekspert Christian Andersen og brygmester Jens Eiken på forlaget Turbine. I bogen fortæller forfatterne historien om en raffineret drik, som er blevet glemt i ølrevolutionen, men som fortjener en renæssance. ’Den nøgne øl’ er skrevet på baggrund af studieture til USA, Tyskland og Tjekkiet. Der er interviews med verdens bedste pilsnerbryggere og anmeldelser af deres pilsnere.

Forfatterne har også inddelt pilsneren i 18 typer og præsenterer 10 opskrifter på pilsnere. ’Den nøgne øl’ er verdens første bog om pilsneren - verdens mest udbredte øltype med ca. 92 procent af verdensmarkedet.