Ny øl hylder H.C. Ørsted - Danske Ølentusiaster

Ny øl hylder H.C. Ørsted

03.07.2020 11:29

Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, var meget inspireret af H.C. Ørsted, som nu har fået en øl opkaldt efter sin afhandling om elektromagnetismen.

På en ny udstilling i Rundetårn om videnskabsmanden H.C. Ørsted kan man bl.a. se en kommende øl, som Carlsberg Laboratorium har brygget i anledning af opdagelsen af elektromagnetismen for 200 år siden.

”H.C. Ørsted-øllen, som er udstillet i Rundetårn, er den første vi har tappet. Der kommer flere efter sommeren. Øllen er brygget med en speciel peber, fordi Ørsted opdagede stoffet, som giver den brændende smag i peber,” siger Erik Lund, brygmester på Carlsberg Laboratorium.

Ørsted-øllen, som forskerne har brygget, hedder Experimanta. Experimanta er taget fra titlen på H.C. Ørsteds afhandling om opdagelsen af elektromagnetismen: Experimenta circa effectum conflictus electrici in acum magneticam.

”Ørsted har haft stor betydning for Carlsberg. Brygger Jacobsen gik til forelæsninger hos Ørsted, og forstod, at naturvidenskab var et nøgleelement i forståelsen og styringen af brygprocessen. Derfor skabte han Carlsberg Laboratorium, som vi plejer at sige, er verdens første private forskningsinstitution,” siger Erik Lund.

Udover opdagelsen af elektromagnetismen handler udstillingen også om Ørsteds opdagelser i kemi, farmaci, geomagnetisme og nordlys, hans naturfilosofi, og de 2000 nye ord, han opfandt, for bedre at kunne formidle naturvidenskaben.

På udstillingen kan man også finde referencer til H.C. Andersen, som var Ørsteds ven og mentor, og en ny øl fra Carlsberg Laboratorium, fordi både J.C. Jacobsen og hans far, Chresten, var dybt inspirerede af H.C. Ørsted. Ørsted var en af årsagerne til at brygger J.C. Jacobsen testamenterede Carlsberg til Carlsbergfondet. J.C. Jacobsen rejste også en statue af H.C. Ørsted i Ørstedparken den 25. september 1876 samme dag, som bryggeren udstedte sit gavebrev til Videnskabernes Selskab og oprettede Carlsbergfondet.

Udstillingen arrangeres af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), som blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824, og den foregår i Rundetårns smukke Bibliotekssal. Øllen vil efter sommer kunne købes i udvalgte barer.

Læs mere om udstillingen på rundetaarn.dk