Odense C indstiller Ørbæk Bryggeri - Danske Ølentusiaster

Odense C indstiller Ørbæk Bryggeri

23.10.2020 17:55

Ørbæk Bryggeri er lokalafdeling Odense C's kandidat til prisen Årets Danske Bryggeri 2020.

Ørbæk Bryggeri blev etableret i 1906. I 1997 købte Niels og Nicolai Rømer bryggeriet med idéen om at lave økologisk sodavand. I 2001 genoptog de produktionen af øl og har siden bygget til men stadig bevaret det oprindelige bryghus.

Lokalafdeling Odense C's indstilling lyder:

"Alle kender Ørbæk Bryggeri, for Ørbæk har været der næsten lige så længe som Danske Ølentusiaster har eksisteret. Det er dog ikke alle der kender det værdigrundlag Ørbæk Bryggeri har, og de favner bredt. Ud over øl fremstiller de også læskedrikke og er tillige ejere af Nyborg Destilleri.

I Naturfrisk gruppen er natur, miljø og mennesker i højsædet. Alle deres drikkevarer er økologiske, og deres restaurant har økologisk guldmærke. Du spørger måske dig selv, hvorfor de brygger og producerer økologisk? Svaret er ganske enkelt: De mener, at der for vores børns og efterkommeres skyld er al mulig grund til at tænke og handle økologisk for at bevare balancen i naturen.

Deres overordnede bevæggrund er deres overbevisning om, at det vi putter i munden, skal være af den bedste kvalitet. Der skal ikke være rester af pesticider eller andre kemikalier, og produkterne skal laves så naturligt som muligt. De vil ikke anvende råvarer, som måske er dyrket på bekostning af rene søer, åer og have, rent drikkevand, biodiversiteten i vores natur og menneskers velvære.

De ønsker den bedste kvalitet. De brygger og producerer ud fra den overbevisning, at den bedste smag fås ved at benytte de bedste råvarer – og de er økologiske. Deres produkter er under løbende kontrol af Det Danske Fødevareministerium samt udenlandske kontrolinstanser. De råvarer de anvender er blandt andet byg, spelt, humle, frugt og juice. Ved at producere alle deres produkter økologisk sikrer de sig, at de kun anvender råvarer, som er dyrket i samklang med naturen uden brug af kemikalier, pesticider, kunstgødning, GMO med videre.

På Ørbæk Bryggeri er der godt gang i de små grå. Her har en iværksætter sammen med resten af holdet opfundet en maskine, der kan opsamle boblerne fra øllet og genanvende dem i sodavandet. Det er godt nyt for klimaet og for de små bryggerier.

På Ørbæk Bryggeri har de nemlig fat i noget, som er en ret god nyhed for de små og mellemstore bryggerier. Og for klimaet. Virksomheden har sammen med det nystartede firma Dalum Beverage Equipment sat et nyt apparat i produktion, som kan opsamle CO2-boblerne fra ølproduktionen og bruge dem i deres egne sodavand.

De har hele tiden været et økologisk bryggeri, som kun bruger økologiske råvarer, men nu sparer de endnu mere på naturen og luften og også på økonomien. Det er lidt af en verdensnyhed. Der er faktisk ikke noget minus ved det her. Det er en rigtig god deal. På Ørbæk Bryggeri har de hidtil indkøbt 100 tons CO2 om året til at lave bobler i primært sodavands- men også ølproduktionen. Det er ikke specielt bæredygtigt, fordi den CO2 man har indkøbt, typisk kommer fra Norge eller Nordsverige, hvor den er et produkt fra produktionen af kunstgødning. Men der har ikke været mange andre muligheder hverken for Ørbæk Bryggeri eller andre små- og mellemstore bryggerier. For der findes ikke noget CO2 genanvendelsesanlæg i mindre skala. Altså før nu.

Odense indstiller Ørbæk bryggeri til Årets Bryggeri 2020, pga.:

  • Solid kvalitet, hele vejen igenne
  • Miljøbevidsthed, langvarig fokus på det økologiske
  • Innovation, genindvinding af CO2
  • Fynsk Forår, en af de bedst kendte fynske øl, på landsplan
  • Etableringen af Nyborg Destiller
  • Symbiose mellem destilleriet og bryggeriet – deres Symbiostout er et fremragende eksempel på grænseløs kreativitet hos bryggerne begge steder. Symbiostout er tilsat Nyborg Destilleris Fionia Kaffelikør og efterfølgende lagret på Whiskyfade på destilleriet.

Vi synes Ørbæk Bryggeri har fortjent hæder og ære og derfor en oplagt kandidat til prisen."

Årets danske Bryggeri 2020 findes ved afstemning blandt Danske Ølentusiasters medlemmer i november. Hvert medlem må stemme én gang. Prisen overrækkes på det vindende bryggeri i december. Det er kun bryggerier, der er indstillet af en af Danske Ølentusiasters 50 lokalafdelinger, der er i opløbet til prisen.

Læs mere om Årets danske Bryggeri her.

Mangler I at indstille jeres kandidat til Årets Danske Bryggeri 2020? Så udfyld formularen på siden (for tillidsfolk).