"Øl-revolutionen er stadig ung" - Danske Ølentusiaster

"Øl-revolutionen er stadig ung"

01.09.2017 14:09

Danske Ølentusiaster og Food Festival uddeler fredag den 1. september årets Øl & Mad-pris. Direktør for Food Festival, Anna Lund, forklarer, hvorfor netop øl og mad spiller godt sammen. 

Hvorfor tænker du, at øl og mad passer så godt sammen?

- For mig er øl det klassiske, danske mormorkøkkens bedste ven. Det ville virke totalt forkert, hvis min mor skænkede Barolo i glasset, når hun serverede sine skønne karbonader, tarteletter eller wienerschnitzel. Der bliver min krop anderledes tryg og afslappet, når hun knapper en kold pilsner op. Simpelt. Og lækkert.

Hvad kan øl, som andre drikke, som vin eller drinks, ikke kan?

- Øl er en drik, som er bedst skabt på vores breddegrader. Og det betyder sindssygt meget, når vi for eksempel inviterer 30.000 mennesker til Food Festival på Tangkrogen til september. Der ville det ikke fungere, at vi serverede vin fra Spanien, Italien og Frankrig, når nu vi er en madfestival, hvis formål er at vise, hvad vi kan producere af fantastiske ting på vores breddegrader. Og her er øllet vigtigt. Jovist. Vi kan også lave vin i Danmark. Men øllet har vi bare nogle sindssygt gode forudsætninger for at kunne producere i verdensklasse i Danmark. Og det får folk også at smage på Food Festival, hvor der er et hav af fantastiske øl, man kan smage sig igennem”.

Hvordan ser du de seneste års udvikling i, hvordan øl bruges sammen med og i mad?

- Øl har så mange smagsnuancer, som harmonerer godt med madlavningen derhjemme. Jeg laver ofte simreretter med svinekæber, en omgang friske dampede muslinger eller øllebrød. Og i alle tre retter spiller øllet fantastisk sammen med smagsnuancerne i de øvrige ingredienser. Den mest ekstreme øl-i-mad-oplevelse, jeg har haft, var nede i Arla Unikas butik i Aarhus, hvor jeg smagte på deres øl-ost. Lavet med den samme humle som i en bestemt Mikkeller-øl – som var en IPA. Det var fandme vildt. Oste-øl. Jeg kan ikke sige andet, end det burde alle prøve at smage, inden de kradser af.

Hvorfor tænker du, det er vigtigt, at man også tænker øl, når man tænker mad, og ikke kun vin eller andre drikke?

- I Danmark er det øl, vi har de bedste forudsætninger for at producere i vores klima. Måske situationen er en anden om en årrække, men lige nu er øllet den drik, som fortæller den bedste historie om dansk madkultur. Vi er en øl-nation. Og derfor har vi også set en lang række af de fantastiske restauranter herhjemme lade øllet få en større rolle på deres drikke-menuer til maden. Når dét på tallerkenen fortæller en historie om lokale råvarer, så giver det jo god mening, at det i glasset taler samme sprog.

Hvordan tror du, at udviklingen i samspillet mellem øl og mad vil gå de kommende år?

- Jeg tror, vi kun har set starten. Tænk på, at før år 2000 var øl-scenen i Danmark en helt anden ensporet affære. Så revolutionen er stadig ret ung. Den nye generation af kokke og tjenere bliver også uddannet i en helt anden tid, hvor øl og vin efterhånden har samme status. Det giver dem helt andre forudsætninger for at inddrage øllet i deres madlavning og parringer med maden, når de åbner fremtidens gastronomiske højborge.

Årets Øl & Mad-pris uddeles fredag den 1. september 2017 kl. 17.30 på Food Festival i Aarhus. Food Festival har fundet sted siden 2012 og Tangkrogen i Aarhus har alle årene været rammen om festivalen. Årets Food Festival afholdes i weekenden 1.-3. september.

Læs mere om prisen her.