Ølforvirring på Fyn - Danske Ølentusiaster

Ølforvirring på Fyn

30.10.2018 17:37

Midfyns Bryghus og den tidligere samarbejdspartner Eventyrligt Øl Fra Fyn er kommet i karambolage på grund af en belgisk ale, solgt på Storms Pakhus i Odense.

Eddie Szweda, indehaver af Midtfyns Bryghus, anklager tidligere samarbejdspartner for at sælge øl, der er mærket med Midtfyns Bryghus - uden at være fra bryggeriet. Opdatering: Direktør fra Eventyrligt Øl Fra Fyn mener, at Midtfyns Bryghus pynter på udløbsdatoer. Fødevarestyrelsen slår efter et kontrolbesøg på bryghuset fast, at der ikk er fusket med datomærkningen.

Storms Pakhus i Odense har muligvis solgt øl, der er mærket som en belgisk ale fra Midtfyns Bryghus. Problemet er bare, at Eddie Szweda, indehaver af bryghuset, ikke har en belgisk ale på programmet. Han anklager dermed den tidligere samarbejdspartner, Eventyrligt Øl Fra Fyn, for at svindle med bryghusets brand og sælge falske øl.

- Jeg vil ganske enkelt ikke have vores gode brand sølet til af et produkt, der intet har med os at gøre, og som jeg derfor ikke kan stå inde for. Jeg føler, det er så grov en krænkelse, at det må få konsekvenser, forklarer Eddie Szweda, indehaver af Midtfyns Bryghus, til fyens.dk

En af Eddie Szwedas medarbejdere opdagede den omdiskuterede belgiske ale, da han besøgte Storms Pakhus. Han blev nysgerrig, da bryghuset ikke brygger en belgisk ale.

Bag disken stod en fustage på 25 liter med påskriften “Midfyns Bryghus, Belgisk Ale, 6%, 25 liter”. Midtfyns Bryghus bruger dog fustager på 30 liter og har ikke en belgisk ale på seks procent.

René B. Dyrvig, direktør for Eventyrligt Øl Fra Fyn, afviser, at firmaet leverer falske øl. Han forklarer til avisen, at øllet er fra Midtfyns Bryghus, men at der er sket fejl.

Fejlen består, ifølge René B. Dyrvig, i, at øllet var en "Midtfyns Go' jul”. "Midtfyns Go' jul” er netop en"belgian ale”. Oplysningen om alkoholprocent og antal liter i fustagen er en menneskelig fejl. Han kan dog ikke sige, hvor i systemet den menneskelige fejl er sket.

Fødevarestyrelsen har overfor fyens.dk bekræftet, at de har modtaget en henvendelse. Hvad der mere skal ske i sagen er dog ikke afklaret. Storms Pakhus har ikke været vidende om, at øllet i fustagen kunne være falsk. 

Opdatering 1. november 2018

René B. Dyrvig fra Eventyrligt Øl Fra Fyn hævder, at Midtfyns Bryghus ændrer på udløbsdatoer for øl, så de kan holde længere. Eddie Szweda afviser. Læs mere på fyens.dk.

Opdatering 8. november 2018

Eddie Szweda og Midtfyns Bryghus har ikke fusket med datomærkningen. Det slår Fødevarestyrelsen fast efter et kontroltjek på bryghuset. Bryghuset har ændret på datoerne, men det er fuldt lovligt, da der ligger en faglig vurdering bag ændringerne. Det kan for eksempel være på en imperial stout, som sagtens kan holde sig i 15 år eller mere, skriver fyens.dk