Øllets historie skal skrives om - Danske Ølentusiaster

Øllets historie skal skrives om

17.09.2018 12:34

Li Liu, professor i arkæologi ved Stanford University, har fundet beviser for, at der blev brygget øl for 13.000 år siden. Foto: Stanford University.

Forskere har fundet beviser for, at der blev brygget øl for over 13.000 år siden. De nye fund ændrer dermed øllets historie.

Øllets trækker historiske tråde tilbage i historien. Lange tråde.

Indtil nu mente videnskaben, at øllets historiske oprindelse udsprang for 7.000 år siden i Sumeria i Mesopotamien. Området hedder i dag Iran og Irak.

Forskere fra Stanford University har dog fundet beviser for, at der blev brygget øl for 13.000 år siden.

De nye beviser ændrer dermed øllets historie med 6.000 år. 

Li Liu, professor i arkæologi ved Stanford University og leder på holdet, der fandt det første, kendte bryggeri i historien, mener, at øllet blev brygget som en del af rituelle festmåltid, der hædrede de døde.

Det ældgamle bryggeri blev fundet i Raqefet-grotten ved Haifa i Israel. Grotten er også et begravelsesområde for et tidligere jægerfolk i Natuf-kulturen. Fundet er de tidligste beviser for, at der er brygget kornbaseret øl. 

Den nye opdagelse støtter en 60 år gammel hypotese om, at øl kan have været befolkningens motivation til at dyrke korn. Dermed kan øllet være skyld i landbrugets indførelse og starten på bondesamfundene.

Forskergruppen har analyseret rester fra en 13.000 årige stenmørtel, der blev fundet i Raqefet-grotten, og fandt beviser for en omfattende ølbrygging. Øllet var på det tidspunkt langt fra det, vi drikker i dag. Li Liu forklarer, at det nærmere har været en form for tynd, fermenteret grød af hvede og byg. 

Forskerne mener, at natuferne brugte en brygproces, hvor de først spirede kornene i vand og derefter tørrede dem. Malten blev most og opvarmet, hvorefter vildgær overtog processen.