Prisen på øl stiger - Danske Ølentusiaster

Prisen på øl stiger

19.09.2018 11:19

Den varme sommer har været hård ved byg og andre kornsorter, der bruges til brygningen af øl. Det betyder, at kornpriserne stiger.

Bryggerierne kan nu mærke konsekvensen af en ekstrem varm og lang sommer. De høje temperaturer og mangel på regn har delvist ødelagt høsten af byg og andre kornsorter, der bruges til brygningen af øl. Det skriver finans.dk.

De kommende måneder kan manglen på korn til ølbrygning presse priserne op. Og regningen ender hos forbrugerne. Prisen på byg er for eksempel steget med næsten 40 procent på ét år.

Investeringsbanken Berenberg anslår, at stigningen i råvarepriserne kan betyde, at en fadøl kommer til at koste 16 procent ekstra. I Storbritannien koster en fadøl cirka 30 kroner, men vil stige til 35. I Danmark vil et lignende regnestykke betyde, at en fadøl til 50 kroner vil komme til at koste 58 kroner. 

Det er dog ikke kun prisen på malten, der stiger. Humlehøsten er også ramt af sommerens tørke over Europa. Ifølge Reuters anslås det, at udbyttet fra de tjekkiske humlemarker i år er 30 procent lavere end normalt. 

De tyske og amerikanske humleproducenter er dog ikke lige så hårdt ramt, som de tjekkiske kollegaer. I Tyskland og USA produceres 75 procent af al humle i verden, og her forventes det, at den varme sommer kun har haft en lille påvirkning af udbyttet. 

Det betyder, at det specielt er den tjekkiske humle Saaz, der er ramt af sommerens varme vinde over Europa. Årets høst af tjekkisk humle forventes at lande på 4.700 ton i år. I 2018 blev der høstet 6.800 ton. På verdensplan produceres der cirka 120.000 ton humle om året.