Seks indstillinger af bryggeriet Åben - Danske Ølentusiaster

Seks indstillinger af bryggeriet Åben

16.10.2019 11:29

Årets danske Bryggeri 2019 skal findes. Danske Ølentusiasters lokalafdelinger indstiller hver ét bryggeri til prisen, der uddeles i december

Det koldingensiske bryggeri Åben er lokalafdelingerne i Kolding, Fredericia, Aarhus og Randers' kandidat til prisen Årets danske Bryggeri 2019. Bryghuset blev grundlagt i 2017 af barndomsvennerne Johannes Karstoft og Philip Hulgaard. Johannes dyrker malten, mens Philip brygger øllene. Her kun to år efter leverer Åben øl til Michelin-restauranten Domestic i Aarhus og eksporterer til en række europæiske lande

Lokalafdeling Koldings indstilling lyder:

Åben er et lokalt, dansk bryggeri med fokus på smagfulde og humlekraftige øl. Malten dyrkes på markerne rundt om bryggeriet, og alt øllet bliver lavet på eget bryggeri på en gård i landlige og hyggelig omgivelser i udkanten af det nordøstlige Kolding. 

Fokus er på amerikanske og velhumlede IPA’er.  “Bryg nr. 61 – IPA” hedder bryg nr. 61, fordi Åben brugte 61 forsøg på at nå til denne opskrift. Siden da er det blevet til mange nytænkende øl, herunder First Strike of Sunlight, en super frugtig og hazy NEIPA, Indian Summer, en NEIPA på Cryo-humle og med laktose, en fyldig og smagsfuld Imperial Stout og sågar en Berliner Weisse med passionsfrugt. For bare at nævne nogle.

Åben ramte virkelig en kanon øl med deres første øl, ”Bryg nr. 61”. Siden er der kommet en lang række nye og spændende øl - og flere er på vej. 

Åben dyrker deres egen byg på markerne rundt om bryggeriet. Denne byg bliver maltet hos Fuglsang i Haderslev. Åben bruger derfor egen malt til øllene. Humlen er primært amerikansk og bliver sendt på køl for at bevare friskheden og kvaliteten fra USA. Øl bliver opbevaret på køl, straks efter brygningen, for at holde sig frisk. 

Bryggeriet har lige investeret i nye og større tanke. Åben har succes og salget stiger. Åbens øl er ikke bare repræsenteret i lokalområdet, men er på flere af de bedre ølpubs i landets større byer; blandt andre en del steder i København. Ligesom der er kommet kunder til i udlandet. Det seneste er, at bryggeriet åbner deres egen ølbar i Rosengade i Aarhus i december i år

Navnet Åben er en hyldest til den åbenhed, der er i ølbranchen, hvor døren typisk står åben for andre bryggere. Bryggeriet har på det seneste brygget flere collabs med andre bryggere. Cirka én gang om måneden afholdes der også åbent hus-arrangementer, hvor alle er velkomne. Her kommer også gæster fra nabobyerne. 

Vi, i Danske Ølentusiaster Kolding, mener klart, at Åben er en oplagt kandidat til Årets danske Bryggeri 2019.

Lokalafdeling Fredericias indstilling lyder:

Åben brygger spændende, velsmagende og moderne øl af høj kvalitet, som er er pivfriske og en sand nydelse. 

Drengene fra Åben er meget entusiastiske og er ikke bange for at kaste sig ud i både nye eller klassiske ølstile. De eksperimenterer konstant og har i år blandt andet brygget Stolen Fruit, som er en helt fantastisk Berliner Weisse med hindbær, sorte bær, solbær, ribs og sorte kirsebær. Imperial Stouts med egechips og tørhumlet lagers er også en del af sortimentet, men deres signaturstil er helt klart IPA’en.

På kun godt to år bryggeriet har eksisteret, har Åben lanceret intet mindre end 52 forskellige øl, men det gælder for dem ikke blot om at brygge bevidstløst derudaf. Philip og Johannes har fra begyndelsen haft stor passion for øllet og det færdige resultat. Det var også årsagen til, at de bryggede hele 60 testbryg, inden de var helt tilfredse med deres signaturøl; Bryg 61.

Hovedingredienserne i Åbens øl er lokale. Der bygges med eget malt, som er dyrket på markerne omkring bryggeriet, og det giver god mening i et bæredygtigt perspektiv.

Hos Åben er de enorme ærekær om deres bryg, hvor kendetegnet er humlekraftig og tilmed superfrisk øl. For at de kan leverer så friskt og læskende øl til forbrugerne, som muligt, har de i år investeret i et kølelager på bryggeriet, hvor øllet står ved tre grader inden det distribueres.

Det går stærkt for Åben, som har stor succes med deres friske øl, som også udlandet har lagt mærke til og taget godt imod. Ambitionerne har været høje lige fra begyndelsen, hvor drengene drømte om at åbne et spisested. Inden længe åbner Åben en Åben-ølbar i Aarhus.  Det er en temmelig imponerende bedrift, den korte tid, Åben har været i ølbranchen, taget i betragtning. 

Åben betegnes af medlemmerne i Fredericia nærmest som et lokalt bryggeri, da vi her i Fæstningsbyen ikke selv har et lokalt mikrobryggeri. Vi kigger derfor ofte til vores nabobyer efter halvlokalt øl. Så det er jo helt ÅBENlyst, at lokalafdelingen i Fredericia indstiller bryggeriet Åben, som vores kandidat til Årets danske Bryggeri 2019.

Indstillingen fra lokalafdeling i Aarhus lyder:

Bryggeriet Åben fra Kolding beskriver sig selv som et innovativt og kvalitetsbevidst bryggeri – et statement der absolut kan mærkes i de lækre øl, der sendes på markedet.

Bryggeriet begyndte for blot to år siden og har allerede indtaget en solid og respekteret plads på den danske ølscene. Åben arbejder i vidt omfang med lokale råvarer og med en moderne humlet stil. Og så er bryggeriet fremragende i kommunikation; stifter og brygmester Philip Hulgaard er synlig i det meste af Danmark, når snakken går om øl. Lige om lidt åbner han sin første ølbar – her i Aarhus. Bryggeriet Åben nomineres hermed fra Aarhus som Året danske Bryggeri 2019.

Lokalafdeling Randers' indstilling lyder:

Åben er et succesfuldt bryggeri, som med dets fremragende øl er blevet landskendt og er kommet ind på landets bedste ølsteder. Der holdes åbent hus, og snart åbnes der en Åben-bar i Aarhus. Bag bryggeriet står dygtige, venlige, imødekommende og synlige folk, som i høj grad fortjener anerkendelse.

Lokalafdeling Silkeborgs indstilling lyder:

Silkeborg har i år valgt Bryggeriet Åben, som kandidat til Årets bryggeri efter en, som sidste år skarp konkurrence med Alefarm og Penyllan.
Åben er et succesfyldt dansk bryggeri med en passioneret tilgang til processen i fremstillingen og oplevelsen af det gode øl med ex. egen fremstilling af malt, kølekapacitet m.m.
Ydermere er de ikke bange for at give sig i kast med andre stilarter end de traditionelle Ipa'er og Stouts, som de selvfølgelig mestrer, her tænkes bl.a på frugt i Stolen Fruit.
Vi i Silkeborg venter spændt på deres næste mange fremragende bryg. 

Lokalafdeling Københavns indstilling lyder:

Nyere lokalt funderet bryggeri.
(Men) Nytænkende og innovativt.
Kvalitet i højsædet. I dialog med kunderne.

Årets danske Bryggeri 2019 findes ved afstemning blandt Danske Ølentusiasters medlemmer. I november stemmer medlemmerne på ét af de indstillede bryggerier. Prisen overrækkes på det vindende bryggeri i december.

Det er kun bryggerier, der er indstillet af en af Danske Ølentusiasters 51 lokalafdelinger, der er i opløbet til prisen.

Læs mere om Årets danske Bryggeri her