Stem på din yndlings IPA-type - Danske Ølentusiaster

Stem på din yndlings IPA-type

09.09.2020 19:46

Lokalafdeling Næstved stod klar med handsker og smagsprøver i Meny Østergade i Næstved.

En række ølsmagninger i landets Meny'er var startskuddet på Ølvalg 2020 og diskussionen om, hvad der udgør en god IPA-stil er nu åben.

Danske Ølentusiasters Ølvalg 2020 er i gang, og vi stiller det helt elementære spørgsmål (for en ølentusiast); hvad er din yndlings IPA-type? Den ølkyndige læser vil allerede nu have billeder og oplevelser i hovedet.

Spørgsmålet er straks sværere at besvare for den almene dansker. For ved de overhovedet, at der er forskellige slags IPA’er? Og hvordan skal man kunne vælge imellem en IPA fra Lagunitas Brewing Company og en Torpedo Extra IPA fra Sierra Nevada; Er de overhovedet sammenlignelige?

Det er her, at Ølvalg 2020 kommer ind i billedet. Det er et helt nyt koncept fra Danske Ølentusiaster. Vi har tidligere kørt konkurrencer, hvor vi har skulle finde årets bedste nye øl og vi kører stadig afstemningen om Årets Danske Bryggeri.

”Det er anderledes, at vi ikke er ude på at kåre den bedste øl,” siger Mette Radza Jensen, næstformand i Danske Ølentusiaster. ”Vi er ude på at gøre opmærksom på, at der er forskellige typer. Det er ikke vigtigt for os at kåre en øl. Det er ikke en konkurrence for at hædre en øl. Det er et valg, der er ude på at hædre en hel ølkategori.”

Er danskerne mest til den juicede US New England IPA, den bitre US West Coast eller den helt klassiske Engelsk Klassisk IPA? Ved at vi som forening stiller disse spørgsmål er vi også med til at opfylde vores vedtægter, hvor oplysning og formidling er en af grundpillerne. Ved at stille danskerne dette spørgsmål gør vi dem også opmærksom på, at de har et valg.

Ølvalget startede lørdag d. 5. september i forbindelse med Øllets Dag. Her havde vi i samarbejde med de Meny’er, som ønskede det, lavet en prøvesmagning af øllet i butikkerne. Der var stor interesse for de tre øl og foreningen generelt. Og butikkerne havde købt øllene til lejligheden og sørget for corona-venlige forhold.

Ølvalget 2020 er et valg for alle danskere, der har lyst til at deltage. Vi vil derfor opfordre alle til at gå ind og stemme på ølvalg.ale.dk. Det kræver hverken, at man er medlem, eller at man har smagt de tre øl.

For de tre øl – Den Lange Sørejse, De Bitre Humler og Den Nye Humlejuice – er brygget for at være et afsæt til videre diskussion. De er hver især brygget for at være typiske for sin øltype, og den almindelige dansker skal kunne smage forskel på de tre.

Derfor er det vigtigt ikke at påvirke vælgerne ved at lave anmeldelser af øllene, men kun komme med beskrivelser, der skal hjælpe danskerne til at kende forskel, når de næste gang står foran ølhylderne. På hjemmesiden ølvalg.ale.dk kan du finde ingredienser, opskrifter og andet, der kan give forbrugerne en viden om processen, der kan pirre deres nysgerrighed ved fremtidige øl-køb.

Mette Radza Jensen håber, at Ølvalg 2020 vil være med til at skabe debat om IPA’er og øl generelt:  ”Ølvalget er en mulighed for os at få øl på dagsordenen. Vi har her en mulighed for os som forening at ramme den almindelige forbruger, som ikke har den store viden om de forskellige øltyper, og som kunne have interesse i en forening som vores. Vi håber, at hvis danskerne får øjnene op for de forskellige øltyper, at de så også får øjnene op for de lokale muligheder. For der findes så mange mikrobryggerier, der har brug for og fortjener al den opmærksom og støtte de kan få.”

Fakta

  • Alle kan stemme på deres yndlings IPA-type på ølvalg.ale.dk
  • Afstemningen løber fra lørdag d. 5. september til fredag d. 4. december 2020.
  • Øllene kan købes i Salling’s butikker og i udvalgte Netto’er og vil være til salg i hele valperioden.
  • Ølvalget vil over tre år finde frem til danskerne yndlingstype inden for en ny kategori hvert år med skiftende samarbejdspartnere.