Stevns Bryghus er konkurs - Danske Ølentusiaster

Stevns Bryghus er konkurs

18.09.2018 12:54

Stevns Bryghuset blev erklæret konkurs i juli. Konkursen blev dog kæret til Landsretten på vegne af ledelsen i Stevns Bryghus. I august afviste Landsretten kæremålet.

Bad Luck Brewing har forpagtet bryghusets lokaler, brygger videre og udvider, fortæller Thomas Schøn, medindehaver af Bad Luck og tidligere brygmester hos Stevns.

Stevns syd for Køge står til at miste sit lokale bryghus, Stevns Bryghus. Den truende konkurs kommer efter en begæring fra brygmester Thomas Schøns fagforening, som kræver løn og feriepenge udbetalt. 

Han har i to år været brygmester på Stevns Bryghus, mens har sideløbende i samarbejde med Daniel Faccou Pilloni etableret bryggeriet Bad Luck Brewing i samme lokaler på Tingvej i Hårlev. Bad Luck Brewing fokuserer på fadøl med inspiration fra den amerikanske brygscene, mens Stevns Bryghus havde fokus på det nære og lokale. 

- Der er helt sikkert nogen, der kommer til at savne Stevns Bryghus. Og det er de lokale. Nu kommer jeg dagligt på Stevns, og der sker ikke ret meget. I sådan en område er det pisseærgerligt at miste sit lokale bryghus. Der er ikke en bedre ambassadør for et område end et bryggeri. Det er pishammerende ærgerligt, siger Thomas Schøn, der tidligere har været ansat hos Mikkeller, har etableret Rocket Brewing Company og nu er medindehaver af Bad Luck Brewing.

Daniel Faccou Pilloni og Thomas Schøns bryggeri fortsætter driften og har sit eget brygudstyr, der står i samme lokaler, som Stevns’. Faktisk udvider Bad Luck Brewing, og i denne uge tager makkerparret et nyt italiensk kogekar og mæskekar i brug. Bryggeriet brygger udover sine egne øl også øl for kontraktkunder og til private labels.

Stevns Bryghus blev etableret af Kim og Lene Vaabengaard i efteråret 2005. I 2009 var bryghuset i så seriøse økonomiske problemer, at det blev sat til salg. Bryghuset blev dog reddet, da det blev omdannet til et anpartsselskab, hvor lokale investorer indskød penge. 

Thomas Schøn er sikret sin løn i gennem Lønmodtagernes Garantifond uanset udfaldet. Der er ifølge kurator også indkommet andre krav mod Stevns Bryghus, siden konkursbehandlingen blev annonceret i Statstidende - og vi taler om flere hundrede tusinde, skriver Sjællandske Medier. Bryghuset skylder, ifølge FødevareWatch, også 270.000 kroner til Skat. Dertil kommer Thomas Schøns løn og feriepenge.

I 2017 kom Stevns Bryghus ud med et underskud på 177.000 kroner, mens året inden gav et minus på 240.000 kroner. Siden regnskabsåret 2013 har bryghuset kørt med et samlet underskud på lige under én million kroner. 

Ifølge Thomas Schøn er de lokale bryghuse med til at give mangfoldighed og diversitet i ølmarkedet. Den seneste måned har den danske ølscene mistet to bryghuse; Indslev Bryggeri på Fyn og Mylius-Erichsen Bryghus i Hvide Sande. Indslev er dog blevet opkøbt af Bryggeriet Vestfyen og drives videre. 

Direktør og anpartshaver Benny Nordahl Larsen har ikke ønsket at kommentere konkursen.