Svaneke Bryghus 100 procent CO2-neutralt bryggeri - Danske Ølentusiaster

Svaneke Bryghus 100 procent CO2-neutralt bryggeri

28.04.2021 09:19

Som det første bryggeri i Danmark er brygningen af øl hos Svaneke Bryghus verificeret som CO2-neutral. Det sker efter flere års intenst arbejde med bæredygtig omstilling, og den grønne milepæl markeres med en ny øl, der hedder Game Changer.

Svaneke Bryghus har i mange år arbejdet med bæredygtige tiltag. Senest slog man over til 100% økologi i 2018, og etablerede sin egen dåsekolonne i 2019. Siden årets begyndelse er al øl i Svaneke brygget CO2-neutralt, hvilket bryggeriet fik verificeret af Force Technology i januar. Nu er bryggeriet klar til at rulle det grønne budskab ud i markedet. Historien står på alle øletiketter, og markeres yderligere med en Game Changer Craft Beer, som understreger den grønne milepæl.
 
Vejen til CO2-neutral ølbrygning
At brygge CO2-neutralt har i flere år stået højt på bryggeriets ønskeliste, og derfor har man løbende implementeret tiltag, der kan understøtte denne mission. I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100% økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker og i 2020 droppede man oliefyret og skiftede til biogas frem for naturgas. Bryggeriet drives desuden af el fra vedvarende energikilder, hvoraf 35% kommer fra egne solceller, og de resterende 65% købes som grøn, certificeret vind- og solenergi. Det betyder, at bryggeriet ikke har udskilt CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra marts 2020.

Med udgangen af 2020 fik Svaneke Bryghus installeret et genvindingsanlæg til kuldioxid, som gør, at bryggeriet nu er i stand til at genanvende sin egen overskydende kuldioxid i tappeprocessen samt tappe og sælge det overskydende i kulsyreflasker til egne kunder med fadølsudskænkning på Bornholm og i Storkøbenhavn.

– Vores nye genvindingsanlæg er prikken over i’et og game changeren i rejsen mod at brygge CO2-neutralt. Vi er meget stolte af vores grønne fortælling, og er sikre på, at det vil blive et endnu vigtigere salgsparameter i fremtiden, fortæller Steen Jespersen, direktør for Svaneke Bryghus, som også håber, at bryggerierne vil følge trop i den bæredygtige udvikling.

Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald mener, at Game Changeren udgør et fyrtårn, som andre danske bryggerier vil styre efter.

– For nogle bryggerier er det vanskeligt at omstille sig til fuld CO2-neutralitet på den korte bane, men Svaneke Bryghus sætter et godt eksempel for resten af branchen ved at være CO2-verificeret. Allerede nu har de danske bryggerier en meget cirkulær forretningsmodel, hvor stort set intet materiale går til spilde ved produktionen, og hvor energi- og vandforbruget er minimeret. Men senest i 2030 er det vores mål, at hele alle vores medlemmer er CO2-neutrale, siger han.

Økologi er fortsat et vigtigt parameter, men det forstærkes yderligere, når en virksomhed også arbejder reelt med bæredygtighed. Derfor slutter rejsen heller ikke her. Svaneke Bryghus vil fortsætte det grønne arbejde, og forsøge at sikre, at emballage og råvarer også på sigt bliver CO2-neutrale.
 
Om Game Changer Craft Beer
Game Changer er en Lagerøl på 5,2%, der er tørhumlet med Mosaic humle. Øl-nørder vil vide, at man normalt kun tør- eller koldhumler IPA’er og Pale Ale’s, og det gør derfor denne pilsner til noget særligt.