Test af 12 alkoholfrie øl - Danske Ølentusiaster

Test af 12 alkoholfrie øl

18.06.2019 11:34

Alkoholfrie øl er perfekte til frokostbordet. Forbrugerrådet Tænks test viste, at langt de fleste alkoholfrie øl klarer sig godt. Foto: Thomas Dahl.

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 alkoholfrie øl. Øllene klarer sig generelt godt, mens en enkelt får dumpekarakter på smagen. Skovlysts “ElleBryg 0,5%” er med en samlet bedømmelse på 85 procent kåret som “Bedst i test”.

Hvilken alkoholfri øl er den bedste? Forbrugerrådet Tænk har i det nyeste medlemsmagasin testet et lille udsnit af de mange alkoholfrie øl på det danske marked.  

Skovlyst “Ellebryg 0,5%” blev af dommerpanelet beskrevet som værende nøddebrun i udseendet med et fyldigt skum og en duft og smag af malt, karamel og lidt svag humle, skriver Forbrugerrådet Tænk i testen af 12 alkoholfrie øl. 

Mikkellers “Drink’In The Sun” på  0,3 procent fik også rosende ord med på vejen. Eksperterne vur­derer duften som værende en frisk og tropisk humleduft med noter af frugt og citrus. “Drink’In The Sun” får en samlet bedømmelse på 78 procent. 

Svaneke Bryghus’ økologiske Pale ale “Don’t Worry” er testens bundprop og får en samlet score på 28 procent. Både forbruger­ne og smagspanelet i smagstesten giver “Don’t Worry” karakteren “dårlig”. 

Hos Svaneke Bryghus er brygmester Jan Paul meget overrasket over bedømmelsen og har efterfølgende prøvesmagt det bryg, som var med i testen.

“Vi har selv haft den pågældende aftapning til vurdering her i huset uden dog at konstate­ re nogen form for afvigelse,” siger Jan Paul til Forbrugerrådet Tænk og fortsætter:

“Vi er altid ekstra forsigtige med alkoholfrit øl, fordi det er så svært at brygge.” 

De alkoholfrie øl stormer frem. I alt blev der sidste år i Danmark åbnet 13 millioner alkoholfrie øl fra medlemsbrygge­rierne i brancheorganisationen Bryggeriforeningen. Alene i 2018 producerede medlemmerne af Brygge­riforeningen over 30 procent flere alkoholfrie øl end året før. 

I testen smagte et smagepanel bestående af 116 tilfældige forbrugere samt fem eksperter på 12 øl; seks pilsnertyper, tre hvedetyper og tre lyse aletyper. Alle øl blev blindtestet og bedømt på duft, smag, skumstabilitet og pesticidet glyfosat*. Smagen vægter 75 procent i den samlede bedømmelse, mens duft og skumstabilitet vægtede henholdsvis 15 og 5 procent. 

De alkoholfrie øl er testet som en pro­duktkategori for sig selv og er ikke sammenlignet med almindelige øl. De 12 valgte øl er pilsnere, ale ales og hvedeøl, da de sælger bedst i butikkerne. 

Danske Ølentusiaster har fået tilladelse til at bringe testresultaterne på tre af de 12 øl. 

DE 12 TEST-ØL

 • Bavaria Wit 0.0
 • Carlsberg Nordic Gylden
 • Clausthaler Original Alkoholfri
 • Erdinger Alkoholfrei
 • Heineken 0.0
 • Mikkeller Drink’In The Sun
 • Royal 0.0
 • Schultenbräu Alkoholfri
 • Skovlyst ElleBryg 0,5%
 • Svaneke Don’t Worry (økologisk)
 • Tuborg Super Light
 • Willemoes Mosaic IPA

Øllene er listet i alfabetisk rækkefølge, og placeringerne repræsenterer dermed ikke testresultatet. Alkoholfrie øl er ifølge dansk lovgivning øl med en alkoholprocent under 0,5. 

* Der ingen grænseværdi for glyfosat i øl, og indholdet af glyfosat er derfor sammenlignet med grænseværdien for indhol­det i drikkevand.