Tre bølger af julebryg - Danske Ølentusiaster

Tre bølger af julebryg

30.11.2018 10:50

De Forenede Bryggerier var først med en julebryg – og i 1896 også først med en nisseetiket på deres julehvidtøl. I løbet af få år havde næsten alle hvidtølsbryggerier en eller flere nisser på deres hvidtøl til jul. I dag er KBs juleøl en direkte arvtager fra den oprindelige nisse.

Den kommercielle julebryg ældre end antaget. Traditionen med godt og stærkt øl til jul blev også grundlagt i vikingetiden. Læs eller genlæs juleøllets historie her.

Juleøllets danske historie havde en vanskelig begyndelse, men er kommet stærkt igen med omtrent 300 julebryg i dag (2016, red.)

Jul og øl har hørt sammen siden vikingetiden. Vikingerne fejrede ikke jul. De drak jul. Desuden fastlagde de, at julen varer til juleøllet slap op. Traditionen med godt og stærkt øl til jul blev også grundlagt i vikingetiden.

Hundredvis af bryggerier
Den tradition holdt sig i mange hundrede år. Hvert år til jul blev der brygget stærkt, overgæret øl i byernes købmandsgårde og i gårdenes bryggerser på landet.

Men da der fra midten af 1800-tallet blev oprettet hundredvis af bryggerier, blev den danske bryggetradition ændret.

Købmandsgårdenes bryggerier blev lukket, og bryggerset på de fleste gårde kom til at stå tomt. Nu skulle bryggerierne brygge juleøllet.

Det første kendte eksempel på en dansk julebryg stammer fra julen 1892. I en annonce i den københavnske avis Aftenbladet kan man læse, at der udskænkes julebryg fra De Forenede Bryggerier.

Julebryggen er en Salvatorøl, en stærk dobbeltbock, der ellers var kendt som påskebryg i Tyskland.

Forsøget med julebryg gik åbenbart ikke særligt godt, for det blev ved det ene forsøg.

Men De Forenede Bryggerier var fyldt med gode idéer til markedsføring.

I 1896 lavede de en særlig etiket med en skålende nisse til deres julehvidtøl. Og der gik ikke mange år, før utallige bryggerier landet over satte nisser på deres julehvidtøl.

Første og anden bølge
I 1905 begyndte første bølge af julebryg, da Bryggeriet Odense og Silkeborg Bryghus bryggede en Münchenerøl.

Det var en undergæret lagerøl, men det er vanskeligt at afgøre, om den dengang var lys eller mørk. Münchenerøllen blev den foretrukne øltype i julebryggens første bølge.

Bølgen var dog ganske beskeden – nærmest kun et skvulp.

Der var ikke mange bryggerier med. For inden bølgen for alvor kom i gang, blev den standset af Første Verdenskrig, hvor der kom restriktioner på at brygge stærkt øl. Der skulle spares på råvarerne.

Julebryggens anden bølge begyndte at rulle fra 1929, da Tønder Aktie-Bryggeri bryggede en julebryg i Skatteklasse A. Det svarer omtrent til alkoholprocenten i Münchenerøllen.

Men i 1936 var Eksportbryggeriet i Sønderborg klar med en julebryg i Skatteklasse B – de allerstærkeste øl. Og det blev en trendsætter. De julebryg, der kendes fra anden bølge, var alle i Skatteklasse B.

Men det blev en kort fornøjelse. Under Anden Verdenskrig blev det igen forbudt at brygge stærkt øl for at spare på råvarerne.

I 1953 kom de stærke Skatteklasse B-julebryg på markedet igen.

Bryggeriet Carlsminde i Nyborg var først med deres Luxus Julebryg. Allerede året efter var der julebryg fra bryggerierne i Svendborg og Hjørring. Og så gik det slag i slag.

Julebryggen bed sig fast som en stærk fætter på seks-syv procent.

X-Mas – en mønsterbryder
Thor bryggeriet i Randers kom med på julebrygvognen i 1968 med X-Mas. Den blev en mønsterbryder. Med en alkoholprocent på 5,6 var den noget svagere end de 20 julebryg, der allerede fandtes på markedet.

Men X-Mas fik flere bryggerier til at tilføje en lidt lettere julebryg til deres sortiment, og flere af de nye julebryg lå på samme alkoholprocent.

Mikrobryg-revolutionen har givet os en mangfoldighed af julebryg. Alene i 2015 kom der 74 nye juleøl. I år (2016, red.) er der vel mere end 300 julebryg at vælge imellem. 

Artiklen er fra ØLentusiateN #95, december 2016. Det anslås, at der i Danmark i 2018 er mellem 300 og 500 forskellige juleøl på markedet. 

Du kan helt gratis gå på opdagelse i næsten 100 udgaver af Danmarks eneste specialmagasin om øl, ØLentusiasteN. 

Find ØLentusiasteN her