Uafhængige bryggerier slår sig sammen - Danske Ølentusiaster

Uafhængige bryggerier slår sig sammen

02.10.2018 11:37

De indledende møder til en fælleseuropæisk sammeslutning af uafhængige bryggerier er taget. “The Independent Brewers of Europe” repræsenterer 2.000 bryggerier i 12 lande. Danske Det Fri Øl er med.

“The Independent Brewers of Europe” (IBE) skal fremme uafhængige, europæiske bryggeriers fælles interesser. Det Fri Øl, der så dagens lys i 2017, er med i den nye, fælleseuropæiske bryggeriorganisation.

De mindre bryggerier oplever stigende pres fra industribryggerierne, der i højere grad satser på markedet for specialøl. Et eksempel er Carlsberg, der i 2017 samlet set solgte to procent færre øl, mens salget af koncernens linje af specialøl steg med 29 procent.

IBE skal sikre, at de små bryggerier kan konkurrere på lige vilkår med de store bryggerier, der typisk har markant større marketingbudgetter og har nemmere ved at nå forbrugerne.

“The Independent Brewers of Europe” repræsenterer op mod 2.000 mindre, uafhængige bryggerier, der producerer lokale, innovative øl fra Danmark og Sverige i nord til Italien og Spanien i syd. IBE har til formål at fremme de små og mindre bryggeriers interesser både politisk, men også kommercielt i Europa.

I Danmark har Det Fri Øl udarbejdet et manifest, som medlemmerne har tilsluttet sig. I manifestet slås det fast, at bryggerierne blandt andet arbejder for fri og fair adgang til markedet, at forbrugeroplysningen om øl skal være ærlig, præcis og udførlig, og at der arbejdes for mangfoldighed og innovation.

Alle punkter, der i en lang årrække har været ønsker fra Danske Ølentusiaster.

“The Independent Brewers of Europe” består af bryggerier fra Danmark, Frankrig, Italien, Irland, Sverige, Storbritannien, Spanien, Holland og Tjekkiet og repræsenterer næsten 2.000 bryggerier.

I Danmark har Det Fri Øl 20 medlemsbryggerier; heriblandt Herslev Bryghus, Syndikatet, Bryggeri Skovlyst, Kongebryg, Nørrebro Bryghus og Bryggeriet Skands.

Beslutningen om at arbejde videre med en fælleseuropæisk bryggeriorganisation blev taget på et møde i belgiske Bruxelles i sidste uge.

The Independent Brewers of Europe

  • Independent Brewers of Ireland, Irland
  • The Society of Independent Brewers (SIBA), Storbritannien (England, Skotland, Wales, Nordirland) 
  • Syndicat National des Brasseurs Indépendants (SNBI), Frankrig
  • Unionbirrai, Italien
  • Scanian Beverage Producers, Sverige
  • Det Fri Øl, Danmark
  • Craft Brewers Netherlands, Holland
  • Czech and Moravian Microbreweries Association, Tjekkiet 
  • La Asociacion Española de Cerveceras Artesanas Independientes (AECAI), Spanien