Varme drikke: Glühbier, glühkriek eller julegløgg - Danske Ølentusiaster

Varme drikke: Glühbier, glühkriek eller julegløgg

04.12.2020 17:22

Fra ØLentusiasteN nr. 101: Så er det juletid igen, og er du ikke til gløgg, så kommer her et par forslag til ølentusiasten.

I november og december går det halve Danmark i juleselvsving og ofte tvangsindlægges man til optøede æbleskiver og sød rødvinsgløgg.

Så derfor er spørgsmålet, hvilke øl eller varme øldrikke kan erstatte julegløgg, og gøre en ølentusiast varm om hjertet?

Det umiddelbare svar er belgiske Glüh­kriek og tyske Glühbier. De to øltyper/øldrikke har dog ikke været det, der er mest omtalt i ØLentusiasteN. Glühbier har kun været omtalt kort i et enkelt nummer af ØLentusiasteN nr. 87, og Glühkriek har kun været omtalt kort i fem numre af ØLentusiasteN, senest i nr. 29.

Mange ølentusiaster vil måske sige, at en god kraftig julebryg til hver en tid kan erstatte en simpel gløgg. Men lad os holde os til de varme drikke.

Ret beset er gløgg jo sådan set bare en moderne variant over den tusindårige danske tradition for at drikke varm øl med krydderier i. Men den tradition har vi desværre lagt på hylden.

Glühbier

Til gengæld trives den i bedste velgående i Tyskland, hvor man nyder Glühbier, som regel hjemmelavet, men der findes også kommercielle eksempler, som f.eks. Störte­beker Glüh-Bier, som sagtens kan beriges med lidt portvin og opvarmes.

Men ellers er det ligetil at lave sin egen glühbier, der findes masser af opskrifter på nettet, og man kan justere krydderier efter temperament. Men som regel bruges der kirsebærsaft.

Dog er der to grund­regler, der skal overholdes. Den første regel er, at øllet må ikke være for bitter. Gode øltyper er fx. de tyske bockøl, men også belgiske dubbels og mørke hvedeøl er velegnede. Den anden grundregel er, som i øvrigt gælder ved alle opvarmede alkoholiske drikke, øllet må ikke koge, for så fordamper alkoholen.

Glühkriek

Så er der belgiernes variant Glühkriek, der i bund og grund er en kriek, en spontangæret øl tilsat kirsebær. Blot bliver den i modsætning til alle andre frugtlambics, serveret opvarmet.

Men umiddelbart er der ikke så mange kommercielle varianter tilbage, og de eneste to jeg er stødt på i Danmark er St. Louis Premium Glühkriek fra Brouwerij Van Honsebrouck og Liefmans Glühkriek fra Duvel-Moortgat. Begge skal serveres ved 65-70 grader.

Kirsebær dominerer både i den sursøde smag og aroma, hvor man også finder krydrede toner som f.eks. kanel, nelliker og anis i blid harmoni sammen med noter af mandler og honning. Men min personlige favorit er Liefmans, som er pakket ind i grøn silkepapir – mere julet kan det ikke blive.

Sur gammel mand

Men skæg for sig og snot for sig, skriver en ølentusiast på Facebook og fortsætter:

– Jeg synes ikke, man skal erstatte gløgg med øl, ligesom jeg heller ikke ville bryde mig om at få min morgenkaffe skiftet ud med en varm øldrik eller lignende. Jeg elsker øl på alle mulige måder, jeg går til smagninger og festivaler, har et dedikeret køleskab til øl og vin. Men jeg er en stor fan af rigtig god gløgg, bland ikke tingene sammen, varm øldrik med æbleskiver... nej tak... Jeg vil heller ikke have lakridsskum på min blåskimmelost eller chili i min chokolade eller syltede rødløg og rabarberkompot på min hotdog… kald mig konservativ eller en gammel og sur mand, skål og god jul.

Ingen jul uden – gløgg

Og med den svada er vi tilbage til den traditionelle rødvinsjulegløgg, som slet ikke er en så gammel dansk tradition, som vi tror. Den moderne danske julegløgg er hentet fra Sverige i sidste halvdel af 1940’erne. Den moderne danske udgave af gløgg er en kombination af den svenske glögg, den tyske glühwein og den franske brulot, skriver Den Gamle By i Aarhus, som fortsætter:

– Gløgg er reelt en krydret og sødet, opvarmet vin. Ligesom Glühbier. Ordet gløgg er afledt af glödgad, altså en afglødet eller afbrændt drik, hvor de fleste om ikke alle procenter er forsvundet. Her hopper kæden af – hvad sjov er der ved en gløgg uden alkohol. Det er måske derfor, at mange hælder portvin eller et sjat brændevin i gløggen efter den er opvarmet.

Svensk bondeglögg

Men det, der er mest absurd, er, at mange gløggopskrifter faktisk bruger øl. I hvert fald til at koge krydderier. Den Gamle By har fundet en opskrift på svensk bonde­glögg.

Opskriften på svensk bondeglögg er hentet fra Sven Holm: Farmacevtens Juleknas, 1945, side 26. Bogen udkom i den første fredsjul siden 1939, og det var ingenlunde sikkert, at man til denne gløgg kunne købe rigtige rosiner og mandler!

"I en Gryde gives en Flaske Bayersk Øl et Opkog med en Haandfuld Rosiner (gerne Erstatnings) og en Haandfuld smuttede Mandler (Nøddekerner) samt et Par Stumper Appelsin- eller Citronskal eller syltet Pomeransskal. I dette varme Opkog blandes en Teskefuld Kanel (erstatning) eller bedst et Stykke hel Kanel, samt en Halv­flaske dansk Cognak og en Helflaske Portvin (ogsaa dansk). Alt varmes til ca. 60 Grader, d.v.s. godt varm, og serveres straks. Den er for Viderekomne."


Vores alle sammen kogekone Kirsten Hüttemeier lavede til julen 1946 et lille hæfte med titlen: Lidt lækkert til Jul. Opskriften på den berømte svenske jule­glögg er sakset fra side 30.

"Har De en Gang fejret Nytaar i Sverige, har De ogsaa uden Tvivl stiftet Be­kendtskab med den berømte – Glögg! Glögg drikkes varm, og den smager vidunderligt, – men den er ikke for ”Begyndere”, den er lumsk, – saa er De forberedt, – men bliv alligevel ikke bange, den er god! 1 Pilsner, 260 g Sukker, 1⁄2 Flaske Akvavit, 1 Flaske Rødvin (dansk), 1⁄2 Flaske Portvin (dansk), 100 g smuttede Mandler, Rosiner, Kanel, Nelliker, Vanille. Øl og Sukker varmes, men det maa ikke koge. Vinen, Snapsen og Krydderierne blandes i, og det hele varmes op til Kogepunktet. Lige før Glöggen hældes op i Terrinen, blandes de smuttede Mandler i, og disse kan være grofthakkede eller skaarne i Strimler. Glöggen drikkes varm, – men som sagt med Maade."

Men når alt kommer til alt så hænger gløgg uløseligt sammen med de andre varme drikke, som toddy, grogg og lignende, der i 1800-tallet var så populære blandt det bedre borgerskab.

Glühbier

Grundopskrift Glühbier

1 liter mørk øl
1⁄2 tsk kanel
2 nelliker
1 stjerneanis
Revet appelsinskal
2 tsk brunt sukker
1 dl kirsebærsaft

FUR Øl gløgg

1 dl tørrede tranebær og 1 dl rosiner sættes i blød i 1 dl rom

Grundlage
1 appelsin
10 hele nelliker
1 stk. hel kanel
6 hele kardemommefrø
1 FUR Julebryg
1 dl ahornsirup
500 g sukker

Alt dette bringes i kog og trækker en time. Essensen sigtes og er nu klar til brug. Kan evt. stilles hen til senere brug.

Anretning
2 fl rødvin og ½ fl portvin sættes over at varme sammen med essensen.
Nu tilsættes de marinerede frugter samt 1 dl mandelsplitter.
Gløggen må ikke koge.

Husk, at du kan læse tidligere udgaver af ØLentusiasteN her. Hvis du er medlem, kan du også læse de 10 nyeste her.