Vejle indstiller Bøgedal Bryghus - Danske Ølentusiaster

Vejle indstiller Bøgedal Bryghus

22.10.2018 12:27

Årets danske bryggeri 2018 skal findes. Danske Ølentusiasters lokalafdelinger indstiller hver ét bryggeri til prisen, der uddeles i december.

Bøgedal Bryghus er lokalafdeling Vejles kandidat til prisen som Årets danske Bryggeri 2018. Bøgedal Bryghus ligger på gården Bøgedal, en firlænget gård fra 1840’erne, på kanten af Vejle Ådal. Bryggeriet blev grundlagt i 2004, drives af Gitte Holmboe og Casper Vorting og har en lille eksklusiv produktion på 680 flasker pr. bryg.

Lokalafdeling Vejles begrundelse for, at Bøgedal skal være Årets danske Bryggeri 2018:

Bøgedal Bryghus følger som det eneste kommercielle bryggeri i verden en meget gammel, dansk bryggetradition fra før industrialiseringen og brygger godtøl – en kraftig, meget rig øl, med stor restsødme, som man bryggede den på gårdene rundt om Danmark frem til forrige århundrede.

Bøgedal er Skandinavien eneste fritfaldsbryggeri (all gravity). Øllet løber fra kar til kar ved hjælp af hejseværk uden brug af pumper. Det er en væsentlig kerneværdi for Bøgedal ikke at anvende pumper, da den molekylære struktur i øllet er skrøbelig. Hvis den ikke behandles nænsomt vil den ændre sig og det vil påvirke smagen. Ønsket er at øllen har en original smag og fremstår ren. Af samme grund er øllet ufiltreret og upasteuriseret.

Urten koges over brændeild, mens den skummes for koaguleret protein. Hele processen er langsommelig og arbejdstung, men det er bedst for øllet.

Når øllet er færdiggæret efter cirka 17 dage tappes det på flasker. Flasker er genbrugsflasker hentet fra Tyskland. Alle flasker proppes og snøres i hånden. Øllet karboniseres, eftergæres så der er tryk på, på flaske.

Proceduren til at finde Årets danske Bryggeri 2018 er ændret i forhold til tidligere år. I år er kun bryggerier, der er indstillet af en lokalafdeling, med i opløbet til prisen.

I november stemmer Danske Ølentusiasters cirka 9.000 medlemmer på ét af de indstillede bryggerier. Prisen overrækkes på det vindende bryggeri i december.

Læs mere om Årets danske Bryggeri her