Viborg indstiller Viborg Bryghus - Danske Ølentusiaster

Viborg indstiller Viborg Bryghus

30.10.2019 11:25

Årets danske Bryggeri 2019 skal findes. Danske Ølentusiasters lokalafdelinger indstiller hver ét bryggeri til prisen, der uddeles i december.

Viborg Bryghus er lokalafdeling Viborgs kandidat til prisen Årets danske Bryggeri 2019. Bryghuset er et mikrobryggeri, der blev indviet i 2006; 16 år efter at Odin Bryggeriet lukkede i domkirkebyen. Bryggeriet og det tilhørende udskænkningssted "Bryggerstuen" blev etableret i et pakhus, der er en del af en gammel købmandsgård, bygget af Søren Wændelin i 1854. Bygningen er i dag delvis fredet og ligger få meter fra Sortebrødre Kirke. 

Lokalafdeling Viborgs indstilling lyder:

Selv om de sidste 10-12 år har været turbulente for mikrobryggerierne, har Viborg Bryghus formået at klare sig igennem kriserne. Det skyldes i store træk det enorme engagement, der er udvist. Lige fra de frivillige til bestyrelsen.

Brygmester René Sørensen, der blev ansat i 2016, har formået at gøre Viborg Bryghus landskendt. Næsten uden undtagelse har han hjemtaget priser på alle de ølfestivaler og ølmesser, bryghuset har deltaget i, for sin kreative og eksperimenterende måde at brygge øl på. René har sågar vundet en blindsmagning i Belgien, blandt belgiske ølentusiaster, med sin ” Bruxelles By Night”, der er en Belgisk Tripel efter alle forskrifter.

Indtil i år har han frembragt en ny øl hver måned, ”Månedens Øl”, der, hvis den fanger ølfolkets interesse, ofte medtages i det faste sortiment. Som René gerne selv udtaler: ”Det her en min legeplads. Her kan jeg udfordre, eksperimentere og lege. Det er et stort privilegium for en brygmester”. Fremadrettet bliver det ”kun” til en ny øl hver anden måned. Det faste sortiment bliver simpelthen for stort.

Der er altid otte forskellige øl, der kan vælges fra hanerne, og næsten altid 20-30 forskellige flaskeøl at vælge mellem. Spændet er stort. Der er noget for alle kræsne ølganer, lige fra den økologiske pilsner til den sorteste stout.

Viborg bryghus er velforankret i befolkningen i Viborg, idet bryghuset er på folkeanparter. Rundt regnet 5000 stk. á 1000 kroner. Ud over folkeanparter er foreningen ”Viborg Bryggeriforening”, med ca. 400 medlemmer, med til at understøtte Bryghuset. En del af medlemmerne arbejder som frivillig arbejdskraft og deltager i alt forefaldende arbejde. 

Årets danske Bryggeri 2019 findes ved afstemning blandt Danske Ølentusiasters medlemmer. I november stemmer medlemmerne på ét af de indstillede bryggerier. Prisen overrækkes på det vindende bryggeri i december. 

Det er kun bryggerier, der er indstillet af en af Danske Ølentusiasters 51 lokalafdelinger, der er i opløbet til prisen.