Nyhedsbrev maj 2009

Så blev det maj, og traditionen tro (efterhånden) med mere blandet vejr end solskinsmåneden april. Men det er en god ølmåned. Vi har allerede været på skovtur ved åen og i næste weekend er den københavnske ølfestival tilbage i maj og i Valby. Herefter er der krydderier i alle afskygninger når vi holder medlemsmøde. I England gør de deres for at gøre maj til en ølvenlig måned, som kan læses aller nederst, og den sidste weekend i måneden tager jeg til Belgien til festival for spontangæret øl. Jeg glæder mig, og der skal omvendt også nok findes nogen der glæder sig over ikke at skulle til en weekend fyldt med lambik!

Her er indholdsfortegnelsen for dette nyhedsbrev:

  • Medlemsmøde maj - krydret øl
  • Medlemsmøde juni - møde med mad
  • Ølfestival
  • Diverse

  

Medlemsmøde maj - krydret øl

Overskriften på dette møde har skiftet lidt. Øl med krydderier, øl med krydderier og krydderurter, krydret øl. Hovedidéen har været at præsentere øl med andre smagselementer end malt, humle og gær, og gerne med minder fra dengang før humlen blev dominerende.

Til en afveksling vil jeg gerne løfte lidt af sløret for hvad vi skal smage. Der er en genskabt vikinge-ale brygget på malt og porse, uden humle, og en øl med krydderurter inspirereret af de gamle danske klosterhaver. Og i den anden ende af spektret er der et skotsk eksperimentalbryg inspireret af narkotika - det er dog kun en god historie, og ganske legalt!

Det er tirsdag den 19. maj, kl. 19.30 på Carlsens Kvarter.

Pris 125 kr. med forhåndstilmelding ifølge vejledningen i dette link

 

Medlemsmøde i juni - møde med mad

I mange andre lokalafdelinger rundt om i landet mødes man og spiser før medlemsmøderne. Det kan vi ikke på Carlsens - vi skal nu ikke klage, vi har jo til gengæld landets bedste mødelokale.

Men til mødet tredje tirsdag i juni gør vi en undtagelse og flytter mødet så vi kan komme til at spise sammen. Derfor bliver mødet i stedet på Eydes Kælder, i Kongensgade, og starter 18.30 i stedet for 19.30!

For at ikke alt skal være nyt og anderledes, så bliver prisen de sædvanlige 125 kr. Det dækker en fælles forret, og rigeligt øl. Hovedretten (og dessert, hvis nogen har ekstrem appetit) bestiller og betaler man hver især, så alle kan få det de har lyst til. Eydes vil gerne have én samlet betaling, så alle opfordres til at medbringe kontanter.

Så fakta endnu en gang: 16. juni, kl. 18.30 på Eydes Kælder i Kongensgade.

Pris 125 kr. dækker forret og øl - hovedret for egen regning.

Tilmelding senest tirsdag den 9. juni.

 

Ølfestival

Det skulle vel ikke være forbigået nogens opmærksomhed? I næste weekend, 15-17. maj er der ølfestival i København. Efter sidste års European Beer Festival er vi tilbage i Valbyhallen hvor der efterhånden har været festival en del gange.

Der kører S-tog fra Hovedbanegården til Valbyhallen (Ellebjerg Station) så det er meget let at komme dertil fra Odense.

beerticker.dk er der efterhånden oversigt over alle de nye danske øl der præsenteres på festivallen. Det er ikke få, og det ser som sædvanlig ud til at blive en rigtig spændende festival.

 

Diverse

Jeg kan godt afsløre at i august måned kommer medlemsmødet til at handle om nye danske øl. En slags opsamlingsheat for årets ølnyheder. Jeg håber at vi også kan skaffe et par øl hjem fra bryggerier vi ikke før har præsenteret på medlemsmøder. Selv om ikke alle danske bryggerier holder samme høje standard som vi er vant til på Fyn, så er der stadig et par håndfulde rigtig gode bryggerier som dårligt kan købes på Fyn og som vi i hvert fald ikke har haft med på møder før.

I indledningen lavede jeg lidt sjov med at (alt for) mange ølentusiaster ikke værdsætter det sure lambik øl. Men det er jo noget der kræver lidt øvelse og tilvænning for de fleste. Derfor har vi overvejet at lave et medlemsmøde med en introduktion til lambik. Men er det noget der er interesse for? Send mig en mail hvis du kunne tænke dig at deltage på en Introduktion til Lambik. christian.scheffel@ale.dk

Hvis interessen er der, så prøver vi at få plads til det i efterårsprogrammet. Eventuelt som et delt møde så ikke interesserede kan smage noget andet øl.

Et tema om forskellige humletyper er også på arbejdsbordet.

I forbindelse med Øllets Dag har vi tidligere været i gang både fredag aften til kulturnat og lørdag formiddag - de seneste to år som en del af høstfest. Vi er blevet enige om at koncentrere kræfterne om kulturnatten, og så til gengæld gøre lidt mere ud af det.

Sidste år fulgte vi op med et medlemsmøde for "begyndere", men selv om det var hyggeligt var der kun få deltagere. I år vil vi prøve at udvide ideen og følge Øllets Dag op med et par åbne møder i løbet af september, hvor alle kan deltage uanset om man er medlem eller ej. Der var en del der talte om medlemsudvikling på Årsmødet i 2008, og selv om jeg personligt synes det er meget vigtigere at lave gode aktiviteter for de aktive medlemmer, så vil vi da også gerne gøre vores for at få nye interesserede i øllets verden.

I England fejrer CAMRA min yndlingsdrik Mild Ale hele måneden med kampagnen Celebrate Mild in May. Herhjemme er der få bryggerier der prøver, og man forstår dem. Denne real ale på 3-4% har desværre nok ikke meget fremtid i landet hvor procenter er vigtige, og de fleste helst drikker flaskeøl hjemme i stuen. Der er dog flere og flere der præsenterer øl med lavere styrke, og der er måske noget på vej. Jeg håber også stadig at se en tønde mild på Christian Firtal, bare en gang i mellem. Vi kan godt være misundelige på den engelske forening der har en langvarig national ølkultur at kæmpe for og gamle traditionelle øltyper at bevare. Omvendt går det lidt ud over nysgerrigheden og CAMRA er klart en mere konservativ forening end vores.

Med højt skum i små festivalglas,

og drømme en god pint uden skum,

Christian