Her er næstformandens beretning om en oplevelsfyldt lørdag i Fyns hovedstad.

Hej ølentusiaster.

Lørdag d. 18. februar var vi 9 forfrosne ølentusiaster, deriblandt formanden og webmasteren fra Esbjerg afdelingen, der satte hinanden stævne for, at forsøge at gennemføre et arrangement vi i Odense afdelingen har haft i støbeskeen i mere end et år. Dette arrangement, som endte med at blive kaldt "Odense på vrangen" havde indtil da haft mange navne. Nu skulle vi anskue Odenses værtshuse, vel at mærke de værtshuse de fleste af os kun kører forbi i bil eller på cykel – og måske aldrig havde drømt om at besøge.

Med dagens program in mente lagde vi ud med en solid brunch, som vi indtog på Cafe Kræz på Gråbrødre plads. English breakfast samt allehånde slags ost og pålæg m/tilhørende kaffe, en enkelt entusiast syntes at den bedste "starter" var en morgenbajer, så han lagde kækt ud med en Verboden vrucht fra Hoegaarden.

Et ordsprog siger "fra asken og i ilden", det var netop hvad vores første værtshus på ruten bød på. Efter en kort gåtur ankom vi til Havhesten i Ny Vestergade. Himmel og bøf!!! En slags "Cafe Trappist" i Westmalle??? Bare med modsat fortegn – vi besluttede at glide i et med tapetet, og indtage vores guldøl i ophøjet tavshed. Noget beklemte forlod vi hesten for at begive os til Dania på Vesterbro, det viste sig at være et overraskende positivt besøg. Et næsten "mondænt" sted, prototypen på en stamcafe, med nydelig indretning samt en flink bartender, her var vi flere der syntes vi godt kunne tillade os at drikke en almindelig pilsner – stemningen steg og vi fandt humøret igen.

Dernæst var der kun en kort spadseretur til West-end, også på Vesterbro, overfor Føtex. Tak skal du have!! Vi var igen havnet et folkeligt sted, "2 pilsnere for 20 kroner", den tog vi, og satte os til rette!! Eller rettere sagt, stillede os op ad et enormt billard bord, kun for at være indlagt til at se ishockey på tv. Midt i alt dette kaos, var der dog et enkelt lyspunkt, nemlig servitricens nydelige spadseredragt!! Den var pænt nedringet – hun var også nydelig – hendes bry**** ahem!! Afmålte kølighed var imponerende, vi drak ud og begav os videre.

Next stop Grønløkkehus, på hjørnet af Grønløkkevej og St. Glasvej. Tja! En nydelig stamcafe, eneste kunder var et par lokale pensionister, samt en kærlig labrador. Endnu en pilsner blev skyllet ned til tonerne af "himmelhunden" der strømmede ud af en gammel Philips transistorradio årgang ca. 68. Efter denne dansktop sceance havnede vi på "Tårnet", Ca 100 meter fra forrige sted – lige ud til Rugårdsvej. Men hvad var nu det? Endnu et halvkedeligt, halvt mondænt stamværtshus?, dette kunne ikke fortsætte, vi var kommet efter helt andre oplevelser. Alligevel var dette sted en åbenbaring – de havde Hoegaarden wit bier på fad – hurra, humøret steg adskillige grader, i særdeleshed da den søde servitrice glad annoncerede! Ja og det koster kun 20 kroner for en fadbamse. (Det var ikke hver dag at hun serverede det)

Således opløftet begav vi os ud på dagens længste gåtur, helt ned til "Vikingen" på Tolderlundsvej. Et sted næstformanden havde haft visse betænkeligheder ved at besøge – noget med: her kan man godt få ryddet overmunden i et snuptag!! Det koster kun 2 guld!!!! Spøg til side; det var et nydeligt sted, rene vinduer, rene borde samt et nydeligt lokal klientel. Efter at have nydt endnu en flok Giraf øl var der desværre 4 entusiaster der skulle hjem??? Ja, ja, det kan blive småt for enhver, så "the hard core" dvs de sidste 5 fortsatte ufortrødent ekskurtionen videre til Corner bodega på Skibhusvej.

Denne bar var næsten en tro kopi af den forrige, pænt almindeligt stamværtshus, intet nyt under solen, det skulle da lige være, da en af deltagerne fra Esbjerg foreslog nedsættelsen af en komite, (det må have været den begyndende beruselse der var ved at sætte sine spor). K.K.O.S.V.: komiteen til kvalitetskontrol af Odenses skæve værtshuse. Den overvejelse parkerer vi foreløbig i garagen.

Derefter surfede vi videre til Vognhjulet, også på Skibhusvej. Endnu en halvkedelig stamcafe, eneste lyspunkt var en svært beruset kvinde i baren der sad med en fuldautomatisk boremaskine, men ikke kunne huske hvorfor – hardly entertaining. og endnu en guld øl blev benyttet til at skylle dagens skuffelser ned, var dette virkelig bunden af Odense`s værtshusmiljø?. Vi tilhørte nu en lille, men sluttet gruppe tvivlere der begav os længere ned af Skibhusvej til Remo bar. Ak og ve, en tro kopi af de forrige barer, kun guld øl og stamhygge. Før omtalte deltager fra Esbjerg fik dog lokket en belgisk "Gulden Draak" ud af servitricen – den havde stået på hylden til udstilling, sikkert siden baren åbnede – den kunne drikkes, meeennnn!!!!..

Nu var vi for alvor inde i slutfasen, både mht. antallet af barer, men også mentalt og fysisk, vi håbede på en solid degradering på Ungarsk vinstue i Bredstedgade. Der tog vi fejl: der var kun 1 gæst da vi ankom, han forlod prompte stedet. Det skal dog tilføjes, at på dette tidspunkt havde selv et uskyldigt toiletbesøg udviklet sig til en olympisk disciplin, i særdeleshed her på vinstuen hvor trappen ned til herretoilettet havde en vinkel på ca. 40 grader, mein Gott!! Den krævede disciplin – når og hvis man var kommet helskindet ned, kunne man beundre de 100.000 små fine 70`er kakler der var klæbet op over hele rummet, (jeg fandt aldrig ud af om det også var på toiletbrættet)  Vi snuppede en Stout, og gled videre til Østerport på Nyborgvej. Nu er det min hukommelse begynder at svigte, jeg mener at jeg indtog en Royal Ceres porter, og at stedet emmede langt væk af almindelig stamhygge, men ellers intet at berette.

Nu var den egentlige nedtælling begyndt. Ind mod byen drak vi en enkelt øl på Skandsen, ca 200 m fra Østerport på Nyborgvej. Videre til Andersens bodega i Brogade. Her kom der igen stemning i selskabet, da en synlig beruset multikunstner forsøgte at tegne næstformanden på et stykke karton.

Senere sang han godnatsang " sov sødt lille Jumbo " akkompagneret af et noget tilfældigt guitarspil for Leif fra Esbjerg som tog sig en powernap.

Efterhånden var vi 5 tilbageværende blevet en kende desperate, vi måtte snart have en Westmalle dubbel fra fad, på Carlsens Kvarter, ellers ville der udbryde panik. På vejen derhen nåede vi lige at sluge en guld på Den lille kro i Benediktsgade, tja!! Et komma i værtshushistorien, den bar flytter ingen kommaer i avisernes anmeldelser.

Således beriget i mødet med Odenses "vrang" var der lige tid til en hurtig evaluering over et par Westmalle på Carlsens. Var dagen en succes?, ja ubetinget. Vi fik besøgt værtshuse de fleste af os aldrig havde drømt om at sætte vores ben, vi fik afkræftet vores værste fordomme: de fleste barer er ikke så slemme som man umiddelbart skulle tro – der var venlig betjening og hyggelig stemning. Kun et par steder var virkelig slemme – ja nogle direkte uhumske, men "What the heck" vi havde en sjov dag. Vi gentager arrangementet næste år – dog under andre former/steder, måske i en helt anden by?.

Tak til de der deltog – til dem der måtte lide med os – til dem der kastede deres kroppe i grams – samt dem der ofrede sig for lokalforeningen, tak.

Venlig hilsen & højt skum

Niels.

 

2 deltagere fra Esbjerg foran monumentet over Odenses tidligere borgmester.
Turens endestation. Fyns bedste værtshus og lokalafdelings Odenses faste mødested: Carlsens Kvarter på hjørnet af Hunderupvej og Læsøegade
Der blev udleveret rutekort til alle deltagere ved start. Dog holdt ruten ikke helt. Staldgården på Rugårdsvej havde taget navneforandring til Bangs, og åbnede først kl. 19.
Cafe Kræz på Gråbrødre plads. Her blev startet med brunch
Værtshuset Havhesten over for det gamle "Flodbio" i Ny Vestergade
Dania på hjørnet af Vestergade og Falen
Inden for i Dania. Hyggeligt værtshus, det ledte tankerne tilbage til tidligere værtshusbesøg i Antwerpen.
West-end på Vesterbro over for Føtex.
Grønlykkehus på hjørnet af Grønlykkevej og Store Glasvej. Meget pænt sted med lys på bordene og ovenikøbet øllet serveret i rene glas.
Restaurant Tårnet på hjørnet af Rugårdsvej og Grønlykkevej
Vikingen på hjørnet af Toldbodgade og Nørrevoldgade
Corner på hjørnet af Skibhusvej og Nørrevoldgade
Vognhjulet på Skibhusvej
Remo Bar på Skibhusvej. Det var den eneste Puch Maxi med mælkekasse bag på vi faldt over på turen!!!!
Leif fra Esbjerg igang med en lageret udgave af Gulden Draak på Remo Bar
Ungarsk Vinstue på hjørnet af Bredstedgade og Kochsgade
Toilettet i kælderen under Ungarsk Vinstue. Et studie i sig selv!
Østreport på Nyborgvej
Skandsen på Nyborgvej. Her begyndte det modsatte køn at vise interesse for os!!
Den Lille Kro i Benediktsgade.
Andersens Bodega på hjørnet af Frederiksgade og Georgsgade. Det hed tidligere Frederikskroen. NOK ET AF DE HYGGELIGSTE STEDER PÅ TUREN
Det var en lang dag