Amerikansk Øl, november 2007

Så blev det tid til en tur rundt i verdens mest nyskabende ølland, USA. Jo, de laver noget af verdens kedeligste øl, og det er langt de fleste amerikanere udmærket tilfredse med, men de har ikke desto mindre en kæmpe scene for mikrobryggerier og brewpubber, med et virkelig højt kvalitetsniveau. Og forbrugerne kræver udvikling, nye øl, og voldsomme øl! Derfor er de bedste danske mikrobryggerier også jævnligt på studietur over there.

Brooklyn Brown Ale: Den klassiske amerikanske brown ale: Rund og maltet som den engelske udgave, men med 50% mere humle. Brooklyn bryggeriet åbnede i 1987 og ansatte i 1994 ølgeniet Garrett Oliver som brygmester. Ud over at brygge suveræne udgaver af klassiske øltyper er han en fremragende skribent og foredragsholder. Ikke mindst når det handler om at sammensætte godt øl med mad og måske især ost (brug Brown Alen til god (lagret) cheddar og gouda), men også som generel talsmand for det gode mikrobryggede øl, eller craft brew som de kalder det i USA. Brooklyn eksporterer hele ca. 10% af deres øl til Europa, så det kan ikke overraske at vi kender dem særdeles godt her i Danmark.
www.brooklynbrewery.com


Oscar Blues Old Chub: En heftig tolkning af den skotske ale, med sødme og lidt røg, men meget voldsommere end de ville turde i Skotland. Oscar Blues er en blues- og cajun pub i Lyons, Colorado, som begyndte at brygge øl i 1999. I 2002 installerede de en dåselinie og blev dermed de første som laver virkelig mikrobrygget øl på dåse (se oktobernummeret af Ølentusiasten).
www.oskarblues.com


Lagunitas Hairy Eyeball: Humlet amerikansk barleywine. Lagunitas er et herligt uhøjtideligt hippie-bryggeri i Petaluma 40 miles nord for San Fransisco. Øllet er kompromisløst, reklamematerialet stærkt underholdende, og deres ugentlige ølsmagningsfester er efter sigende ganske interessante med stærk humle i glasset og stærk tobak i piben.
Lagunitas Maximus: ”At the height of the heat in the heart of the summer, we felt the only cure was a raging mouthful of fresh Hops and Malt.”
www.lagunitas.com


Flying Dog Double Dog: Lidt som en amerikansk pale ale, bare dobbelt så meget alkohol, og mange gange mere humle. Bryggeriet startede som Brewpub i 1990, og har udviklet sig til et mikrobryggeri i Denver. Ejeren kendte og holdt af journalist og forfatter Hunter S. Thompson hvilket ses af alt designet der er lavet af den samme som illustrerede for Thompson. Og desuden på deres kompromisløse, lettere sindsyge tilgang til kendte øltyper, fx med en pale ale på 10,5% alkohol.
www.flyingdogales.com


Avery The Maharaja Imperial IPA: Avery's lidt sødlige og frugtagtige bud på en imperial IPA, den kraftigere udgave af almindelig IPA. Bryggeriet åbnede i 1993 i et gammelt industrikvarter i Boulder, Colorado. Siden er produktionen selvsagt fordoblet mange gange og bryggeriet har udvidet, ikke ved at skaffe nye lokaler men ved knopskydning når nabogrunde blev ledige. Derfor er det efter sigende et af verdens mest spøjse bryggerier, med tanke og rørforbindelser de mest mærkelige steder.
www.averybrewing.com


Great Divide Hercules Double IPA: Siden 1994 har Great Divide ligeledes udviklet sig fra en ydmyg producent af gode stilrene øl, til et ganske stort ”mikro” bryggeri med både klassiske øl og særdeles voldsomme specielle bryg, og må siges at være mestre på området ”Big Beers”. Denne Imperial IPA er i hvert fald en af de mest perfekt balancerede af slagsen. Hvor "balanceret" selvfølgelig betyder at der er humle nok til at slå et barn ihjel, men der er lige nok malt og sødme til at det alligevel føles rigtigt.
www.greatdivide.com


Den bedste emballage til øl? Man får i hvert fald ikke noget der beskytter øllet bedre mod lys. Desværre er vi vant til at det øl der kommer på dåse ikke er værd at beskytte.
Lagunitas' behårede øje er vel ikke historiens mest indbydende logo for en øl. Men øllet er fremragende.