Belgisk aften 15 maj 2007

Den 15 maj afholdt vi vores årlige Belgiske aften på Carlsens Kvarter. Der var længe udsolgt til arrangementet.
I år var det chefen Benny Weble der stod for seancen, og han var i topform.
Benny havde selv udvalgt øllet, og der slap ikke noget ud forinden.
Benny fortalte om sin tid på Carlsen. I 1994 blev de første 2 paller udenlandsk øl indkøbt.
Det var Hoegaarden, Westmalle Dubbel og blå Chimay. Det gik noget langsomt i starten,
men folk var jo noget benovede over de store smarte ølglas, og det var da en stor succes den dag da der blev solgt 5 stk. Chimay på en dag!
Der er jo da heldigvis løbet meget øl gennem hanerne siden den tid.

Aftenens øl "on location"

 

Nr.1 Den første øl der var på programmet var en Printemps De Silly 6,5%. En blond frisk øl fra bryggeriet Silly som ligger sydvest for Bryssel i Hainaut provinsen.

Nr. 2 var Orval, 6,2%, en øl fra det sydligste Trappist bryggeri som jo deler lejrene, en meget syrlig og humlet øl. Enten kan man lide den, eller ikke fordrage den. Men det er nu en dejlig forfriskende øl, som kan gemmes lang tid uden at ændre smagen væsentlig.
Den er en af Benny favoritter, og den 4 belgiske øl der kom på menukortet på Carlsens i sin tid. Han fortalte om dengang han var nede og se bryggeriet i Belgien, og hvordan de smed jutesække fyldt med humle ned i karrene, hvor de så svømmede rundt i 5 uger.
 

Nr. 3 Echte Kriekenbier fra Brouwerij Verhaeghe 6,8%. En dejlig frisk kirsebærøl, med syrlige kirsebær fra det flade West Vlaanderen hvor bryggeriet også ligger. Bryggeriet er nok mest kendt for Duchesse de Bourgogne øllen. Det var på anbefaling af chefen på hotel Palace i Poperinge Benny kom på sporet af denne øl. Benny overnatter tit der når han er nede og hente nye forsyninger hjem til Odense.

 

Benny

Nr. 4 Adriaen Brouwer 5% fra bryggeriet Roman i Oudenaarde, som ligger i Oost Vlaanderen. Navnet stammer fra en belgisk kunstmaler som levede i 1600 tallet. En dejlig frisk bruin. Øllet var på fad, og leveret af Ralf fra Det Belgiske hus i Drigstrup ved Kerteminde. Ralf driver nu også hotel i Oudenaarde, samtidig med at han har Bed & Breakfast i Drigstrup. 

Nr. 5 Chimay Trippel 8%. Endnu en Trappist øl, denne  fra Chimay i den sydlige del af Belgien. Jo nok en lidt overset øl fra Chimay, idet det jo altid er den blå der sælger mest. Og den blå kan jo stort set købes alle steder hvor der bare er et mindre udvalg af godt øl.
Men en rigtig god trippel, som på et tidspunkt var på fad på Carlsens, men den solgte ikke godt nok, og en fustage skal helst tømmes i løbet af en uge, så den fås nu kun på flaske.

Nr. 6 3 Fonteinen Kriek 5%  En 5 år gammel kirsebær øl fra et af Belgiens Geuze bryggerier, som udelukkende beskæftiger sig med med spontantgærede øl. Denne her var dog rimelig tilgængelig. Benny havde besøgt bryggeriet for nogle år siden, og selvfølgelig fået den helt store tur rundt af Armand, en af de mest ihærdige Geuze bryggere.
Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med for 27 gang lige at nævne dengang jeg besøgte bryggeriet sammen med Region Storstrøm. Den ene dag var vi på besøg hos Dominique på St. Feuillien, og da vi returnerede med bussen til Bryssel, var det som om selskabet var på vej hjem fra en bedre julefrokost, høj stemning.
Den dag vi forlod 3 Fonteinen lige syd for Bryssel efter bryggeribesøg med frokost, rundvisning og ølsmagning  hos Armand, var det som om selskabet havde været til begravelse!

Nr. 7 La Chouffe 8% fra Achouffe i Ardennerne. Der blev godt nok hurtigt råbt fedterøvsøl til Benny, men han deler jo åbenbart formandens gode smag! Øllet er en fremragende lys belgisk blonde, som han drikkes hele året rundt. Der er mange danske bryggerier der forsøger at efterligne denne øl, men de når den ikke til sokkeholderne. Jeg har besøgt bryggeriet et par gange, og det vil jeg varmt anbefale alle Ølentusiaster.

Nr. 8 Achel Trappist Bruin Extra 9,5%. Den 3 Trappist denne aften. Achel bryggeriet ligger I den nordøstlige del på grænsen til Holland. Denne øl er nok en lidt overset øl, men fuldt på højde med en blå Chimay.

Øl nr. 4 på listen er for øjeblikket på den den frie hane på Carlsens Kvarter, så prøv den.

Søren 200070517

Madam says:  "I hope he died immediately"
Co-worker says: "Not really madam, he went out three times to go to the men's room..."

 

Benny gør meget for at lære tjenerstaben om øllet.

Her forsøger han at lære undertjener Kenneth i at drikke Stille Nacht  årgang 94 på Kulminator i Antwerpen en sen lørdag aften i marts...

 

Hotel Palace i Poperinge, Thomas står i døren.

Foto fra 1 marts

Lige et billede af Armand fra 3 Fonteinen