Porter og Stout januar 2009

Jeg har forsøgt at holde alkoholprocenten lidt nede, men det er svært når vi har med de sorte øl at gøre. Der er masser af sorte øl på en fornuftig procent, men de fleste nye og spændende øl i genren hører til i den stærke ende. Der er både et par nye øl i Danmark, og vi kommer også lidt rundt i verden.

Stouterik: En let øl med en hårdt ristet kant som efter min mening gjorde den let at drikke. Brasserie de la Senne er et af Belgiens yngste mikrobryggerier, med 4-5 år på bagen. De brygger belgisk øl i den svagere ende, men med masser af karakter, og uden at lefle for masserne. Ud over denne stout er hovednumrene Taras Boulbas, en let pale ale på 4,5% og Zinnebir, en lidt stærkere blonde på 5,5%, som har noget mere belgisk karakter.  De er ret nye i Danmark og  fås i Vinens Verden til under 20 kr pr flaske. Nu da jeg har introduceret dem for Benny kan det jo også være de kommer til Carlsens...

Mocha Porter er en klassisk porter brygget på amerikansk. Mocha er egentlig en cafe latte med chokolade, men hverken chokolade eller kaffe er tilsat til øllet, det er malten der skaber det hele. Trods den lave procent er den solidt humlet til 54 IBU (bitterenheder), bl.a. med den amerikanske Centennial humle der giver et indtryk af grapefrugt og andre citrusfrugter.

Stout Noire: Søgaard Bryghus er et brygværtshus midt i Aalborg. Da de startede i 2004 var kendere ikke ubetinget begejstrede for øllet, men lidt rådgivning udefra og en ny brygmester har løftet kvaliteten betragteligt. Denne stout er virkelig stor i smagen, med lakrids og chokolade tilsat et frækt strejf af tørverøget malt som giver lidt tjære og røg.

Lion Stout er en sødlig og lidt karamelagtig stout fra de varme lande. Den brygges i en bjergby i Sri Lanka, placeret 1000m over havet. Ingredienserne er fra Europa, bl.a. bruges dansk malt. Den er brygget i foreign stout stilen som kendes fra den lidt stærkere flaskeudgave af Guinness, og i dette tilfælde er det en øl der er værdig til at blive eksporteret fra tidligere kolonier og retur til Europa. Carlsberg har ejet 25% af bryggeriet siden 1996, og de sidder på over 80% af det lokale marked med en almindelig og en stærk Carlsberg foruden en Lion Lager og altså denne stout, som suverænt er deres mest berømte i resten af verden.

Catherine the Great: t'Smisje giver her deres bud på en imperial stout, og således ramte vi den to-cifrede alkoholprocent. Katarina den Store får normalt æren for at have bedt de engelske bryggere om at sende en særlig stærk stout til St. Petersborg. En myte siger at hun døde under forsøget på at have sex med en hest, deraf etiketten... t'Smisje har taget en ny gær i brug til denne øl og en dobbel IPA i amerikansk stil, derfor lidt mindre belgisk præg end man kunne forvente. De har dog deres egen tolkning af stilen, og øllet er således mørkebrunt og ikke specielt ristet.

Southern Tier Oat er helt ny i Danmark, importeret af det lille Drikkeriget (deres øl forhandles af HJ Hansen). Havre bruges normalt til at skabe den forholdsvis alkoholsvage oatmeal stout med en fylde og sødme som er helt anderledes end den tørre irske. Men dette er i stedet en imperial oatmeal stout, en kraftkarl med enorm fylde og smag, nok til et helt måltid som de selv siger. Man kan måske fornemme en antydning af grahamskiks bag lakrids og chokolade.

Ubådsøl: En stærk stout brygget med pebermynte og stjerneanis. Dejlig sort, men lidt for krydret efter min smag. Pebermynte giver dog en spændende effekt i den sorte øl.

Knark V: En voldsom stærk udgave af den klassiske Russian Imperial Stout. Med fuldt overlæg er humlen holdt i baggrunden så malten kan få lov at imponere. De ristede malte giver dog også bitterhed, så det ender ikke som en alt for sød øl. Efter at den mere moderate Knark III vandt en håndbryg konkurrence startede Poul Højlund det lille Duelund Bryglade. Det er en hobbyvirksomhed med tilknyttet ølcafe, i landsbyen Kjellerup mellem Viborg og Herning.

Der var udsolgt og helt fyldt i vores lokale denne aften.

Aftenens øl

1. Stouterik - Brasserie de la Senne


2. Mocha Porter - Rogue


3. Stout Noire - Søgaard


4. Lion Stout - Lion


5. Catherine the Great - t'Smisje


6. Oat - Southern Tier


7. Ubådsøl - Steen og Karin


8. Knark V - Duelund Bryglade