Det sorte øl. Medlemsmøde januar 2010

I januar er der efterhånden tradition for at vi smager på portere og stouts til medlemsmødet. I år havde vi gjort det en anelse anderledes og lavet en smagning af schwarzbier og imperial stout. Vi holdt to møder og de blev ikke helt ens. Til møde nummer to, onsdagsmødet, var hanen med Krusovices schwarzbier nemlig løbet tør, og det blev i stedet til Guinness. Krusovice er dog en fast ny hane på Carlsens, så alle har mulighed for at smage den senere.

Øllisten og rækkefølgen var:

(Krusovice Tmave 3,8%)

Köstritzer Schwarzbier 4,8%

Störtebeker Schwarzbier 5%

(Guinness 4,1%)

Harveys Prince of Denmark 9%

Victory Storm King 9,1%

Xbeeriment Black Force One 10,4%

Goose Island Bourbon County Stout 13%

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel – Highland Cask 10,9%

Der blev uddelt stemmesedler så vi ved hvert møde kunne udpege favoritterne. Det blev to ret forskellige resultater, som man kan se nederst på siden.

Schwarzbier er en tysk ølstil, defineret af klassikeren Köstritzer der som eneste traditionelle schwarzbier klarede at overleve kommunismen. Den er sort, men gæret på pilsnergær, og lige så let at drikke som en pilsner. Øllet er tørt, så kroppen nærmest kan betegnes som tynd. Den brygges på pilsnermalt, münchenmalt og ca. 7% sortmalt som giver en markant mørk chokoladesmag.

 

Tjekkisk mørkt øl er typisk sødere og mere karamelagtigt. Men Krusovice laver en godt humlet udgave som faktisk læner sig meget op af den tyske schwarzbier og derfor er meget spændende at smage sammen med originalen og en af de mindre kendte fra Störtebeker.

I den alternative udgave af smagningen kom Guinness på efter to schwarzbier, som en meget interessant kontrast. Selv om den irske stout stammer fra en helt anden brygtradition, og bruger alegær og ikke pilsnergær, så har de to typer utrolig meget til fælles.

 

Harveys Prince of Denmark er vel nærmest en mørk old ale. Den er meget mørk, med masser af lakrids og mørke frugter i smagen, men smager helt klart ikke ristet som porter eller stout. 

 

Afdelingen med rigtige imperial stouts blev indledt med to kraftigt humlede udgaver. Victory Storm King er en af klassikerne. Pennsylvania er fyldt med tysk brygtradition, og både Victory og andre er kendt for nogle af USA's bedste pilsnere. Med Storm King har de lavet en voldsom øl, uden begrænsninger, men bevaret sansen for god balance i øllet. Xbeeriment Black Force One er en videreudvikling af porteren Barack. Måske med en vis inspiration fra den meget opmærksomhed om samme Baracks to mellemlandinger i København i 2009.

Med en meget elegant overgang, så stammer Goose Island fra Chicago lige som Obama. Bryggeriet er ligesom Victory mest kendt for solide hverdagsøl, men med Bourbon County Stout var de blandt pionerene i fadlagret imperial stout, da den første gang blev brygget som bryg nummer 1000 på bryggeriets oprindelige brewpub.

 

Den nyeste trend er at fadets oprindelse virkelig skal bemærkes, og Mikkeller har på det seneste lavet adskillige sorte øl med markant fadkarakter. Mens de mere røgede skotske whiskyfade kan være meget dominerende, så er denne øl lagret på Highland whiskyfad, som holder sig mere i baggrunden.

Der blev som nævnt holdt en lille afstemning om smagningens foretrukne øl. Der er jo ikke noget at sige til at schwarzbier har det svært når de er oppe mod øl der er brygget med tonsvis af råvarer og al bryggerens kærlighed og ambition. Så det er nok mere rimeligt at opfatte det som to adskilte afstemninger om henholdsvis bedste schwarzbier og bedste stærke øl. Alle blev bedt om at give hver øl en karakter mellem 0 og 5 points, og derefter er pointene simpelthen talt sammen og den med flest points vandt (der blev afgivet 25 stemmer ved hvert møde):

 

Tirsdag den 19. januar

8. Störtebeker (54p)

7. Krusovice (58p)

6. Köstritzer (68p)

5. Prince of Denmark (80p)

4. Black Force One (82p)

3. Brunch Highland (87p)

2. Bourbon County Stout (90p)

1. Storm King (92p)

Onsdag den 27. januar:

8. Köstritzer (58p)

7. Guinness (59p)

6. Prince of Denmark (63p)

5. Störtebeker (70p)

4. Storm King (72p)

3. Black Force One (87p)

2. Brunch Highland (100p)

1. Bourbon County Stout (102)

Meget bemærkelsesværdigt er at øllene trods alt ligger tæt. Alle øl har fået topkarakter fra nogen deltagere og bundkarakter fra andre. Lægger man tallene sammen finder man at Bourbon County Stout totalt set var favort, foran Brunch Highland og Black Force One.