Nordisk Øl

Tirsdag den 16. november var der medlemsmøde hvor temaet var nordisk øl. En stor del af øllet stammede fra den lille butik/importør Bunker Beer på Østerbro. Vinens Verden har et pænt udvalg af deres øl. Det var en tur gennem nordisk øl med en bred variation af øltyper. Vi nåede denne aften op på hele 40 deltagere hvilket er det maksimale vi kan være i "Museumsstuen" på Carlsens Kvarter. Et fyldt lokale og særdeles stærke øl garanterede tilsammen en høj stemning allerede tidligt på aftenen.

Vi lagde ud med en pilsner eller kellerbier fra Sverige, Rövarn fra Hantverkbryggeriet. En fyldig lagerøl med masser af malt, brød og korn i duft og smag, og en fin humlesmag til at balancere den. De svenske bryggerier laver fantastisk lagerøl og dette var et godt eksempel.

 

Næste øl var Fanø Vestkyst IPA, en let 5,7% IPA i amerikansk west coast stil. En let øl hvor malten er helt i baggrunden og giver plads til amerikansk humle med nuancer af grapefrugt, lime og appelsin. Den var med på programmet fordi vi ikke før har haft øl fra Fanø, og efter at bryggeriet har fået nye ejere og ny brygger er det blevet rigtig spændende.

Så kom endnu en dansker, nemlig HokNberg Esther Port, en rustik og mild porter brygget på Fuglebjerggård af Hasse og Martin, de to bagmænd bag Bunker Beer. Sød og blød, med nuancer af chokolade og lakrids med en smule frugtagtig duft.

 

Højst utraditionelt var vi allerede med øl nummer fire nået til en barleywine. Hantverksbryggeriet Baronen var i 2008 version oppe på 12,7% og særdeles malttung. Alkoholen skinnede tydeligt igennem og fik desværre lov at overdøve den fine malt og antydningen af tørrede frugter. I andre årgange er den "kun" på 9% hvilket nok klær den bedre.

 

Grunden til at vi kunne drikke barleywine så tidligt i programmet var at den blev efterfulgt af den syrlige Haandbic fra det norske Haandbryggeriet. Deres bud på en lambik, lagret 18 måneder på egetræsfad, var faldet ganske heldigt ud. Den var forholdsvis let tilgængelig med en mild syrlighed og ikke for ekstrem i "hestestald" og andre af de mere usædvanlige nuancer fra vildgæren.

Herfra var resten af aftenen særdeles mørk, først i form af Lava fra det islandske bryggeri Ölvisholt. En kulsort imperial stout, med en antydning af røg - men noget mildere end i en Limfjordsporter. Morten og Vivi har drukket den i Reykjavik og kunne fortælle at den smager endnu bedre der.

Næstsidste øl er nok en af årets mest unikke nyheder. Midtfyn Rough Snuff er en næsten sort ale brygget med de særdeles nordiske "krydderier" blæretang og snus. Især tobakken markerer sig med en lidt skarp, lakridsagtig duft og smag. En overraskende og virkelig spændende øl.

Til sidst var det endnu en virkelig markant "næsten sort ale". Odins Tipple fra Haandbryggeriet er deres bud på hvordan gudernes konge vil foretrække sin øl. 11% stærk, sort og kompleks.

 

Vi havde denne aften besøg helt fra Lyngby, og efter mødet lod Jonna og Tony nogle heldige tilbageværende smage den helt unikke Samuel Adams Utopia. Denne øl fra Boston er 26-27% stærk og hundedyr. Til gengæld får man hele smagsoplevelsen fra bare en lille bundsjat i et snapseglas.