Årsmøde 2011

Tirsdag den 20. september var der årsmøde i lokalafdeling Odense.  Det blev afholdt på første etage på Brasserie Olivia.

Før mødet var vi 25 der spiste sammen. Vi fik sprængt og ølbraisseret kalvespidsbryst serveret med kartofler, grønt og svampe.  Rustikt og dejligt, og skyllet ned med godt øl fra Indslev. 

Efter den officielle del af mødet viste Jørgen nogle fantastisk flotte lysbilleder underholdende og spændende fortællinger. Hertil fik vi frisk fadøl fra transporteret op fra Christian Firtal. Det drejede sig om den gode mørke lagerøl Coisbo 5th Avenue, den krydrede Hornbeer Høstbryg og som godt humlet afslutning Den Blege Indianer brygget på Ørbæk for Vinens Verden

Her følger referatet fra mødet. Lokalafdelingens årsberetning følger nederst da det er ret langt.

 

Referat

1. Valg af dirigent. Michael Gorm blev valgt og styrede os med sikker hånd gennem mødet.

2. Beretning fra lokalafdelingen - se nedenfor

3. Valg af lokalafdelingsformand. Christian Scheffel blev genvalgt. 

4. Valg af lokalafdelingsnæstformand. Claus Bolund blev genvalgt.

5. Beslutning om antal menige bestyrelsesmedlemmer og valg af menige bestyrelsesmedlemmer. Det blev besluttet at vælge maksimalt 10 menige medlemmer - og 9 stillede op og blev valgt. Der var genvalg til Henrik Nielsen, Jørgen Mathiasen, Peter Rasmussen, Morten Schmidt, Bodil Siersbæk, Niels Simonsen og Thomas Forsmark Sørensen. Nyvalgte blev Preben V. Schaub og Leif Jørgensen.

6. Eventuelt. 

Listen med "fodtudser" ad-hoc frivillige som vi kan spørge om hjælp når aktivitetsudvalget mangler en hånd, blev udvidet med fire nye.

Der blev spurgt om der kunne tænkes at blive lavet en stor Ølfestival i Odense igen. Det er der af forskellige årsager ingen udsigt til, i hvert fald med Danske Ølentusiaster som arrangør: Man må forvente stort underskud - det ville kræve stor frivillig indsats som vi hellere vil bruge på Øllets Dag - der er i dag mange alternativer, fx.Øllets Dag, Kulinarisk Sydfyn og Medici ølfest i Ebberup.

Der var forslag om at vi fik besøg af en fra Tour de Biere der kunne fortælle om den ølentusiastiske cykeltur. Det arbejder vi videre med.

Else Lindhard, regionsformand og landsbestyrelsesmedlem fra Svendborg, fortalte om henholdsvis regionens og landsbestyrelsens arbejde i det forgangne år.

 

Årsberetning

Medlemsmøder:

Efter sidste årsmøde nåede vi i de sidste tre måneder af 2010 et møde med besøg af brygmester Christoph Behnke fra Vestfyen, et med nordisk øl og to decembermøder med julebryg. Vi fortsatte med to møder med sort øl i januar, valgmøde for kandidaterne til Årets Ølnyhed i februar, amerikansk øl i marts og belgisk øl i april. I maj var der et enkelt møde med aperitif-øl og i juni dame-øl. I august havde vi øl og ost på programmet med besøg fra Klingenberg Ost.

I oktober-november var der næsten udsolgt med 36 og 40 deltagere. I de fire måneder med dobbeltmøder holdt vi alt i alt et gennemsnit lige over 30 deltagere pr. møde, mens maj og juni's lidt vovede temaer havde lige under 30 deltagere. I august var der igen udsolgt, og til oktobers møde med besøg af Mik Schack er vi allerede så mange tilmeldte at vi finder et lokale med plads til mere end 40 deltagere.

Vi har i sin tid valgt at tage samme pris for alle møder, og prøver at få regnskabet til at balancere nogenlunde. Mange måneder giver et lille overskud, men vi sørger for at pengene stadig kommer de aktive medlemmer til gode som har været med til at betale.

 

Andre medlemsaktiviteter:

2011 har allerede været et mere aktivt år end tidligere. Søndag den 10. april var der medlemshygge på Christian Firtal hvor der blevet drukket cask ale og afholdt musikquiz, for 19 deltagere.

Maj måneds picnic langs åen er ved at være en fast tradition. I år var det den 7. maj, og der var færre deltagere end tidligere år, men de deltagende fik som altid strålende solskin og godt øl.

Lørdag den 18. juni forsøgte vi os med en dag hvor man mødtes og lavede mad sammen på grill og bål. Kun 11 valgte at deltage men havde en fantastisk hyggelig dag og ikke mindst aften. 

Tre weekendarrangementer på tre måneder gav et noget lavere deltagerantal end vi havde håbet. Vi ville gerne give mulighed for nogle forskellige øloplevelser, men havde måske skudt over målet. Ikke mindst fordi der var meget få nye ansigter, så vi opnåede ikke at aktivere flere medlemmer. Dog skal det siges at der var nok af andre arrangementer i perioden: Christian Firtal holdt fødselsdag og pale ale festival, regionen havde genbesøgstur med Aalborgafdelingen, og der var Ølfestival i København.

Morten var i øvrigt med til at arrangere genbesøget. Og Peter er hovedansvarlig for at der den 5. november er regionstur til Hornbeer, en tur der har Niels som kassemester. Så lokalafdelingen har haft et rigtig højt aktivitetsniveau dette år.

PR-arbejde:

Umiddelbart efter sidste årsmøde startede vi en profil på Facebook for lokalafdelingen. Den blev hurtigt en succes og vi synes vi har skabt et godt sted til at følge med i det odenseanske øl-liv.

I november var vi for andet år ude at hjælpe på julebryg-messe hos SuperBest på Mågevej. Der er ikke så meget direkte afkast af det, men vi kommer ud og snakker med nogen vi måske ellers ikke ville møde.

Kort før jul var vi en del af DR P4-Fyns julestue og havde smagsprøver på øl til deres gæster i lobbyen. Det var som altid spændende at opleve dem der ikke troede de kunne lide øl. 

I marts var der for anden gang Fynsk Ølmesse i Ebberup. Vi havde en stand på messen og havde tid til at snakke grundigt med dem der var interesserede. Det gav også en håndfuld nye medlemmer

I juni var vi med til at arrangere torvedag i Vintapperstræde hvor der var en række stande med øl og fødevarer.

Øllets Dag foregik efter samme opskrift som i 2010, men udvidet så vi havde endnu flere stande, bl.a. tre på den anden side af Thomas B Thriges Gade. Vi fik fantastisk foromtale i Fyens Stiftstidende og P4 Fyn, og med hjælp fra dejligt solskinsvejr blev det en overvældende succes. Vi er i dag 432 medlemmer, mod 402 for præcis et år siden, så det er en fremgang på 7,5% i forhold til oven på sidste Øllets Dag. Dagen før Øllets Dag var vi 392, så der er kommet 40 nye medlemmer ud af årets arrangement.

 

Andet arbejde:

Hvert år i januar er der stormøde for lokalformænd og næstformænd foruden landsbestyrelse og regioner. I år var det i Fredericia hvor Claus og jeg selv deltog.  Et af de store emner var Øllets Dag hvor Claus var med til at fremlægge det centrale oplæg til årets fejring. 

Vi har været til et par møder i regionen hvor fx regionens ture er på programmet, foruden koordinering og erfaringsudveksling mellem lokalafdelingerne.

Årets generalforsamling var som altid i Odense, og frivillige fra Odense og resten af Fyn var med til at få arrangementet til at køre. Midtfyns Bryghus løb endnu en gang med Årets Ølnyhed og Hornbeer med Årets Bryggeri. Fremover ændres afstemningen så vi vælger både en nyhed under 6% og en over. Desuden vælges Årets Bryggeri direkte. Landsbestyrelsen blev genvalgt uden modkandidater og derfor kunne generalforsamlingen slutte overraskende tidligt.

I forbindelse med Christian Firtals ti års jubilæum blev vi i aktivitetsudvalget enige om at vores gave skulle være en messingplade som både er et minde om dagen, og en markering af hvor højt vi sætter stedet. Ved samme lejlighed fik vi lavet en tilsvarende plade til Carlsens Kvarter som markerer ”Museumsstuen” stedet hvor Danske Ølentusiaster blev stiftet i 1998. Pladerne er begge ophængt.

I foråret 2012 skal der igen uddeles Dansk Ølmærke til landets bedste værtshuse. I aktivitetsudvalget skal vi frem mod jul have opdateret listen over gode steder i Odense. Der nedsættes nok en arbejdsgruppe, men det ville være rigtig godt at få input fra alle afdelingens medlemmer. Hvilke steder skal på listen over anbefalede steder og hvilke steder kunne være kvalificerede til Ølmærket? Skriv meget gerne feedback på odense.ale.dk

Som noget nyt har vi også mulighed for at anbefale enkelte detailsteder i guiden i 2012