Valgmøde, februar 2011

I februar var der traditionen tro valgmøde med smagning af de ti kandidater til Årets Ølnyhed. Vi afholdt to møder og selv om der kun var 28 til det første møde nåede der at blive helt udsolgt (40 deltagere) og venteliste til møde nr. to. Så vi må sige at det gælder om at komme ud af busken og tilmelde sig i god tid!

Som altid holdt vi en afstemning for at finde den lokale favorit i Odense. Det var tæt løb til begge møder, med fire klare favoritter. Nedenfor kommer hele resultatet sammen med de kommentarer deltagerne skrev om de forskellige øl.

 

Resultat

For at få alle øl vurderet plejer vi at stemme efter et system hvor alle deltagere på mødet giver hver øl en karakter fra 1 til 5. For at se om det ville gøre en forskel havde vi år også tilføjet en afstemning som den rigtige, altså hvor man skulle stemme på sin favorit og ikke andet. Denne afstemning gav et ganske interesant resultat. Til første møde vandt Rough Snuff suverænt med 8 stemmer ud af 24 afgivne. Til møde nummer to vandt X-Porter knebent med 9 stemmer mod 8 til Rough Snuff. I karaktergivningen var spændingen helt på toppen. Første møde vandt Hophorn foran Winter Porter og andet møde vandt X-Porter foran Rough Snuff, så gladiatorkampen mellem Hornbeer og Midtfyn er ikke overstået endnu!

Her er det samlede resultat for to finalesmagninger i Odense:

10. Willemoes Jul 2010 med 153 points

9. Thisted Jule Ale 2010 med 155 points

8. Randers Hoppy Sundown med 157 points

7. Jacobsen Pale Ale med 158 points

6. Thisted Black Ale med 173 points

5. Indslev Pale Ale med 176 points

4. Midtfyn Rough Snuff med 218 points

3. Hornbeer Hophorn med 222 points

2. Hornbeer Winter Porter med 224 points

1. Midtfyn X Porter med 231 points

Det er helt vanvittig tæt, både i toppen og i bunden. Vi må vist sige at i Odense havde vi fire vindere og fire der sluttede sidst.

 

Kommentarer til årets øl

Der var som sagt gjort plads til at deltagerne kunne skrive et par linier kommentarer om hver øl. Jeg vil prøve det farlige job at lave en fair opsamling på de indleverede kommentarer. Lidt godt og skidt om hver af de ti finaleøl.

Indslev Pale Ale, Hvede IPA: Lokalformandens egen favorit havde aldrig en chance. For lys og for let til at imponere i et muskuløst selskab. Det var måske ikke den allerbedste øl jeg har smagt i løbet af året, men ville have været et godt valg. En let tilgængelig øltype med et moderne twist, velegnet til middagsbordet såvel som en tørstslukker på græsplænen. Kommentarerne svingede fra "god smag og eftersmag" og "god sommerduft" til "rævepis" og "frisk men lidt mærkelig blanding". "Kan ikke fordrage hvedeøl, men denne var dejlig" sagde en, og en anden tilføjede "Hvis man er til hvedeøl og vil udfordres er den god, men som IPA fan skuffes man". Vurderingen svingede fra "meget humlet" til "Behagelig og afdæmpet humle". Smag og behag er forskellig! En havde endda opfordringen til Indslev: "Køb dog en rigtig IPA og lad hveden være!"

Jacobsen Pale Ale: Carlsberg lancerede i 2010 denne nye øl som kombinerede tyske humler med en elegant engelsk karakter. Den delte vandene! Blev kaldt "god" og "rimelig"og "rund med en dejlig balanceret humle". Men den blev kaldt både "krydret" og "godt humlet", men også "lidt tynd", "smagen forsvinder hurtigt" og "flad". En kaldte den for "meget Carlsberg". Skal det være en kritik der betyder ypperligt håndværk og et let tilgængeligt, folkeligt resultat, så er de nok ikke utilfredse. Den fik også disse fine ord med på vejen: "Positiv overraskelse, kommer den snart på fad?"

 

Thisted Jule Ale 2010: Da jeg smagte den tilbage i november var det en forfriskende juleøl med en behagelig humlet afslutning der forfriskede. Desværre virkede den flaske jeg fik på smagningen til at være dårligt opbevaret og havde mistet friskheden. Det kan have spillet ind på folks bedømmelse. Den blev beskrevet af nogle som "kedelig" af andre som "tilpas krydret med en del humle" (det gav max point), som "dejlig smag og dejlig bitterhed" og også af en som "humlet, men med god eftersmag". Kommentaren "den generer i hvert fald ikke julesilden" var ikke ment som stor ros, mens "god frugtagtig aroma, og ikke for bitter" helt sikkert var.

Midtfyn X Porter: En kraftig øl, men med 8% alkohol allerede placeret som nummer 4 i smagningens rækkefølge. Aftenens gennemsnit var skræmmende 8,35% som dog stadig er mindre end foregående år. X Porter blev beskrevet som "blød, fyldig og smagsfuld - super porter", "dejlig sort øl med masser af smag", og simpelthen "mums!". Den blev rost for ikke at være så brændt, en ville "gerne have haft den en smule sødere" mens to andre synes den var "alt for sød". "Dejlig balanceret øl" dækker dog de flestes opfattelse.

Hornbeer Winter Porter: Der lod til at være enighed om at det var en let drikkelig øl. "Harmonisk smag", "flot øl, let drikkelig, meget fyldig" blev det formuleret, men også "god, men mangler sjæl" og "smager ikke af så meget". "Smager som om den er brændt" blev den kritiseret for af en anden, selv om det harmonerer dårligt med at den skulle mangle sjæl og ikke smage af så meget. "En ny klassiker er født" skrev den mest begejstrede.

Midtfyn Rough Snuff: Absolut også en øl der deler vandene, men som man så på favoritafstemningen topper den listen for flere deltagere end nogen af de andre øl. "Spændende smagsnuancer" og "flere lag" blev der sagt, og "speciel, men dejlig rund, og noget nyt!". Kritikere sagde at den var "for sød" og "mærkelig" og endda at "den smager af alt for meget" og "der er simpelthen alt i denne øl - lidt forvirrende".

Willemoes Jul 2010: De tidligere inkarnationer har aldrig været favoritter i Odense, og omskabelsen til belgisk gjorde det ikke bedre. "OK, men for stærk og sprittet" dækker stort set de fleste kommentarer, og nogen fandt den "metallisk" og "kemisk". Enkelte skrev dog "dejlig smag" og "fremragende juleøl". Jeg synes egentlig at den belgiske gær var et godt skridt i en mere drikkevenlig retning, men den skulle nok have været eftergæret på flaske for virkelig at kunne brillere i ølkælderen.

Randers Hoppy Sundown: Fik mange pæne karakterer, men også klart flest 1-taller. "For bitter" gik igen i flere kommentarer, og en beskrev det kort som "sprit og humle". "Godt førsteindtryk, men eftersmagen i minus" var pænere, mens de rigtig glade skrev "meget domineret af humle - dejligt!" dog med den tilføjelse fra nogen at der var "lidt for meget tørhumle/græs".

Thisted Black Ale: Her var folk mere tilpas med humlen, med "tilpas bitterhed, god sødme" og "super øl, mange spændende smagsnuancer". En del påpegede lidt røg, enten som noget der ødelagde øllet, eller som noget der blev lidt for specielt. Enkelte fandt også her humlen lidt for meget, mens andre beskrev den som "godt balanceret citrus humle". Nogle synes den smagte af konsumøl (skal vi have blindsmagning næste gang?), mens en anden opsummerede det mere venligt som "et fund til prisen"

Hornbeer Hophorn: Blev rost af flere der ikke kunne lide Hoppy Sundown, for at have en "dejlig frisk, god humlesmag", "god bitter/sødme balance" og en "god aromahumle", og adskillige andre varianter over samme tema. Den blev rost for at være harmonisk og bruge både humle og de mørke nuancer godt.

Indsamlet og redigeret af jeres lokalformand, Christian Scheffel, der efter at have læst kommentarene godt tør komme med et frisk bud: Jeg tror at Hophorn vinder.

(når dette læses er afstemningen overstået og resultatet offentliggøres på generalforsamlingen 19. marts)

Smagning på Christian Firtal: Tirsdag den 1. marts var jeg selv og Claus i spidsen for en smagning af kandidaterne på Christian Firtal. Her delte X-Porter og Hophorn førstepladsen, men generelt var fordelingen meget jævnere og kun Jacobsen faldt igennem. Willemoes Jul fandt endda et par stærke tilhængere her.