Julebryg anno 2013

Så blev det atter jul i den gamle købstad.

Og på Carlsens Kvarter holdt julebryggene deres indtog.

En skare af ølentusiaster samledes 2 aftener i decembermørket, for at smage

på nogle af årets mangfoldighed af julebryg.

Det vestnordiske ord ”jól” er vidnesbyrd om, at man i Norden i vikingetiden havde en festperiode, hvor der blev drukket og festet for at fejre at det gik mod lysere tider igen. ”At drikke jul” var fra vikingetiden til langt op i 1500 tallet det faste udtryk for at fejre jul. Man udbragte skål for guderne: Njord, Frej og Odin, der havde fået tilnavnet Jólner, som kunne skaffe én et godt og frugtbart nytår.

Jólner

Munkebo Mikrobryggeri. Det nyeste skud på stammen af fynske bryggerier.

Brygger Claus Christensen er dog ikke helt ukendt. Han har vundet en hel del priser som håndbrygger. Mange husker hans "Gleipner".

Munkebo's julebryg "Jólner" en frisk julehvede, godkendt af bryggeriets nisser. Masser af hvede og en smule humle. Godt håndværk og man er klar til at drikke jul. Med en duft af kamilleblomst, appelsin og koriander. Den skal nydes kølig i store runde glas.

Claus og Munkebo komme vi nærmere ind på i marts.

CK's Juleale

Traditionelt får CK, brygget en juleale fra fad. Denne her, er en behagelig velsmagende ale på 6,8%. Og en tilpas smag af julens krydderier.

Orange Blossom

Grauballe bryghus. En frisk øl med honning og appelsinsmag. Med 6% pænt gemt i en sødmefuld og varm eftersmag.

N'ice Chouffe

En af julens ting er jo gensyn med gode kendte ting. Og denne etiket, med de to små nisser der står og varmer sig ved bålet, er for mange et herligt gensyn.

Igen skulle vi smage de 10% i dejlig mørk, frugtagtig let mousserende øl.

Det flotte skum og den fede upasteuriserede, varme letkrydrede øl.

Et af julens dejlige gensyn.

 

Overraskelsen

Lindemans Kriek, en lambik på kirsebær og hele 3,5%. En flot rødlig farve med pænt lyserødt skum. Meget aromatisk og klassisk lambik. Som jo nok ikke har hjemme her til en julebrygsmagning. Undtagen når den serveres sammen med risalamande. Som Bo så pænt havde sørget for. Dejlig og frrfriskende i mellem de tungere julebryg.

Herslev Stjernebryg

Økologisk juleøl, brygget på 6 forskellige typer malt, der giver en mørk øl med en rødlig nuance og 8% på skalaen.

Stjernen i denne fyldige øl er anis i følgeskab med koriander.

Stille Nacht

De Dolle Brouwers i Belgien leverer denne herlighed på 12%. En klassisk topøl. Som man endelig skal købe rigeligt af. Den vinder ved lagring gerne et år eller to. Husk at mærke dem med årstal. Og glem dem.

Finale

Santas Little Helper 10,9%. En af Mikkeller's næsten gengangere. En dejlig rund øl, der dufter af jul, men ikke for meget.

Der skrues på den hvert år.

Så denne herlige julebryg bliver aldrig den samme.