Sjællandske øl, med mere

Temaet var som udgangspunkt sjællandske øl, men det endte med en lidt mere blandet pose: Fire fra Sjælland, herunder en fantombryg, foruden øl fra Amager, Lolland, Fyn og Sydtyskland. Men der var mening med galskaben. Amager og Lolland kan med god ret placeres under Sjælland, fra Fyn havde vi en nyhed med tilknytning til lokalafdelingen, og fra Bamberg var det en røgøl som har leveret inspiration til Krenkerup.

 

Aftenens øl

Hornbeer er med Ras også kommet med på lav-alkohol pale ale bølgen. Det er en mild og let øl hvor aromahumlen spiller hovedrollen med præg af citrus og græs. Ras (Grisk Light) er opkaldt efter bryggerens bedstefar der som husmand i 1930erne også havde sit hyr med grådige banker.

Spezial er et af de to brygværtshuse i Bamberg der brygger traditionel rauchbier. Bryggeriet stammer fra 1536 og har været i familien Merz' besiddelse siden 1898. De laver en røget lagerøl, en lidt stærkere märzen og om vinteren en bock. Desuden en røget hvedeøl og en ”Ungespundet” der er en af Tysklands bedste ufiltererede pilsnere. Til Sydtysk røgøl er malten røget over bøgetræ. Medbragt som "partyfass" fra formandens sommerferie til sammenligning med Krenkerup.

Krenkerups Rauchbier lægger sig flot op ad de originale sydtyske versioner, og Krenkerup kom for alvor på det danske øl-landkort da den vandt en European Beer Star i kategorien i 2011. Der er lidt utraditionelt brugt malt røget over aprikos-træ, hvilket ifølge diverse barbeque-websites er kendt for at give en mild og sødlig røgsmag - og mild var den absolut i sammenligning med Spezial.

Herslev Gorms Bryg er en sommerøl inspireret af traditionel dansk brygning, og brygget med bl.a. rugmalt og honning. Rug giver en fyldigere og lidt krydret maltsmag, mens honning giver en karakteristisk sød aroma. Anbefales af bryggeriet til grillet kød.

Ravnebryg IPA er Bent Johansens vinderøl fra de fynske mesterskaber i håndbryg 2012, og Bent var naturligvis tilstede til at præsentere den. Den har intet med Sjælland at gøre, men skulle da smages i den kommercielle udgave fra Ørbæk. Hermed også en påmindelse om at afsætte lørdag den 2. november til at smage dette års håndbryg!

Det Lille Bryggeri laver altid et utal af nye øl til årets Ølfestival. En af de mere interessante i år var Hindbær-Lakrids Ale, baseret på en af de populære kombinationer i det omsiggribende lakrids-køkken. En stærk øl med tydelig karakter af hindbær og lakrids.

Amager Bryghus er mest kendt for humlet og/eller sort øl, men har i år også fået ganske meget omtale for den stærke belgier Lust, da etiketten blev forbudt i Sverige og erstattet af en helt sort forside. Lust er en del af de syv dødssynder, en serie øl med flotte etiketter, indforstået ølhumor og vanlig høj kvalitet. Utugt eller nydelsessyge er repræsenteret af den søde og alkoholstærke belgiske øl som kan gøre enhver svag i knæene (og viljen).

To Øl Black Ball er en stærk og vold-humlet porter fra Mikkellers to elever Tore og Tobias. Med sin fyldige og komplekse maltprofil og rigelige humling giver den gode minder om den legendariske Ølfabrikken Porter. Der indgår ristet byg, diverse ristede malte, havregryn, røgmalt og mørk sukker, og den har faktisk også meget tilfælles med en Mikkeller Beer Geek Breakfast uden kaffe.